Από τις χαμηλότερες βαθμολογίες της Ευρώπης παίρνει και φέτος η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε σήμερα ο ετήσιος Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2018 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). Η διεθνής οργάνωση συντάσσει κατ’ έτος μια αναφορά με την περιγραφή της παγκόσμιας κατάστασης σχετικά με τον βαθμό ελευθερίας των ενημερωτικών Μέσων και των δημοσιογράφων.

Η Ελλάδα – 74η στην παγκόσμια κατάταξη (από 88η το 2017) με βαθμολογία 29.19 (από 30,89 το 2017) – βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου, πράγμα που συμβαίνει σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ η απόλυτη βαθμολογία έχει μειωθεί κατά -1,70 βαθμό, η θέση κατάταξης «βελτιώνεται» λόγω πτώσης άλλων χωρών.

Η Ελλάδα είχε πέσει 60 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη από το 2009 (χοντρικά με την αρχή των πολιτικών λιτότητας από την κυβέρνηση Παπανδρέου) έως το 2014 (με τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ επί Σαμαρά), που απεικόνιζαν κυρίως:

  • την άνοδο φασιστικών ομάδων
  • την ένταση της αστυνομικής καταστολής
  • την σύμπτωση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων με την ιδιοκτησία ΜΜΕ
  • την διαπλοκή Μέσων και δημοσιογράφων με την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, καθώς και
  • τις παρεμβάσεις της δικαστικής εξουσίας με καταδίκες για «συκοφαντική δυσφήμιση».

Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση εδώ [αγγλικά].

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο