Συνέντευξη Κώστα Γουρνά: Στο στόχαστρο έχουν μπει οι άδειες

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τις φυλακές και αυτή την φορά δεν προμηνύει τίποτα καλό.

Είναι το φάντασμα μιας δικογραφίας. Μιας δικογραφίας που στοχοποιεί την πλειοψηφία των πολιτικών κρατουμένων. Μιας δικογραφίας που αποδεικνύει ότι η κατασταλτική διαχείριση των αγώνων στο σωφρονιστικό πεδίο και συγκεκριμένα η κατασταλτική διαχείριση των πολιτικών κρατουμένων περνάει πια σε κεντρικό πολιτικό-δικαστικό επίπεδο. Την διαχείριση αυτή μάλιστα φαίνεται να αναλαμβάνει προσωπικά η, διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένια Δημητρίου. Πρόκειται για την ίδια εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση ΣΠΦ την περίοδο 2009-2012 προφυλακίζοντας δεκάδες αναρχικούς για συμμετοχή στην συγκεκριμένη οργάνωση από τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό τελικά αθωώθηκε – τουλάχιστον από αυτή την κατηγορία – αφού όμως πρώτα πέρασε πολλά χρόνια στην φυλακή. Είναι η ίδια εισαγγελέας που έχει ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε δυο εισαγγελείς – επόπτες της Φυλακής Κορυδαλλού επειδή ψήφισαν θετικά στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για να του δοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια.

Ένα μικρό χρονικό:

Τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη τα ΕΚΑΜ εισβάλλουν στο κελί του αναρχικού Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου προκειμένου να τον μεταγάγουν πίσω στις φυλακές Λάρισας. Ο Κ. Γιαγτζόγλου βρίσκονταν προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού για δικαστική του υποχρέωση όπου ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα αυτό που για όλους τους κρατούμενους θεωρείται αυτονόητο: να παραμείνει στην συγκεκριμένη φυλακή όσο διάστημα είναι υπόδικος. Κάτι που προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα προκειμένου ο κατηγορούμενος να έχει εύκολη επαφή με τους συνηγόρους προκειμένου να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα εκδικητικό κρεσέντο, αρχικά όχι μόνο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του αλλά διέταξε την βίαιη νυχτερινή μεταγωγή του απεργού πείνας με την συνδρομή των ΕΚΑΜ!

Αυτή η άνευ ιστορικού προηγουμένου κίνηση οδήγησε σε μαζική διαμαρτυρία της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατουμένων με συνέπεια η φυλακή για κάποιες ώρες να βρεθεί υπό τον έλεγχο τους. Η κινητοποίηση των κρατουμένων έληξε τελικά μετά από λίγες ώρες με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης να δεσμεύεται ότι το αίτημα του απεργού πείνας θα ικανοποιηθεί. Συμφωνήθηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξει πειθαρχική και ποινική δίωξη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όμως είχε άλλη άποψη καθώς απέστειλε στην εισαγγελία Πειραιά μια σειρά δημοσιευμάτων, σχετικά με την μαζική διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού, από τον καθεστωτικό Τύπο καθώς και άρθρα αντιπληροφόρησης στο indymedia ζητώντας «την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την διακρίβωση τέλεσης ή μη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού κατά τις επίμαχες ημερομηνίες που αναφέρονται στα παραπάνω δημοσιεύματα».

Λίγες μέρες μετά, την σκυτάλη πράγματι πήρε η εισαγγελία Πειραιά αποστέλλοντας κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση στους πολιτικούς κρατούμενους Κώστα Γουρνά, Δημήτρη Κουφοντίνα, Δαμιανό Μπολάνο, Γιώργο Νικολόπουλο, Μιχάλη Νικολόπουλο, Παναγιώτη Αργυρού, Χρήστο Τσάκαλο, Γεράσιμο Τσάκαλο ως ύποπτους για «συμμετοχή και υποκίνηση σε εξέγερση».

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στα ονόματα των πολιτικών κρατούμενων που η εισαγγελία Πειραιά καλεί να καταθέσουν προκειμένου να εξετάσει αν θα τους ασκήσει δίωξη, περιλαμβάνονται και αυτά των Δημήτρη Κουφοντίνα και Κώστα Γουρνά οι οποίοι βρίσκονταν σε άλλη φυλακή και συγκεκριμένα στο υπόγειο παράρτημα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Ο λόγος που ενδέχεται να τους ασκηθεί δίωξη είναι ότι συνυπέγραψαν το παρακάτω κείμενο:

Ως μια πρώτη αντιδραση στην πρωτοφανή απαγωγή του συγκρατουμενου και απεργού πείνας Ντίνου Γιαγτζόγλου από τα εκαμ, σήμερα το πρωί, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες. Συμπαραστεκομαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές. Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει!

Κώστας Γουρνάς

Δημήτρης Κουφοντίνας

Γιώργος Πετρακάκος

Γιώργος Πολύδωρος

Ο Κώστας Γουρνάς, λοιπόν, μιλάει στο the case, μας ενημερώνει για την εξέλιξη της υπόθεσης, τα διακυβεύματα και τις προεκτάσεις της…


Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από τη συνέντευξη:

Ερ: Πρόσφατα μάθαμε ότι κληθήκατε, εσύ και άλλοι κρατούμενοι, για να δώσετε κάποιες ανωμοτί καταθέσεις. Έχετε εικόνα σε τί αφορά αυτό;

ΚΓ: Το μόνο που γνωρίζω είναι, καταρχάς από κάποιο δημοσίευμα που διάβαζα, την περίοδο που ήμουν και σε άδεια κιόλας, τις τελευταίες μέρες και αφορούσε τα γεγονότα στα τέλη Φλεβάρη με την απαγωγή του τότε απεργού πείνας, Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου και όσα ακολούθησαν στη δικαστική, κυρίως, φυλακή Κορυδαλλού: τη μαζική διαμαρτυρία δηλαδή που έγινε. Όσον αφορά εμένα και άλλον ένα κρατούμενο, είναι το κείμενο συμπαράστασης που είχαμε βγάλει, έπειτα από κάποιες ώρες, όταν βρισκόματαν στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών.

Επίσημα δεν γνωρίζω κάτι γιατί ακόμα έχω λάβει μόνο την κλήση αλλά από δημοσιογραφικές πληροφορίες γνωρίζουμε μόνο αυτό.

Ερ: Ουσιαστικά φαίνεται ότι κάποιοι από σας που υπογράψατε μια δημόσια δήλωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση των κρατουμένων, υπάρχει πρόθεση να κατηγορηθείτε ως υποκινητές;

Και πάλι σου λέω από πληροφορίες – γιατί δεν έχω πάρει ακόμα τη δικογραφία – η εν δυνάμει κατηγορία είναι αυτή: για υποκίνηση εξέγερσης και στάσης μες στις φυλακές που είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «μετά λήξεως». Δηλαδή, αφού συμπληρώσεις την οποιαδήποτε ποινή σου και καταδικαστείς βέβαια γι’ αυτό το αδίκημα, πρέπει να εκτίσεις από την αρχή την καινούργια ποινή, δεν μπορείς να την κάνεις συγχώνευση. Συν τα παρεπόμενα που θα έχει μια τέτοια ενδεχόμενη υποδικία για το ζήτημα των αδειών. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε.

Ερ: Το ζήτημα των αδειών φαίνεται να έχει κάποιον κεντρικό ρόλο στο θέμα. Γιατί, για κάποιον περίεργο λόγο έρχεται αυτή η είδηση ενώ υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση λίγες μέρες μετά την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη μη χορήγηση των κανονικών αδειών, όπως προβλεπόταν μετά τις δοκιμαστικές που είχε πάρει. Φαίνεται ότι έχει κάποια σχέση με πολιτικές αντιδράσεις που είδαμε, πολύ έντονες, από μία συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τις άδειες.

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι στο στόχαστρο έχουν μπει οι άδειες. Το βλέπουμε εδώ και καιρό, κυρίως με την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπου αρνούνταν εδώ και οκτώ χρόνια να του χορηγήσουν την τακτική άδεια για την οποία είχε όλες τις προϋποθέσεις. Όλοι είδαμε πώς αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή η χορήγηση της πρώτης άδειας που ήταν μια δοκιμαστική δύο ημερών. Και αμέσως, όντως, οι γνωστές οικογένειες, οι πρεσβείες ξένων χωρών πέσανε, κυριολεκτικά, να τον φάνε. Φαίνεται ότι ειδικά το ζήτημα των αδειών έχει γίνει αιχμή του δόρατος του αντεπαναστατικού μπλοκ, που πιάνει και κομμάτια της κυβέρνησης και του δικαστικού συστήματος και του εξωχώριου παρεμβατικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη μεθόδευση που έγινε για την άδεια του Δ. Κουφοντίνα, όπου δημιουργήθηκε ουσιαστικά ένα νομικό κενό ώστε να μη μπορέσει να γίνει συμβούλιο για να του χορηγηθεί άδεια, με την πειθαρχική δίωξη και των δύο εισαγγελέων.

Έχουμε αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο να γίνεται μια παρέμβαση στη λειτουργία της φυλακής: Μέχρι τώρα αυτό γινόταν με την υπερεξουσία του βέτο του εισαγγελέα. Αλλά, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, μπορείς να πεις ότι ο εισαγγελέας της φυλακής είναι κομμάτι της λειτουργίας της. Από ένα σημείο και πέρα έχουμε ξεκάθαρη παρέμβαση στη λειτουργία της φυλακής που γίνεται από εξωτερικούς δικαστικούς παράγοντες που είναι κατ’ εξοχήν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και στη μία περίπτωση, δηλαδή, με την πειθαρχική δίωξη στους εισαγγελείς και, πολύ περισσότερο, με την προκαταρκτική εξέταση που υπάρχει όσον αφορά αυτή την υπόθεση της μαζικής διαμαρτυρίας που έγινε στον Κορυδαλλό στα τέλη Φλεβάρη.

Ερ: Εάν κι εφόσον προχωρήσει μια τέτοια υπόθεση και απαγγελθούν κατηγορίες, γι’ αυτό το θεωρούμενο ως ένα από τα σοβαρότερα πειθαρχικά αδικήματα, πόσοι κρατούμενοι θα χάσετε την δυνατότητα για άδειες;

Εδώ θέλω να σου διευκρινίσω το εξής: αυτή η διαδικασία δεν είναι πειθαρχική, είναι ποινική. Δηλαδή, για να πω και τι έχει γίνει λίγο, όταν συνέβησαν τα γεγονότα στα τέλη Φλεβάρη, μ’ αυτή τη μαζική διαμαρτυρία και το κείμενο που βγάλαμε από το υπόγειο των γυναικείων φυλακών, υπήρξε μια προσπάθεια να διωχθούμε πειθαρχικά, μέσα στη φυλακή. Και για το κείμενο που βγήκε και, αντίστοιχα, άλλοι κρατούμενοι για στάση, στη δικαστική φυλακή. Οι αναφορές έγιναν για τα συμβάντα από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που κάθε φορά γίνονται. Ωστόσο, δεν προέκυψε κάποια συνέχεια, καθώς, εξ όσων γνωρίζω, η αναφορά των σωφρονιστικών αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα, σ’ αυτό που έγινε, που δεν ήταν και κάτι φοβερό. Για κάποιες ώρες η φυλακή ήταν στον έλεγχο των κρατουμένων, χωρίς να γίνει όμως κάτι, χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι. Οπότε δεν προέκυπτε πειθαρχική δίωξη.

Εδώ έχουμε τώρα μια άσκηση ποινικής δίωξης. Γι’ αυτό ακριβώς έκανα και τη διάκριση πριν ότι πάμε σε εξωτερική παρέμβαση. Η εκτίμησή μου είναι ότι το όλο ζήτημα είναι να κοπούν οι άδειες. Αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος να κοπούν οι άδειες, χωρίς να φαίνεται ότι γι’ αυτό φταίει η κυβέρνηση, ότι «είναι η Δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη» και τα γνωστά, ούτε φυσικά και η διοίκηση της φυλακής. Μ’ αυτόν τον τρόπο όλοι είναι καλυμμένοι πίσω από την παραγγελία που εξέδωσε η εισαγγελέας του Α.Π.

Ίσως να πάμε σε μια λογική υποδικιών γι’ αυτή την υπόθεση, είτε προφυλάκισης είτε περιοριστικών όρων. Που αυτόματα σημαίνει ότι: χάνεται το δικαίωμα στην τακτική άδεια για όσους κρατούμενους ήδη παίρνουν αλλά και για όσους έχουν κάποια υποδικία που τελειώνει και θα μπουν σε προσεχές διάστημα σε καθεστώς που θα έχουν τις προϋποθέσεις για τακτική άδεια. Οπότε μ’ αυτόν τον τρόπο μπλοκάρεται εκ νέου η χορήγηση άδειας.

Είναι πρόδηλο ότι αυτό το πράγμα απευθύνεται σε πολιτικούς κρατούμενους. Ενώ είχαμε, όπως είπα, μια μαζική διαμαρτυρία χιλιάδων κρατουμένων, η επιλογή έγινε ανάμεσα σε πολιτικούς κρατούμενους.

Ερ: Εδώ να πούμε ότι ήταν μαζική η κινητοποίηση εκείνη.

ΚΓ: Αν και δεν ήμουν στη δικαστική φυλακή, ήμουν στο υπόγειο εδώ και πολλά χρόνια όπου ήμασταν τέσσερις άνθρωποι. Στο άκουσμα ότι ένας – οποιοσδήποτε, όχι μόνο πολιτικός κρατούμενος – απεργός πείνας αναμετάγεται ενώ κάνει απεργία πείνας, αυτό δε θυμάμαι να έχει ξαναγίνει ποτέ. Το λογικό ήτανε να υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις. Και σ’ αυτή τη λογική κινηθήκαμε κι εμείς τότε, στο να υπάρξει μια πίεση, ώστε να λήξει αυτό το ζήτημα.

Ερ: Αυτή η πρακτική της προσθήκης εκκρεμοδικιών, ώστε να αποτρέπεται η υπαγωγή κρατουμένων σε καθεστώς άδειας, έχει ξαναχρησιμοποιηθεί;

ΚΓ: Εξ όσων γνωρίζω, σε άλλες περιπτώσεις κρατουμένων ναι, γίνεται κατά κόρον. Όσον αφορά το στενά πολιτικό κομμάτι, ως πολιτική παρέμβαση, έχει γίνει σε περιπτώσεις από την ΣΠΦ. Σε μία περίπτωση, ας πούμε, χαρακτηριστικά, θυμάμαι ο σύντροφος ήθελε δύο βδομάδες να συμπληρώσει το όριο για να περάσει συμβούλιο και του βγάλανε μια υπόθεση, μια υποδικία, οπότε πήγε άλλους έξι μήνες. Νομίζω και τώρα υπάρχουν υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων που τους μπλοκάρουν τη χορήγηση άδειας.

Αυτή η περίπτωση είναι λίγο διαφορετική. Γιατί έχουμε μια κατάσταση που γίνεται επί τούτου, δηλαδή το σκοπούμενο είναι αυτό. Ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο να κόψουν τις άδεις. Και κατόπιν πιέσεων, όπως ανέφερες, από τους Αμερικανούς αλλά εγώ δεν είμαι της λογικής ότι «πιέζουν οι απ’ έξω και οι από μέσα αντιστέκονται», δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα.

Πάμε σε μια λογική να μπει ξανά το καθεστώς Τύπου Γ. Σ’ αυτή τη λογική κινούμαστε εδώ και καιρό, σε μια λογική – τουλάχιστον από ένα κομμάτι του καθεστώτος – εντελώς εμφυλιοπολεμική, δηλαδή θέλουν να συντηρείται ένα τέτοιο κλίμα, δεν το απεύχονται.

Είναι ζήτημα το πώς θα πολεμηθεί μια τέτοια προσπάθεια. Ήδη το 2015, με την κυβέρνηση Σαμαρά και τον νόμο Αθανασίου για τις φυλακές Τύπου Γ, έγινε μια κινητοποίηση από τους πολιτικούς κρατούμενους. Εδώ είμαστε, να αντιμετωπίσουμε κάθε νέα προσπάθεια. Που θα έχει αδιαμφισβήτητα κόστος. Και προσωπικά μιλώντας, για μένα το κόστος θα είναι τεράστιο. Αλλά εδώ είμαστε να το παλέψουμε, αν κοπούν οι άδειες.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο