Μια τηλεοπτική δίκη με ολίγον DNA

Ένα βούλευμα που σε οποιαδήποτε άλλο δυτικό κράτος θα έπρεπε να θεωρείται δικονομικό σκάνδαλο, στην Ελλάδα είναι αρκετό για να απειλεί δέκα κατηγορούμενους με εξοντωτικές ποινές

Ενημέρωση: Η δίκη διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου 2018, μετά από σχετικό αίτημα των συνηγόρων.

Η σύνθεση του δικαστηρίου:

Πρόεδρος: Φεβρωνία Τσιμπουράκη
Μέλη: Αδαμαντία Γκόγκολη και Αναστασία Πρίφτη
Εισαγγελέας: Ζωή Σμυρλή.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 ξεκινάει, στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης «ληστές του Διστόμου» – όπως έγινε γνωστή από τα μίντια.

Το Β’ τμήμα διακοπών του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών εξέδωσε στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 το 1652/2017 βούλευμα βάσει του οποίου παραπέμπονται έντεκα κατηγορούμενοι για μια σειρά κακουργημάτων που αφορούν από συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και την ένοπλη αναρχική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας μέχρι ληστείες τραπεζών, αρπαγές, διακεκριμένη οπλοκατοχή, χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, κλοπές, πλαστογραφίες και σε μια περίπτωση ανθρωποκτονία αστυνομικού φρουρού τράπεζας.

DNA, 187Α και τηλεόραση

Το ενδιαφέρον της επικείμενης δίκης έγκειται όχι τόσο στην έκταση που έδωσαν τα αστυνομικά δελτία επί τρία χρόνια, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι συλλήψεις των ανθρώπων που στοχοποιήθηκαν από την αντιτρομοκρατική – κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η μακροχρόνια φυγοδικία και φυγοποινία – αλλά κυρίως στο σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος, το οποίο δείχνει να κινείται στους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους οι γνωστοί, φονταμενταλιστικοί κύκλοι του αστυνομικο-δικαστικού συμπλέγματος περιστρέφονται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ο πρώτος άξονας είναι η έλλειψη στοιχείων για τις πιο σημαντικές από τις κατηγορίες και η επιστράτευση του – περιβόητου πια – DNA προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό σε συνδυασμό πάντα με την μιντιακή δαιμονοποίηση των κατηγορουμένων.

Ο δεύτερος άξονας είναι η χρήση του τρομονόμου και η ακόμα πιο ακραία ερμηνεία του. Κάποιου είδους παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί μάλιστα και το γεγονός ότι οι κατηγορίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο και του τρομονόμου αλλά και στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, στη πλειοψηφία των κατηγορουμένων αποδίδεται, όχι απλά όποια ανεξιχνίαστη ληστεία έχει λάβει χώρα στην ελληνική επικράτεια από το 2006 και μετά αλλά, επιπλέον, για έναν καθόλου επαρκώς τεκμηριωμένο λόγο, επιδιώκεται από το 2012 και εντεύθεν η δράση αυτής της κατασκευασμένης από την αντιτρομοκρατική, τα μίντια και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές, «εγκληματικής οργάνωσης» να τοποθετηθεί στο πλαίσιο δράσης του Επαναστατικού Αγώνα.

Το βασικό επιχείρημα του παραπεμπτικού βουλεύματος δικαστικού συμβουλίου – ευρωπαϊκού κατά τα άλλα κράτους – είναι ότι ο βαρύς οπλισμός, που πράγματι φέρεται να κατείχε ένας εκ των κατηγορουμένων (Γ. Πετρακάκος), είναι από μόνος του αρκετός για να αναβαθμίσει την κατηγορία της συμμετοχής στον Ε.Α. με την εξής μάλιστα διατύπωση:

«Η συνεχής εγκληματική δράση που στηρίζεται σε οργανωμένο σχεδιασμό με βάση κυρίως τις προπαρασκευαστικές πράξεις των τρομοκρατικών πράξεων δηλαδή τις ληστείες, τη διακεκριμένη κλοπή αυτοκινήτων, την πλαστογραφία δημοσίων εγγράφων ώστε να καταστεί εφικτή η τέλεση τρομοκρατικών πράξεων όπως η αρπαγή, η απόπειρα αρπαγής, ο εμπρησμός και κυρίως η συγγέντρωση πολεμικού υλικού και οπλισμού και η προμήθεια πάσης φύσεως οπλισμού με τα χρηματικά ποσά που ιδιοποιήθηκαν από τις ληστείες αυτές, ικανά να εξασφαλίσουν τόσο τα μέσα βιοπορισμού των μελών της οργάνωσης, γεγονός που συνιστά μια μορφή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αλλά και να βελτιώσουν την υλικοτεχνική υποδομή της και να αυξήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες δράσης αυτής.

Η συλλογή και η απόκρυψη οπλισμού που αποτελείται από πολεμικά τυφέκια, πιστόλια, πυρομαχικά, πυροκροτητές, πυροδοτικούς μηχανισμούς και η κατοχή βαρέως οπλισμού αποτελούμενου από ισχυρή εκρηκτική ύλη (ζελατοδυναμίτιδα), αντιαρματικές ρουκέτες, υποπολυβόλα και χειροβομβίδες είναι προφανές ότι δεν προσιδιάζει σε μια κοινή οργανωμένη ομάδα αλλά σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η χρησιμοποίηση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που είναι προϊόντα κλοπής από τους ανωτέρω κατηγορούμενους και η τοποθέτηση σε αυτά πλαστών πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας, που οι ίδιοι κατάρτιζαν, αλλά και ο εμπρησμός κάποιων αυτοκινήτων και ταχύπλοων για την πλήρη καταστροφή των ιχνών των εγκλημάτων τους αποδεικνύουν ασφαλώς ότι δρούσαν στα πλαίσια της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας στην οποία είχαν ενταχθεί και την οποία προφανώς χρηματοδοτούσαν.»

Το νομικό πνεύμα του παραπάνω αποσπάσματος όχι μόνο συμπυκνώνει αλλά και διαπερνά ολόκληρο το παραπεμπτικό βούλευμα. Καταδεικνύει ακριβώς την λογική πάνω στην οποία κατασκευάστηκε η υπόθεση αυτή.

Ωστόσο δεν πρόκειται για μια, έστω εκκεντρική, σκέψη του εισαγγελέα Ασπρογέρακα ή του Συμβουλίου Εφετών που έσπευσε να την υιοθετήσει αλλά για μια απλή αντιγραφή του διαβιβαστικού της ΔΑΕΕΒ (αντιτρομοκρατικής). Αυτό το απόσπασμα του βουλεύματος στη πραγματικότητα απλώς ρετουσάρει τα σχετικά διαβιβαστικά της αντιτρομοκρατικής που έστειλε στον Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο στις 29/10/2015 και στο οποίο εκφράζει απλά την υποψία της ότι πρόκειται για μέλη του Ε.Α. με το επιπλέον επιχείρημα ότι το είπε η τηλεόραση:

«…Κατόπιν αυτών, επειδή, με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα, θεωρούμε, ότι οι αξιόποινες πράξεις, στις οποίες αναφέρονται οι σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, με τα στοιχεία Φ-2015/2210 (επ’ αυτής διενεργείται κύρια ανάκριση, από τον 33ο Τακτικό Ανακριτή Πλημ/κων Αθηνών), ΓΦ-2015/1488 (επ’ αυτής διενεργείται κύρια ανάκριση από τον 17ο Τακτικό Ανακριτή Πλημ/κων Αθηνών), Β-2010/3987 (έχει τεθεί στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου), Α-2013/105 (επ’ αυτής διενεργείται κύρια ανάκριση από τον Τακτικό Ανακριτή Πλημ/κων Ναυπλίου), και Α-2013/880 (επ’ αυτής διενεργείται κύρια ανάκριση από τον 23ο Τακτικό Ανακριτή Πλημ/κων Αθηνών). Τελέστηκαν από τα εμπλεκόμενα σ’ αυτές πρόσωπα, στα πλαίσια δραστηριότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, λόγω δε, της πρόδηλης σοβαρότητάς τους και της δημοσιότητας, που αυτές έχουν λάβει στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ως εντασσόμενες στη δράση της ανωτέρω τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν -ευλόγως- ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ως συνδεόμενες με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επιπλέον λόγω της πολυπλοκότητας και της δυσχέρειας των σχετικών υποθέσεων, που επιβάλλουν την ενιαία εκτίμηση και αξιοποίηση των ευρημάτων και λοιπών αποδεικτικών στοιχειών, από τα οποία αναδεικνύεται και προκύπτει η απόλυτη συνάφειά τους, προς τον σκοπό της πλήρους και ενιαίας εκτίμησης της όλης διάστασης των πράξεων των προσώπων, που εμπλέκονται ως, κατηγορούμενοι, στις ανωτέρω, επί μέρους σχηματισθείσες δικογραφίες, οι οποίες σήμερα, είτε εκκρεμούν, για την διενέργεια κύριας ανάκρισης, σε διαφορετικούς Τακτικούς Ανακριτές, είτε έχουν τεθεί στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών, είτε εξακολουθούν να διερευνώνται από την Υπηρεσία μας, θέτουμε υπόψη σας τα ανωτέρω και παρακαλούμε, για τις τυχόν δικές σας ενέργειες, προς τυχόν ενεργοποίηση της προβλεπόμενης στο άρθρο 29 του ΚΠΔ, διαδικασίας».

Ο τρίτος άξονας είναι η ποινικοποίηση των προσωπικών και συγγενικών σχέσεων που τα πέντε τελευταία χρόνια τείνει να μην προκαλεί εντύπωση αφού έχει επιβληθεί σαν κάτι σχεδόν φυσιολογικό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παραπέμπονται να δικαστούν για βαρύτατες κατηγορίες στο πλαίσιο μάλιστα του τρομονόμου μια σειρά από κατηγορούμενους με το σκεπτικό είτε ότι ήταν συγγενείς ή φίλοι μεταξύ τους είτε επειδή απλώς υπάρχει η υπόνοια ότι μπορεί και να γνωρίζονταν.

Εδώ στοιχεία, εκεί στοιχεία, πού είναι τα στοιχεία;

Η ποιότητα των στοιχείων της δικογραφίας περιλαμβάνει από αναγνωρίσεις -στις περισσότερες περιπτώσεις με ποσοστά- μέχρι αποτυπώματα ή DNA (κατά βάση μείγματα που δεν ταυτοποιούνται πλήρως) σε κινητά αντικείμενα χωρίς ποινικό ενδιαφέρον όπως όργανα γυμναστικής, πετσέτες, χάρτες, βιβλία κτλ.

Η ακρότητα της απουσίας στοιχείων είναι χαρακτηριστική στα πρόσωπα, κυρίως, των Κώστα Σακκά και Μαρίας Θεοφίλου αφού, ο μεν πρώτος παραπέμπεται ως μέλος του Ε.Α. για ένα δακτυλικό αποτύπωμα σε χάρτη της δεύτερης, ενώ η δεύτερη κατηγορείται και για ληστείες, με το σχεδόν ντροπιαστικό για δικαστική εξουσία δυτικού κράτους «στοιχείο» ότι, τόσο η ίδια όσο και μια ή δύο εκ των δραστών, είναι γυναίκες.

Παραπέμπονται επίσης να δικαστούν με βαρύτατες κατηγορίες και δυο παιδικοί του φίλοι του Πετρακάκου, οι αδελφοί Ασημακόπουλοι, που του παρείχαν προσωρινά καταφύγιο μαζί και ο πατέρας τους, επειδή στην κατοχή του τελευταίου βρέθηκε ένα πιστόλι κρότου λάμψης.

Οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται συνολικά είναι οι εξής:

Στην πρώτη φάση και στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης της οποίας η δράση ξεκινάει στις 29.5.2006 και τελειώνει στα τέλη Ιουνίου του 2012 όπου και – κατά το βούλευμα – προσχωρεί στον Ε.Α. κατηγορούνται ότι συμμετείχαν οι Γιώργος Πετρακάκος, Μαρία Θεοφίλου, Γρηγόρης Τσιρώνης και Σπύρος Χριστοδούλου. Στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης διαπράχθηκαν οι παρακάτω εφτά ληστείες:

1. Μοσχάτο Αττικής, 25/05/2006, Pro Bank

2. Χολαργό Αττικής, 17/04/2008, Alpha Bank

3. Πόρτο Χέλι Αργολίδας, 23/07/2010 Alpha Bank

4. Γαλατάς Πόρου Τροιζινίας, 11/08/2011 Alpha Bank

5. Παλαιό Φάληρο Αττικής, 16/11/2011 Eurobank

6. Κρανίδη Αργολίδας, 28/12/2011 Alpha Bank

7. Ηράκλειο Αττικής 27/10/2011 Πειραιώς

Για τις παραπάνω ληστείες κατηγορούνται κατά περίπτωση οι:

Γιώργος Πετρακάκος για τις 1η, 2η, 3η, 4η, 5η και 6η,

Μαρία Θεοφίλου για την 4η

Γρηγόρης Τσιρώνης για τις 5η και 6η

Σπύρος Χριστοδούλου για τις 3η, 5η, 6η και 7η.

Επιπλέον αντιμετωπίζουν μια σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με τις παραπάνω ληστείες και αφορούν από αρπαγή και οπλοκατοχή μέχρι κλοπές αυτοκινήτων, σκαφών και μοτοσυκλετών.

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες είναι:

Εγκληματική οργάνωση, ληστεία από κοινού κατά συρροή, διακεκριμένη κλοπή από δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες, αρπαγή (πρόκειται για ομηρία υπαλλήλων προκειμένου οι δράστες να διαφύγουν στην περίπτωση του Παλαιού Φαλήρου), παράνομη οπλοφορία διακεκριμένη και μη, παράνομη κατοχή όπλων.

Για τον Πετρακάκο υπάρχει και η επιπλέον κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος του αστυνομικού φρουρού στην Alpha Bank στο Χολαργό με στοιχείο είναι μείγμα DNA σε κινητό αντικείμενο (καπέλο) το οποίο εμπεριέχεται και ούτε καν ταυτοποιείται – στο πρότυπο της Ηριάννας Β.Λ.

Σε δεύτερη φάση από τον Ιούλιο του 2012 η εγκληματική οργάνωση –κατά το αφήγημα του παραπεμπτικού βουλέυματος– προσχωρεί στον ΕΑ που έχει συγκροτηθεί από τους Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα (η Ρούπα ωστόσο δεν είναι κατηγορούμενη) και οι κατηγορίες μπαίνουν στο πλαίσιο τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε αυτή τη φάση οι κατηγορούμενοι συνολικά είναι οι εξής:

Γιώργος Πετρακάκος, Μαρία Θεοφίλου, Γρηγόρης Τσιρώνης, Σπύρος Χριστοδούλου, Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτης Ασπιώτης, Μάριος Σεϊσίδης, Κώστας Σακκάς και οι αδελφοί Ασημακόπουλοι. Επίσης στο ίδιο βούλευμα για πλημμέλημα (ένα πιστόλι κρότου λάμψης) κατηγορείται και ο πατέρας τους.

Οι ληστείες που αποδίδονται υπό την ομπρέλα του ΕΑ είναι οι:

1. Βελεστίνο Μαγνησίας 14/08/2013 Εθνική

2. Δίστομο Βοιωτίας 22/08/2014 Εθνική

3. Σπέτσες Αττικής 16/07/2012 Alpha Bank

4. Σαρωνίδα Αττικής 08/08/2014 Eurobank

5. Αμπελώνας Λάρισας 30/04/2015 Πειραιώς

Για τις παραπάνω ληστείες κατηγορούνται κατά περίσταση οι

Γιώργος Πετρακάκος για τις 1η, 2η, 3η και 4η

Μαρία Θεοφίλου για την 3η

Γρηγόρης Τσιρώνης για τις 1η, 4η και 5η

Σπύρος Χριστοδούλου για τις 1η, 2η, 3η και 4η

Νίκος Μαζιώτης για την 3η

Και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν μια σειρά κατηγοριών από διακεκριμένη οπλοκατοχή, κατοχή αντιαρματικού εκτοξευτήρα και αντιαρματικού βλήματος, μέχρι αρπαγή (ομηρία υπαλλήλων στο Δίστομο και στις Σπέτσες καθώς και απόπειρα αρπαγής που αφορά στην απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Ανδρέα-Ιωάννη Μαρτίνου), πλαστογραφίες, κλοπές αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και σκαφών στα πλαίσια τρομοκρατικής οργάνωσης.

Επίσης κατηγορούνται οι Παναγιώτης Ασπιώτης και αδελφοί Ασημακόπουλοι για συμμετοχή στον Ε.Α. και διακεκριμένη οπλοκατοχή και για την τρομοκρατική πράξη κατοχής αντιαρματικού εκτοξευτήρα και αντιαρματικού βλήματος. Ο Μάριος Σεϊσίδης για συμμετοχή στον Ε.Α., πλαστογραφία και κατοχή καραμπίνας χωρίς άδεια, ενώ ο Κώστας Σακκάς για απλή συμμετοχή στον Ε.Α.

Η αντιτρομοκρατική φαίνεται πως επιχειρεί να κλείσει υποθέσεις και παλιούς λογαριασμούς με ανθρώπους που φυγοδικούσαν. Ένα βούλευμα που σε οποιαδήποτε άλλο δυτικό κράτος θα έπρεπε να θεωρείται δικονομικό σκάνδαλο, στην Ελλάδα είναι αρκετό για να απειλεί δέκα κατηγορούμενους με εξοντωτικές ποινές, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το μιντιακό αφήγημα της αντιτρομοκρατικής.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο