Επιτροπή Αγώνα Φυλακών: Άμεση ανανέωση των αποσυμφορητικών διατάξεων

«Μήνες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού δικαιοσύνης, ο ποινικός κώδικας παραμένει ίδιος και κάθε μέρα οι κλούβες από τα δικαστήρια επιστρέφουν φορτωμένες με αιώνες φυλακής»

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ» ΤΟΥ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ (4322/2015)

Σε λίγο καιρό, στις 28 Αυγούστου 2018, λήγει η τροπολογία των ευεργετικών διατάξεων του αποσυμφορητικού νόμου (γνωστός ως νόμος Παρασκευοπουλου)

Αυτό που δεν λήγει όμως είναι η αδικία και οι εξοντωτικές ποινές των δικαστών που στέλνουν χιλιάδες ανθρώπων για χρόνια στις φυλακές.

Ο υπουργός δικαιοσύνης, Σ. Κοντονής, έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα που θα εξορθολογικοποιήσει τις ποινές, παραδεχόμενος έτσι τον παραλογισμό των δικαστών που ρίχνουν τα χρόνια φυλακής σαν να μοιράζουν στραγάλια.

Όμως τόσους μήνες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού δικαιοσύνης, ο ποινικός κώδικας παραμένει ίδιος και κάθε μέρα οι κλούβες από τα δικαστήρια επιστρέφουν φορτωμένες με αιώνες φυλακής.

Παράλληλα, η ψευδής προπαγάνδα των ΜΜΕ εμφανίζει τον νόμο Παρασκευοπούλου ως την αιτία για κάθε παραβατική συμπεριφορά.

Η αλήθεια όμως είναι πως από τις χιλιάδες κρατούμενων που αποφυλακίστηκαν (πάνω από 2500 κρατούμενοι) με αυτό τον νόμο και γύρισαν στις οικογένειες τους, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό επανεμπλάκηκε σε παραβατικές συμπεριφορές.

Αυτό όμως δεν το λέει κανένα κανάλι, καμία εφημερίδα, που το μόνο που κάνουν είναι να μας παρουσιάζουν ως τέρατα.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν τον νόμο Παρασκευοπούλου, η Ελλάδα κατείχε την έβδομη θέση αναφορικά με την εξευτελιστική μεταχείριση κρατούμενων, ενώ το διάστημα 2009-2014 υπήρξαν 44 καταδικαστικές αποφάσεις και πρόστιμα πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, σχετικά με την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές.

Για αυτό ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΝΑΝΕΩΣΗ της τροπολογίας των διατάξεων του νόμου 4322/2015 (ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ), ως την μόνη θεραπεία του παραλογισμού ενός δικαστικού συστήματος που μοιράζει θανατικές ποινές.

Συγκεκριμένα απαιτούμε την αποφυλάκιση

  1. όσων έχουν ποινές έως 10 έτη και έχουν εκτίσει με οποιοδήποτε τρόπο τα 2/5 της ποινής τους
  2. όσων έχουν ποινές που υπερβαίνουν τα 10 έτη και έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους ή το 1/2 (συνυπολογίζοντας τα μεροκάματα εντός φυλακής)

Παράλληλα ζητάμε την έκδοση νέου ποινικού κώδικα που θα ικανοποιεί τα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει, ώστε να μπει ΤΕΛΟΣ στο δικαστικό πραξικόπημα που δικάζει χωρίς στοιχεία και αποδείξεις παρά μόνο με ενδείξεις, ερμηνεία τηλεφωνικών υποκλοπών και διαβιβαστικά της αστυνομίας, σε εκατοντάδες χρόνια.

Σημείωση: το παραπάνω κείμενο έχει ήδη σταλεί σε πολλές φυλακές που στηρίζουν και συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση διεκδικώντας το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο