Το χρονικό ενός ενορχηστρωμένου βασανισμού: Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Ασπιώτη

«Ο εισαγγελέας Ασπρογέρακας μου είπε ότι θα ζητήσει το βίντεο αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ και αυτό είναι ενδεικτικό της συγκάλυψης που επιχειρούν»

Στις 6 Φλεβάρη του 2016 κλιμάκιο αστυνομικών της «αντιτρομοκρατικής» βασανίζει τον Παναγιώτη Ασπιώτη στη Διεύθυνση Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη προκειμένου να του αποσπάσει γενετικό υλικό. Τι κι αν η τελευταία τροποποίηση του σχετικού νόμου προβλέπει πως η διαδικασία λήψης DNA πρέπει να γίνεται με σεβασμό στην προσωπικότητα του κατηγορούμενου, ο Παναγιώτης Ασπιώτης τελικά όχι μόνο βασανίστηκε αλλά επιπλέον βρέθηκε να κατηγορείται για αντίσταση κατά τη αρχής με συνέπεια να καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Στις 2 Μάη ο Παναγιώτης Ασπιώτης θα δικαστεί ξανά, μετά από την έφεση που υπέβαλε κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Το χρονικό του ενορχηστρωμένου βασανισμού του από διάφορους φορείς εξουσίας μάς περιγράφει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο The Case / οmniatv.

– Πότε και πού πραγματοποιήθηκε το περιστατικό του βασανισμού σου; Ένα σύντομο χρονικό.

Οι κλούβες από Ναύπλιο προς Κορυδαλλό φεύγουν κάθε Πέμπτη, προκείμενου να μεταγάγουν όσους έχουν δικαστικές υποχρεώσεις. Ενώ λοιπόν είχα ετοιμαστεί από την Πέμπτη, δεν με βάλανε μαζί με τους άλλους και μου είπαν ότι θα φύγω την Παρασκευή. Τελικά έφυγα το Σάββατο μόνος μου, χωρίς άλλους κρατούμενους, με ένα μικρό κλουβάκι. Μου είχε κάνει εντύπωση που έφευγα μόνος μου και για να βεβαιωθώ ρώτησα τους αστυνομικούς στην κλούβα πού πηγαίνουμε και μου απάντησαν ότι πηγαίνουμε Κορυδαλλό. Κατά τις 12 το μεσημέρι ξεκινήσαμε και δυο ώρες μετά, αντί να πάμε στις φυλακές Κορυδαλλού, σταματήσαμε στη Διεύθυνση Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη. Τους ρώτησα γιατί σταματήσαμε εδώ και μου απάντησαν ότι θα συνεχίσει άλλη κλούβα μέχρι τη φυλακή μαζί με άλλους κρατούμενους. Με πήγαν πάνω και μόλις φτάνουμε στον όροφο μου λένε ότι θα μπω στην απομόνωση. Τους ρωτάω γιατί και μου απαντάνε ότι έχουν εντολές. Θα μείνεις εδώ μου λένε γιατί δεν δέχεται ο Κορυδαλλός μεταγωγές το Σάββατο. Στις 14.05 είχα φτάσει στον όροφο και στις 14.15 έκλεισαν όλα τα καρτοτηλέφωνα από όλους τους θαλάμους.

Στις 14.20 έρχονται δύο ασφαλίτες της «αντιτρομοκρατικής» και μου λένε ότι έχουν εισαγγελική εντολή να μου πάρουν DNA με κάθε τρόπο. Τους λέω πως δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω και μου λένε ή με το καλό ή με το άσχημο θα σου πάρουμε γιατί έχει δώσει εντολή ο Νικόπουλος -ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής που με κάλεσε για τη συμπληρωματική δίωξη- και μου δείχνουν ένα χαρτί εκεί και μου λένε θα σου πάρουμε με κάθε μέσο. Στην αρχή μου έλεγαν να μπω μέσα στο κελί να το συζητήσουμε. Εγώ δεν έμπαινα γιατί ήξερα ότι εκεί δεν μας παίρνουν οι κάμερες. Αφού είδαν ότι δεν έμπαινα έφυγαν. Μετά από λίγο με φωνάζουν οι μπάτσοι του Μεταγωγών και καθώς πλησιάζω μου λένε να μου φορέσουν χειροπέδες. Τους λέω ότι δεν βάζω γιατί απαγορεύεται μέσα στην πτέρυγα. Βλέπω τότε από μια γωνία να ξεπροβάλει διακριτικά το κεφάλι ενός ασφαλίτη που φορούσε φουλφέις. Μου ξαναζητήσανε να μου περάσουν χειροπέδες και εγώ αρνήθηκα πάλι και έρχονται κατά πάνω μου έξι-εφτά κουκουλωμένοι. Γαντζώνομαι τότε από την κιγκλίδα, γιατί σκέφτηκα ότι είναι να γίνει να γίνει εδώ τουλάχιστον που έχει κάμερες και είναι ελεγχόμενο. Με λαβές τελικά καταφέρνουν να με βγάλουν από τα κάγκελα και να με ρίξουν κάτω. Προσπαθούν να μου βάλουν χειροπέδες πισθάγκωνα και με χτυπάνε. Κάποια στιγμή τα καταφέρνουν. Κάποιος μου χτυπάει το κεφάλι στο πάτωμα. Σε κάποια φάση μου βάζουν χειροπέδες και με σέρνουν καμιά εικοσαριά μέτρα στην άλλη άκρη. Μέχρι εδώ τα έχουν καταγράψει οι κάμερες. Εκεί όμως που με έσυραν σε ένα δωμάτιο, όχι κελί, είναι τελείως τυφλό από κάμερες. Δεν φαίνεται ούτε ποιος βγαίνει ούτε ποιος μπαίνει. Δεν φαίνεται εκεί ποιος έχει μπει ούτε ότι έχω μπει εγώ.

Μόλις με βάλανε στο δωμάτιο ζήτησαν βοήθεια από τους μπάτσους του Μεταγωγών. Με είχαν κάτω στο πάτωμα δεμένο πισθάγκωνα και προσπαθούσαν να μου ανοίξουν το στόμα, εγώ δεν το άνοιγα, και αρχίζουν να μου πιάνουν τα πόδια. Παρότι δεν κλώτσαγα, το πρώτο πράγμα ήταν να με πιάσουν και να μπλοκάρουν τα πόδια μου. Οι μπάτσοι της «αντιτρομοκρατικής» προσπαθούσαν να μου ανοίξουν το στόμα. Άρχισαν να πατάνε πάνω στα πόδια μου, στον αστράγαλο, με δύναμη και ένας άλλος με το γόνατο με πίεζε στα πλευρά, από όπου έπαθα και αποκόλληση. Η αποκόλληση στα πλευρά πονάει πολύ και για μέρες, αλλά δεν φαίνεται από τον ιατροδικαστή. Με πίεζαν με τα γόνατα στα πλευρά. Όσο πέρναγε η ώρα και εγώ δεν άνοιγα άρχισαν να με χτυπάνε στο στομάχι με μπουνιές. Ο επικεφαλής, ο Ράπτης, έβλεπε ότι δεν έβγαινε άκρη και τους έλεγε να με βάλουν σε καρέκλα για πιο εύκολα. Με βάραγαν μπουνιές. Σε εκείνη τη φάση δεν θυμάμαι αν έφαγα και κλωτσιές.

Με βάζουν τελικά σε μια καρέκλα, μου κάνουν κάποιες λαβές και αρχίζουν να με πνίγουν. Ο ένας με έπιασε από το λαιμό και το σβέρκο, ο άλλος μου έκλεισε τη μύτη και ένας τρίτος μου γύρισε το πιγούνι προς τα πάνω. Αυτός ο πνιγμός κράτησε κανένα τρίλεπτο περίπου. Κάποια στιγμή άρχισε να ακούγεται μια κραυγή, ένας βρόγχος, από μένα που δεν μπορούσα να το ελέγξω. Έβγαινε μόνο του. Κάτι σαν γρύλισμα, δεν μπορώ να στο περιγράψω. Εγώ προσπαθούσα να μην ανοίξω το στόμα μου αλλά με τόση πίεση άνοιξε τελικά μόνο του. Βάζουν μέσα μια μπατονέτα άλλα έσπασε και την κατάπια. Μετά μου έβαλαν δεύτερη και μου το πήραν.

Στο μεταξύ επειδή αυτοί φώναζαν -εγώ δεν φώναζα για να μην ανοίξω το στόμα μου- οι κρατούμενοι νόμιζαν ότι φωνάζω εγώ και ξεσηκωθήκαν. Κυρίως οι Αλβανοί γιατί νόμιζαν ότι ήταν ένας δικός τους. Αυτό το είπε στο δικαστήριο και ένας αξιωματικός του Μεταγωγών που ήρθε να καταθέσει. Είπε ότι αυτός σε κάποια φάση έφυγε για να ηρεμήσει τους κρατούμενους. Η φασαρία που άκουγαν όμως ήταν από τους μπάτσους που έβριζαν και γκάριζαν.

Με το που πήραν το DNA, φεύγει ο επικεφαλής τους έξω από το δωμάτιο για να πάρει στο κινητό και να δώσει συνοπτική αναφορά στην υπηρεσία του. Και όταν έφυγε αυτός οι υπόλοιποι άρχισαν να χτυπάνε και με κλωτσιές και με μπουνιές, χωρίς λόγο πια αφού μου είχαν πάρει το DNA. Εκδικητικά.

– Και αφού σου πήραν το DNA τι έγινε;

Μετά με πήγαν στο νοσοκομείο, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, με τρία χτυπήματα και επειδή είχα κάνει πολλούς εμετούς με μετέφεραν για αξονική τομογραφία στο ΚΑΤ μήπως έχω πάθει διάσειση αλλά δεν είχα κάτι. Στον ανακριτή Νικόπουλο πήγα Δευτέρα 8 του μήνα. Αυτός έκανε ότι δεν είδε τίποτα από τα χτυπήματά μου. Πήρα αναβολή και όταν ξαναπήγα μου είπε ο Ασπρογέρακας, ο εισαγγελέας, ότι θα ζητήσει το βίντεο αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ και αυτό είναι ενδεικτικό της συγκάλυψης που επιχειρούν.

– Για ποιο λόγο θεωρείς ότι επιχειρούν να συγκαλύψουν το γεγονός;

Καταρχήν πιστεύω ότι ο λόγος που οι δικαστές καλύπτουν την αστυνομία έχει να κάνει με τον νόμο Παρασκευόπουλου που λέει ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κατηγορούμενου, οπότε τους βάζει περιορισμούς στην ασυδοσία και κάπως πρέπει να τους ξεπεράσουν. Έτσι πλέον απλά οι δικαστές καλύπτουν τους αστυνομικούς, προκειμένου να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που προβλέπει ο νόμος. Αν δεν είχαν την κάλυψη του ανακριτή δεν θα μπορούσαν να το κάνουν.

Υπάρχουν και δεδομένα όμως που δείχνουν ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση. Καταρχήν όταν τελικά έφτασα στη φυλακή του Κορυδαλλού, εμφανώς χτυπημένος, έκαναν αναφορά ότι με παρέλαβαν τραυματισμένο για να είναι καλυμμένοι. Μάλιστα λίγες μέρες μετά με κάλεσε η επόπτης εισαγγελέας της φυλακής για να δώσω κατάθεση και της είπα τι ακριβώς έγινε. Ό,τι σου έχω πει υπάρχει και στην κατάθεση μου.

Επίσης έκανα και μήνυση. Μήνυση όμως μου έκαναν και αυτοί. Αυτό είναι πάγια τακτική της αστυνομίας. Και στις διαδηλώσεις όταν έχουν κάποιον χτυπημένο και αποδεικνύεται και από ιατρικά έγγραφα, κάνουν μήνυση για αντίσταση κατά της αρχής. Είναι η άμυνά τους για να καλυφθούν. Το περιστατικό έγινε το Σάββατο και αυτοί έκαναν αναφορά ότι δήθεν τους χτύπησα την Κυριακή. Είχε πάρει διαστάσεις το θέμα και σκέφτηκαν να είναι καλυμμένοι. Την Κυριακή θυμήθηκαν ότι τους χτύπησα. Και ενώ η δική τους μήνυση δεν μου κοινοποιήθηκε εγκαίρως αλλά μου ήρθε ξαφνικά κλήση για να δικαστώ, η δική μου ταξιδεύει από εισαγγελικό γραφείο σε εισαγγελικό γραφείο και από πόλη σε πόλη. Από την εισαγγελία Πειραιά πήγε στην εισαγγελία Αθηνών και από εκεί χωρίς κανέναν λόγο στην εισαγγελία Ναυπλίου. Σκοπός τους είναι να ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι μέχρι να παραγραφεί.

– Στις 2 Μάη είναι το εφετείο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στο πρωτόδικο τι είχε γίνει;

Το πρωτόδικο έγινε στις 14 Απρίλη του 2017. Στο δικαστήριο κάναμε το αίτημα να έρθει το βίντεο από τις κάμερες της Διεύθυνσης Μεταγωγών, όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο απορρίφθηκε.

Στο πρωτόδικο ο επικεφαλής της «αντιτρομοκρατικής» είπε ότι ήρθε μόνος του με έναν μόνο συνάδελφό του αστυνομικό και μετά –για να καταλάβεις τι ψέματα λένε και σε τι αντιφάσεις πέφτουν- τραυμάτισα, λέει, τρεις συναδέλφους του. Επίσης κατέθεσε ότι χτυπούσα μόνος μου το κεφάλι μου στον τοίχο. Ο αξιωματικός του Μεταγωγών κάνει λόγο για εφτά με οκτώ αστυνομικούς της «αντιτρομοκρατικής», δηλαδή αυτό που λέω εγώ. Μάλιστα κατέθεσε ότι σε κάποια φάση έφυγε γιατί δεν ήθελε να βλέπει, όποτε δεν ξέρει τι έγινε από ένα σημείο και ύστερα.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή μου, καθώς έλαβε υπόψην του την κατάθεση του αξιωματικού του Μεταγωγών που είπε ότι δεν με είδε να χτυπάω παρά μόνο ότι αρνήθηκα να βάλω χειροπέδες και γαντζώθηκα στα κάγκελα. Έκρινε ότι αυτό δεν είναι αντίσταση αλλά απείθεια, που λόγω της μικρής ποινής που επισύρει είχε τότε παραγραφεί, και κατέληξε ότι πρέπει να κηρυχθώ αθώος. Ωστόσο, και παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, το δικαστήριο μου επέβαλε ποινή 12 μηνών φυλάκισης για την αρχική κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.

Θεωρείς ότι με κάποιον τρόπο εκτός της «αντιτρομοκρατικής» συνεργάστηκαν περισσότεροι παράγοντες;

Έγινε ενορχηστρωμένη κοροϊδία που πήραν μέρος η φυλακή Ναύπλιου, η Διεύθυνση Μεταγωγών και ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής, που έδωσε και την εντολή του βασανισμού μου. Η ιστορία όμως συνεχίζεται με την ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκάλυψης, στην οποία συμμετέχουν οι δικαστές που μετακινούν τη μήνυσή μου από πόλη σε πόλη και οι δικαστές που δεν δέχονται να προσκομιστεί το βίντεο στη διαδικασία. Μιλάμε για πλήρη συγκάλυψη. Είχε γίνει μάλιστα και σχετική επερώτηση στη Βουλή από τη βουλευτή του Σύριζα Κατριβάνου, με τον υπουργό Προστασίας του ΠολίτηΤόσκα να δεσμεύεται ότι θα διατάξει ΕΔΕ που δεν έγινε ποτέ. Μιλάμε για πλήρη συγκάλυψη. Τώρα έχει ξεκινήσει έρευνα ο Συνήγορος του Πολίτη, η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο