Σαν το χέλι: Υπεκφυγή Π. Καμμένου για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Έβρο

Αποφεύγοντας την ερώτηση για τη δράση ένοπλων μονάδων στρατού και αστυνομίας που πραγματοποιούν βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο.

UPD: Δείτε εδώ, πως 39 μαρτυρίες προσφύγων εκθέτουν τον Πάνο Καμμένο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα από τον αρχηγό του συγκυβερνώντος κόμματος και υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, υποβλήθηκε από το omniatv η εξής ερώτηση:

Σύμφωνα με σειρά από ρεπορτάζ που ξεκινούν από το 2017, υπάρχουν επίσημες καταγγελίες και μαρτυρίες, από πρόσφυγες δικηγόρους και οργανώσεις, ότι: στην συνοριακή περιοχή του Έβρου πραγματοποιούνται διαρκώς επιχειρήσεις, από μικτές ένοπλες ομάδες, αστυνομικών και στρατιωτικών, ενίοτε χωρίς διακριτικά και με τα χαρακτηριστικά τους καλλυμένα, οι οποίες κυνηγούν πρόσφυγες, τους θέτουν υπό καθεστώς κράτησης χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με κανένα και προβαίνουν σε κακομεταχείρισή τους και σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.
Τα περιστατικά αυτά συνεχίζουν να έρχονται στην δημοσιότητα την ίδια στιγμή που οι δύο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος και αφέθηκαν ελεύθεροι στις 15 Αυγούστου, ομολογούν ότι συνελήφθησαν κατα τη διάρκεια επιχείρησης επαναπροώθησης προσφύγων.

Πέρα από το πλήθος των δημοσιογραφικών ρεπορτάζ για το θέμα, το γεγονός καταγγέλλει τόσο η έκθεση της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συντάχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ενώ με απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη στις 9/6/2017 έχει διαταχθεί αυτεπαγγελτη έρευνα για τα εν λόγω περιστατικά.

Πώς δικαιολογείτε αυτήν την καταγεγραμμένη δράση στρατιωτικών που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου;

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε πλήθος δημοσιευμάτων, τόσο του Δημήτρη Αγγελίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών (ενδεικτικά: [1][2][3][4]), όσο και του Λευτέρη Αρβανίτη στο TVXS, ο οποίος δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ τον περασμένο Ιανουάριο, τεκμηριώνοντας βήμα προς βήμα τις πρακτικές κράτησης και απαγόρευσης επικοινωνίας με δικηγόρους, προσφύγων που εισέρχονται μέσω Έβρου.

Στα δεδομένα προστίθεται και η έκθεση της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ενδεικτικά σ’ αυτήν (σελ. 6) αναφέρεται:

24. The delegation received several consistent and credible allegations of informal forcible removals (push-backs) of foreign nationals by boat from Greece to Turkey at the Evros River border by masked Greek police and border guards or (para-)military commandos.

[Μετάφρ.: Η αντιπροσωπεία έγινε δέκτης αρκετών συνεπών και αξιόπιστων καταγγελιών για ανεπίσημες βίαιες επαναπροωθήσεις (push-backs) ατόμων ξένης υπηκοότητας, που γίνονται με βάρκες στον ποταμό Έβρο, από μασκοφόρους αστυνομικούς και συνοροφύλακες ή (παρα-)στρατιωτικούς.

Στην ερώτηση αυτή ο υπουργός Άμυνας, εμφανώς ενοχλημένος, αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ότι «κανένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων δεν δρα χωρίς διακριτικά», παρ’ όλο που είναι πολύ πρόσφατα τα γεγονότα με την σύλληψη στην Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραδέχτηκαν πως κυνηγούσαν μετανάστες στα σύνορα.

Αγνοώντας επίσης την έκθεση και τα σχετικά δημοσιεύματα, είπε «αυτά δεν ξέρω ποιός τα καταγγέλλει και πού», ενώ συνέστησε στο omniatv να κάνουμε «αυτή την ερώτηση στην Ουγγαρία όπου έχουμε ανταποκριτές» – άγνωστο τί ακριβώς ενοώντας με αυτή του την αποστροφή.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο