Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ 2018: Ενάντια στον εθνικισμό και στην ακροδεξιά ανασυγκρότηση

Η φετινή εβδομάδα της ΔΕΘ διεξάγεται σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση σχεδίαζε ένα φαντασμαγορικό εορτασμό από την υποτιθέμενη «έξοδο από τα μνημόνια» προσπαθώντας να διηγηθεί το δικό της “success story”.

Η τελευταία τραγωδία των πυρκαγιών, όμως, έφερε ξανά στην επιφάνεια τις αδίστακτες επιλογές που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις: ξέφρενος περιορισμός κοινωνικών δαπανών προς όφελος της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου και των τραπεζών.

Όμως, σε αυτή την περίοδο το αστικό μπλοκ δεν μένει ικανοποιημένο. Τα συνεχόμενα σενάρια για «νέο εθνικό, ακροδεξιό πόλο» δεν αφορούν την επόμενη εναλλαγή κυβερνώντων και μόνο. Υπάρχει συστημική ανάγκη για αναβαπτισμένο ακροδεξιό πολιτικό πόλο που να σηκώσει την εθνικιστική και ρατσιστική ατζέντα ως αντίβαρο στη «δημοκρατική Ευρώπη».

Το ταξικό κίνημα δεν μπορεί να πέσει στην παγίδα της ενιαίας, διαταξικής, εθνολαϊκής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν σχέδια να στηθεί εθνικιστικό συλλαλητήριο – συναυλία στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ώστε να στηθεί μια «πανεθνική» αντιπολίτευση στον Τσίπρα. Από τη μία μεριά τα «έντιμα και ειλικρινή συνδικάτα και οργανώσεις της αριστεράς» και από την άλλη η «τίμια πατριωτική δεξιά» να συνθέσουν μια παλλαϊκή αγανάκτηση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που «πρόδωσε το λαό»…, είτε στα μνημόνια, είτε στα εθνικά θέματα.

Οι συλλογικότητες και οργανώσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας όχι μόνο δεν έχουν τίποτα κοινό με τα κόμματα που οργανώνουν εδώ και δεκαετίες τις επιθέσεις του κεφαλαίου, αλλά βρίσκονται σε ανταγωνιστικό αγώνα επιβίωσης με τις ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες.

Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια προκαλούν συσκότιση των ταξικών καθηκόντων της εργατικής τάξης και χρησιμεύουν για την εκ νέου πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση των Ταγμάτων Εφόδου. Οι εμπρηστές της Libertatia, οι τραμπούκοι που επιτέθηκαν στις καταλήψεις «Εμπρός» και «ΠΙΚΠΑ», τα πογκρόμ στους μετανάστες στη Μυτιλήνη προέρχονται από το χώρο των ακροδεξιών συλλαλητηρίων. Η τακτική ανακωχής απέναντί τους προς όφελος της αντικυβερνητικής μάχης το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει είναι η ενδυνάμωση και αποθράσυνση των δολοφόνων του Φύσσα και του Λουκμάν. Ο ακροδεξιός και εθνικιστικός εσμός θα χρησιμεύσει στην καταιγιστική σάρωση των οργανώσεων του ταξικού κινήματος και θα φέρει ξανά στο προσκήνιο το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης.

Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού θα συμμετέχει στη διαδήλωση της 8ης Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στηρίζοντας τον υπό διαμόρφωση Τοπικό Πυρήνα της και θα πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια να στηθεί εθνικιστική συναυλία την ίδια μέρα.

Αθήνα, 02 Αυγούστου 2018

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο