Για τις 2 Μαΐου 2018 έχει οριστεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση βασανισμού του Παναγιώτη Ασπιώτη από κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής.
Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως ο Ασπιώτης θα βρεθεί στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος και όχι ως κατήγορος, καθώς θα εκδικαστεί η δίωξη που του ασκήθηκε αυτεπάγγελτα και η οποία αφορά στην κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Μήνυση έχει υποβάλει και ο ίδιος εναντίον των βασανιστών του, η οποία όμως – δυο χρόνια μετά – ακόμα δεν έχει εκδικαστεί.
Ο Ασπιώτης είχε χτυπηθεί άγρια από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον χώρο της Διεύθυνσης Μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη, προκειμένου να του αποσπαστεί με τη βία γενετικό υλικό. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 6 Φλεβάρη του 2016, κατά την διάρκεια της μεταγωγής του από τις φυλακές Ναυπλίου στις οποίες βρισκόταν κρατούμενος προς τις φυλακές Κορυδαλλού μετά από κλήση του ειδικού εφέτη ανακριτή κ. Νικόπουλου και αφορούσε συμπληρωματική δίωξη στην υπόθεση για την οποία βρίσκονταν ήδη προφυλακισμένος.
Η δίκη σε πρώτο βαθμό έγινε στις 14 Απριλίου του 2017. Η υπεράσπισή του είχε ζητήσει να προβληθεί το οπτικό υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες της Διεύθυνσης Μεταγωγών όμως το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Στα ενδιαφέροντα σημεία της δίκης ήταν επίσης η κατάθεση του επικεφαλής του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής όπου σύμφωνα με την εκδοχή του ο κατηγορούμενος τραυματίστηκε επειδή χτυπούσε μόνος του το κεφάλι του στον τοίχο.
Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την μετατροπή της κατηγορίας από αντίσταση κατά της αρχής σε απείθεια που, λόγω της ελαφριάς ποινής που επισύρει, είχε παραγραφεί και πρακτικά ισοδυναμούσε με αθώωση. Η πρόταση όμως δεν έγινε δεκτή από την έδρα η οποία τον καταδίκασε κατά το αρχικό κατηγορητήριο επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
Εκτός από την αυτονόητη σημασία που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση από μόνη της, καθώς ένας κρατούμενος όχι μόνο βασανίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ αλλά, επιπλέον, καταδικάστηκε για τον ίδιο τον βασανισμό που υπέστη, εν προκειμένω υπάρχουν κι άλλες προεκτάσεις.
Προεκτάσεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λήψης γενετικού υλικού και οι οποίες παραβιάζουν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορούμενου.