#GDtrial | Ο Ηλιόπουλος και οι σχέσεις με ΝΔ

Τα κανάλια επαφών με τη Νέα Δημοκρατία και οι ρόλοι των βουλευτών ως επικεφαλής ταγμάτων εφόδου, όπως αποδεικνύονται από τα ψηφιακά πειστήρια.

Με δύο δικασίμους, τις 251 και 252 προχώρησε η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης κατά την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζοντας την εξέταση των λεγόμενων «αναγνωστέων εγγράφων», δηλαδή των πειστηρίων που περιλαμβάνουν – εκτός από έγγραφα – και τα ευρήματα από υπολογιστές και κινητές συσκευές των μελών της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης.

Ο καταδικασμένος «εκκαθαριστής» του Αγίου Παντελεήμονα

Άλλο ένα στοιχείο ήρθε να προστεθεί σε όλα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες κατά τα δυόμιση προηγούμενα έτη στην παρούσα ακροαματική διαδικασία, σχετικά με την οργανωμένη δράση της Χ.Α. στον Άγιο Παντελεήμονα.

Το δικαστήριο διάβασε κατά την 251η δικάσιμο τις απομαγνητοφωνήσεις από το υλικό που είχε συγκεντρώσει ο σκηνοθέτης Κ. Γεωργούσης για το ντοκυμανταίρ “The Cleaners”. Σ’ αυτές ο τότε υποψήφιος με τη Χ.Α., Πλωμαρίτης, εξέθετε το ναζιστικό «πρόγραμμά» της για την εξόντωση μεταναστών, αριστερών κ.ά.

Η πολιτική αγωγή υπενθύμισε την ύπαρξη τελεσίδικης καταδίκης για τον Πλωμαρίτη.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση, μη έχοντας κάποια επί της ουσίας ένσταση για το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό, προσπάθησε να καταφύγει σε αστεϊσμούς (Ρουσσόπουλος) ή γενικόλογα σχόλια εκτός διαδικασίας (Βελέντζα).

Τα μηνύματα Λαγού για το «Συνεργείο»

Στο δικαστήριο αναγνώστηκαν και τα μηνύματα του βουλευτή της ΧΑ και «περιφερειάρχη» Πειραιά, Ι. Λαγού, τα οποία αντάλλασσε με την Νικολέττα (Νικόλ) Μπενέκη, επίσης κατηγορούμενη για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, στα οποία επιβεβαιώνεται η γνώση του για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη.

Τα μηνύματα αυτά συμπεριλαμβάνονταν σε ρεπορτάζ του Γιάννη Μπασκάκη που δημοσιεύθηκε το 2016 στην Εφημερίδα των Συντακτών και τότε οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών είχαν ισχυριστεί ότι πρόκειται για «αποσπασματικά» δημοσιεύματα. Πλέον κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, καθώς διαβάστηκαν αυτούσια στην δικαστική αίθουσα, όπως συμπεριλαμβάνονται στα πειστήρια που συνοδεύουν τη δικογραφία.

Επιπλέον, το περιεχόμενό τους είναι ξεκάθαρο. Σε αντίθεση με πολλές άλλες υποθέσεις όπου σκληρά κατηγορητήρια βασίζονται σε αμφίβολης αξίας στοιχεία, εν προκειμένω ισχύει το αντίθετο: τα στοιχεία είναι υπερεπαρκή για την τεκμηρίωση των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί, αν όχι και περισσοτέρων.

«Βαμμένος Χρυσή Αυγή» ο Μπαλτάκος

Το ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με την Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσαν τα μηνύματα του βουλευτή της Χ.Α., Παναγιώτη Ηλιόπουλου, τα οποία εξέτασε το δικαστήριο. Η Χρυσή Αυγή συντονιζόταν με τη ΝΔ ακόμα και για την παρουσία των ναζιστών σε συζήτηση νομοσχεδίων που, προφανώς, ενέπιπταν σε κοινή ατζέντα. Τον ρόλο του διαμεσολαβητή  έπαιζε ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος.

Η στενή σχέση συνεργασίας με τον Μπαλτάκο, όπως προκύπτει από τα μηνύματα του Ηλιόπουλου, αφ’ ενός εξηγεί τον γνωστό, φιλικό διάλογο του τότε Γ.Γ. της κυβέρνησης με τον Κασιδιάρη, αφ’ ετέρου τεκμηριώνει την επί χρόνια κάλυψη που παρείχε – σε επίπεδο ηγετικών κλιμακίων – το κεντροδεξιό κόμμα στην εγκληματική δράση των ναζιστών.

Φωτό και βίντεο από τα κατασχεθέντα του Ηλιόπουλου

Με την προβολή των φωτογραφιών και των βίντεο που προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία του βουλευτή της Χ.Α., Παναγιώτη Ηλιόπουλου, προχώρησε η 252η δικάσιμος. Υπενθυμίζουμε πως οι προβολές γίνονται μόνο στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, καθώς στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών… δεν λειτουργεί ο προτζέκτορας.

Στα βίντεο, επιλογές της πολιτικής αγωγής από το σύνολο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επαναβεβαιώνονται:

  • Η θέση του Μιχαλολιάκου ως απόλυτου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης
  • Οι ιεραρχικοί ρόλοι των στελεχών κάτω από τον αρχηγό, όπως π.χ. του Γ. Μισιάκα («Μάστορα») ως υπεύθυνου για την Θεσσαλία, του Λαγού αντίστοιχα σε Πειραιά – Πέραμα – Νίκαια, του ίδιου του Ηλιόπουλου ως επικεφαλής τάγματος εφούδου στο Βόλο, κ.ο.κ.
  • Η ναζιστική ιδεολογία πίσω από τον μανδύα του «νόμιμου κόμματος»

Η δίκη συνεχίζεται

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται δύο δικάσιμοι, ως εξής:

Τρίτη 29 Μαΐου (Κορυδαλλός)

Παρασκευή 1 Ιουνίου (Εφετείο)

Οι δικάσιμοι για τον μήνα Ιούνιο:

Πέμπτη 21/06 Κορυδαλλός

Παρασκευή 22/06 Κορυδαλλός

Δευτέρα 25/06 Εφετείο

Τρίτη 26/06 Εφετείο

Τετάρτη 27/06 Κορυδαλλός

Πέμπτη 28/06 Εφετείο

Παρασκευή 29/06 Κορυδαλλός

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις

του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο