Οι καρκινοβασίες των ΜΜΕ για τη δίκη της Χ.Α.

Επετειακά και ευκαιριακά, κάποιοι δημοσιογράφοι του «δικαστικού ρεπορτάζ» ασχολήθηκαν με τη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, όχι για να καλύψουν το κενό που άφησαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά για να παραπληροφορήσουν και πάλι.

Η κατάσταση είναι λίγο – πολύ γνωστή σε όσες κι όσους παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της δίκης από τις 20 Απριλίου 2015: τα περισσότερα από τα «μεγάλα» ΜΜΕ – με εξαιρέσεις – αγνοούν επί τρεις χρονιές τόσο την διαδικασία όσο και τα συντριπτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκειά της.

Οι τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, έντυπες και διαδικτυακές «φωνές» του δικαστικού ρεπορτάζ ασχολήθηκαν, ως επί το πλείστον, με την πρώτη δίκη κόμματος ως ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης στην Ευρώπη μόνο όταν υπήρχε κάποιο «αισθησιακό» γεγονός, π.χ. κάποιο ξέσπασμα της μάνας Φύσσα ή όταν οι χρυσαυγίτες προκαλούσαν επεισόδια στις δικαστικές αίθουσες (και στο δεύτερο όχι και πάρα πολύ και όχι χωρίς παραπληροφόρηση). Δεν «έπαιξαν» ποτέ, ούτε τις καταθέσεις των μαρτύρων, ούτε τα τεκμήρια που εξέτασε το δικαστήριο.

Ωστόσο, επανέρχονται, δειλά κατά το προηγούμενο διάστημα και πιό συντονισμένα τις τελευταίες μέρες, για να μας πουν – επετειακά – πως η δίκη «καρκινοβατεί», «καθυστερεί πάρα πολύ» και ότι αυτό οφείλεται στις «παθογένειες της γραφειοκρατίας». Αναπαράγοντας έτσι το αφήγημα που με πόνο και κόπο η φυλλορροούσα ναζιστική οργάνωση προσπαθεί να προωθήσει: ότι είναι μια δίκη χωρίς στοιχεία που παρατείνεται με σκοπό την ομηρία της ΧΑ, που είναι άλλωστε ένα «νόμιμο πολιτικό κόμμα».

Η Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή και ένας ανώνυμος συντάκτης στο “iefimerida” είναι οι πρώτοι που δημοσίευσαν – σχεδόν πανομοιότυπα – τέτοια άρθρα την Παρασκευή 14/09/2018. Η κ. Μάνδρου είχε ετοιμάσει και παλιότερο τέτοιο «ρεπορτάζ» τον Ιούνιο.

Με fake news επιχειρούν κάποιοι δημοσιογράφοι να αποπροσανατολίσουν από την εξέλιξη της δίκης.

Τα άρθρα αυτά αναπαράγουν εικασίες: ότι δήθεν «εκτιμήσεις παραγόντων της δίκης προσδιορίζουν την κατάληξή της στο τέλος του 2020 ή ακόμα και αργότερα, ενδεχομένως το 2021!». Ίσως οι «παράγοντες της δίκης» που επικαλείται η κ. Μάνδρου να είναι οι έμμισθοι συνεργάτες σε γραφεία βουλευτών της Χ.Α. που έχουν αναλάβει και την υπεράσπιση κάποιων κατηγορουμένων. Ωστόσο, πραγματικοί παράγοντες της δίκης, από τους οποίους ζητάμε τακτικά να μας ενημερώνουν για την εξέλιξη και την ουσία της διαδικασίας, ήδη από την αρχή της και κάθε εβδομάδα, δεν έχουν κάνει καμμιά τέτοια εκτίμηση.

Κατά πάσα πιθανότητα, η δίκη θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Και τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν ήδη αποτύχει στα στοιχειώδη για την κάλυψη μιας τέτοιας, αρκετά σημαντικής διαδικασίας, που μας έδωσε χειροπιαστά στοιχεία για την δομή και τη δράση της μακροβιότερης οργάνωσης που ασκούσε και ασκεί πραγματική τρομοκρατία σε «ξένους», «Εβραίους, «γύφτους», «κομμούνια» και, εν τέλει, οποιονδήποτε θεωρεί «εχθρό του Έθνους».

Ίσως επειδή τα στοιχεία δεν είναι πολύ κολακευτικά, ούτε για ΜΜΕ, ούτε για τις αστυνομικές υπηρεσίες.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο