Ράβε, ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει

Καταδιώκεται, συστηματικά, η ενημέρωση που δεν βολεύει.

Τον Χρήστο τον γνώρισα το 2011, όταν ξεκινούσαμε το omniatv. Ήμαστε τα δύο άτομα που κάναμε συχνότερα εξωτερικά ρεπορτάζ. Θεωρούσαμε πως θα μπορούσαμε ανεμπόδιστα να καλύπτουμε γεγονότα, μιας και υπάρχει «ελευθερία του Τύπου» στην Ελλάδα. Ήμασταν ρομαντικοί και αφελείς, όπως φαίνεται τελικά. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα επακολουθούσε

Την ίδια χρονιά, τον Δεκέμβριο του 2011, βρέθηκα κρατούμενος και κατηγορούμενος για βιαιοπραγίες, μόνο και μόνο επειδή κάλυπτα τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου. Είχαμε κατέβει μαζί με τον Χρήστο αλλά χαθήκαμε, εγώ συνελήφθην και υπέστην μια δικαστική ταλαιπωρία 6 ετών, μέχρι που η δίωξη παύθηκε λόγω αλλαγής του σχετικού νόμου.

Ο Χρήστος, λέγαμε τότε, ήταν τυχερός. Αν ήταν μαζί μου, ίσως να τον είχαν συλλάβει και εκείνον. Αλλά έτσι λέγαμε τότε. Ότι ήταν απλά τυχερός.

Στις 29 Ιουνίου του 2013, σε μία από τις διαδηλώσεις για την παράνομη παράταση της προφυλάκισης του Κ. Σακκά, ο Χρήστος βρέθηκε στο Μοναστηράκι για να καλύψει την διαδήλωση. Εκεί έτυχε και κατέγραψε σε βίντεο το τέλος μιας συμπλοκής με έναν – όπως αποδείχτηκε – χρυσαυγίτη, το οποίο βίντεο και ανέβασε κατόπιν.

Στις 10 Ιουλίου, 11 μέρες αργότερα, ο Χρήστος κατέβηκε σε άλλη μια διαδήλωση για τον Κ. Σακκά στο Θησείο, οπού και προσήχθη, σε παρόμοιες συνθήκες με την δική μου σύλληψη, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Το ανησυχητικό στην ιστορία είναι πως βρέθηκε να είναι καταζητούμενος (παρόλο που δεν κρύφτηκε ποτέ) για τον ξυλοδαρμό στο Μοναστηράκι και για ληστεία, επειδή ένας αστυνομικός της ασφάλειας «βρήκε» «εντελώς τυχαία» τα βίντεο του Χρήστου στο YouTube και έκανε μετά την ταυτοποίηση του λογαριασμού του Χρήστου με την προσαγωγή του στην Δ. Αρεοπαγίτου.

Ουσιαστικά κανένας ρεπόρτερ δεν είναι ασφαλής, είτε είναι επώνυμος, είτε είναι ανώνυμος, είτε επαγγελματίας, είτε όχι. Μπορεί να στοχοποιηθεί και να βρεθεί κατηγορούμενος για αδικήματα που δεν διέπραξε, μόνο και μόνο επειδή ενοχλήθηκε κάποιος από την δημοσίευση ενός ρεπορτάζ, ενός βίντεο, ενός οτιδήποτε.

Σκεπτόμενος αυτά αλλά και τις πολλές άλλες φορές που έχουμε γλιτώσει τις συλλήψεις κατά την διάρκεια κάλυψης γεγονότων, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι τυχαία η δίωξή του Χρήστου αλλά ούτε και η δική μου. Καταδιώκεται, συστηματικά, η ενημέρωση που δεν βολεύει.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο