Συνέντευξη Σάββα Ξηρού για τo καθεστώς απομόνωσης του Χριστόδουλου και την απεργία πείνας

Ο Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει το μέγιστο 10 ημέρες απομόνωσης για έναν κρατούμενο, ως πειθαρχική ποινή. Εν προκειμένω όμως μιλάμε για ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης τρεισήμιση χρόνων.

Διαμαρτυρόμενος με το έσχατο μέσα που έχει στη διάθεσή του, κατά του ιδιόμορφου – και παράνομου – καθεστώτος απομόνωσης που του έχει επιβληθεί, ο Χριστόδουλος Ξηρός πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 22 Ιουνίου. Όπως μας μετέφερε ο αδερφός του, Σάββας, στη συνέντευξη που παραχώρησε για το The Case / omniatv, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο οργανισμός του βρίσκεται στο στάδιο που καταναλώνει μυϊκή μάζα, ενώ παρουσιάζονται και προβλήματα όρασης.

Διαβάστε επίσης: Εξαιρετική Εξαίρεση των Εξαιρουμένων

Στα τριάμιση χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία του σύλληψη, το 2015, κρατείται σε απομόνωση σε όλες τις φυλακές που έχει περάσει. Στις φυλακές Νιγρίτας, κρατούνταν μόνος του σε μια κενή πτέρυγα. Στις φυλακές Διαβατών, όπου είναι σήμερα «χρεωμένος», ο εκεί αρχιφύλακας διέταξε «καταδρομική» στο κελί του και του αφαίρεσε και τα υποτυπώδη εργαλεία με τα οποία κατασκεύαζε εργόχειρα.

Χειροτεχνία του Χρ. Ξηρού από παλαιότερη (2010) έκθεση στην Ικαρία / φωτό: Indymedia Athens
Χειροτεχνία του Χρ. Ξηρού από παλαιότερη (2010) έκθεση στην Ικαρία / φωτό: Indymedia Athens

Η μακροχρόνια απομόνωση θεωρείται μια μορφή βασανιστηρίου. Ο Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει το μέγιστο 10 ημέρες απομόνωσης για έναν κρατούμενο, ως πειθαρχική ποινή. Εν προκειμένω όμως δεν πρόκειται για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο τιμωρείται ο Χρ. Ξηρός αλλά μάλλον για μια μορφή εκδικητικότητας από μέρους των σωφρονιστικών αρχών.

Η αιτιολόγηση που προβάλλεται για την επί τριάμιση χρόνια απομόνωσή του είναι μια αόριστη «προστασία του από απειλές».

Ο Χρ. Ξηρός έχει καταθέσει δύο αιτήματα ως τώρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μεταγωγή του σε κανονική πτέρυγα, είτε στον Κορυδαλλό όπου βρίσκεται ο αδερφός του, Σάββας, είτε στην Κόρινθο όπου μπορούν να τον επισκέπτονται κάποιοι συγγενείς του.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο