«Το είχαμε ακούσει στις ειδήσεις ότι είχαν τέτοιο αυτοκίνητο»

Υπόθεση «Ληστών Διστόμου». 5η Συνεδρίαση, 13 Σεπτεμβρίου 2018.

Συνεχίστηκε την περασμένη Πέμπτη η εκδίκαση της υπόθεσης που στα ΜΜΕ έγινε γνωστή ως των «Ληστών του Διστόμου» με την εξέταση μαρτύρων.

Ο πρώτος μάρτυρας της υπόθεσης – προϊστάμενος του Γραφείου Πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής το 2015 – κύριος Πατεράκης εξετάστηκε από την έδρα, τους συνηγόρους υπεράσπισης και τους κατηγορούμενους για περίπου δυο ώρες.

«Από την υπηρεσία μου είχε ανατεθεί ο εντοπισμός και η σύλληψη του Γεώργιου Πετρακάκου και Βασίλη Παλαιοκώστα. Την Άνοιξη του 2015 είχαμε κάποιες πληροφορίες ότι οι συγκεκριμένοι δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ότι διέπρατταν ληστείες σε τραπεζικά καταστήματα εκεί πέρα. Γι αυτόν τον λόγο η υπηρεσία μου είχε διαθέσει αρκετό κόσμο στην ευρύτερη περιοχή. Στις 29 Μαΐου εντοπίσαμε απέναντι από τα ΚΤΕΛ, δίπλα σε ένα σούπερ μάρκετ ‘Γαλαξίας’ έναν άνθρωπο ο οποίος προσομοίαζε με τον, επίσης καταζητούμενο, Σπύρο Δραβίλα».

«Ψάχνατε και τον Δραβίλα;» τον ρώτησε η πρόεδρος της έδρας.

«Ξέραμε πως θα μπορούσε να είναι στην ίδια ομάδα».

«Πόσους ψάχνατε;»

«Είχαμε εστιάσει στους δύο καταζητούμενους. Ο Δραβίλας γνωρίζαμε ότι το 2006 συμμετείχε στην απόδραση του Παλαιοκώστα και πέσαμε στις 29 Μαΐου, πρωινές ώρες, σε έναν άνθρωπο που προσομοίαζε με τον συγκεκριμένο. Οι πληροφορίες που είχαμε τότε ήταν ότι οι συγκεκριμένοι καταζητούμενοι (Βασίλης Παλαιοκώστας και Γιώργος Πετρακάκος) χρησιμοποιούσαν για τις ληστείες και ένα Nissan Navara μαύρου χρώματος. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το είδαμε εκεί στα ΚΤΕΛ του Βόλου και είδαμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο (Σπ. Δραβίλα) να επιβιβάζεται και εντός αυτού ήταν και άλλα δύο άτομα. Εμείς δεν κάναμε οποιαδήποτε επέμβαση γιατί ήταν πολυσύχναστα εκεί πέρα, το ακολουθήσαμε διακριτικά και είδαμε ότι ακλουθώντας τον δρόμο, το αυτοκίνητο εξήλθε από τον Βόλο με τρία άτομα εντός, κινήθηκε προς την Αγχίαλο και, λίγο πριν, σε μια περιοχή που λέγεται Χρυσή Ακτή Παναγιάς, εισήλθε στο προαύλιο χώρο μιας μονοκατοικίας. Αυτό το σπίτι επιτηρήθηκε από την υπηρεσία προκειμένου να δούμε αν θα μπουν ή θα βγουν άλλα άτομα. Μετά από κάνα δίωρο περίπου, είδαμε το ίδιο αυτοκίνητο να εξέρχεται από την οικεία πάλι με τρία άτομα εντός τα οποία κινήθηκαν προς τα Φάρσαλα όπου κάπου εκεί απωλέστηκαν από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας μου. Εμείς όλο αυτό το διάστημα είχαμε διαθέσει αστυνομικούς έξω από το σπίτι για να δούμε αν υπάρχουν άτομα απ’ έξω και κατά τις δύο με δυόμιση είδαμε το ίδιο αυτοκίνητο να επιστρέφει στην ίδια οικία στην Χρυσή Ακτή Παναγιάς και να μπαίνει ξανά μέσα στην αυλή. Κατόπιν αυτού, πάρθηκε η απόφαση να γίνει η επέμβαση, από την πλευρά μας δηλαδή. Στην συγκεκριμένη επιχείρηση συνέδραμε και η ΕΚΑΜ γιατί, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να έχουν πάνω τους οπλισμό και να είναι επικίνδυνοι. Σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης η ΔΑΕΕΒ είχε διαθέσει πόστα εξωτερικά του σπιτιού, επιτηρώντας αν θα βγει κάποιος ή θα μπει και τα ΕΚΑΜ έκαναν παράλληλα προσέγγιση. Κατά την προσέγγιση είδαμε ότι ενώ τους φώναζαν οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ να παραδοθούν ακούστηκαν πυροβολισμοί και μετά από λίγο βγήκαν δυο άτομα στο μπαλκόνι τα οποία είπαν στους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ ότι υπάρχει και ένα τρίτο άτομο εντός το οποίο μόλις είχε αυτοκτονήσει. Οι ίδιοι μετά από μικρό διάστημα αποφάσισαν να παραδοθούνε. Ακολούθως έγινε κατ’ οίκον έρευνα στην οικεία και σαν μια πρώτη εικόνα είδαμε ότι υπήρχε οπλισμός μέσα στο σπίτι. Ο θανών μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Λάρισας που εξετάστηκε από τον ιατροδικαστή. Οι συγκεκριμένοι δύο που ήταν στο σπίτι, μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία μας στην αντιτρομοκρατική και βρήκαμε δακτυλοσκοπικά ότι ο ένας ήταν ο Σπύρος Χριστοδούλου και ο άλλος ο Γρηγόρης Τσιρώνης και οι δυο καταζητούμενοι».

Ένα μέρος της εξέτασης του πρώην προϊστάμενου του γραφείου πληροφοριών της αντιτρομοκρατικής και επικεφαλής του κλιμακίου που είχε επιφορτιστεί με τον εντοπισμό και σύλληψη του Πετρακάκου και Παλαιοκώστα, που τελικά κατέληξε στην σύλληψη των Χριστοδούλου και Τσιρώνημ καθώς και στην αυτοκτονία του Σπύρου Δραβίλα, κινήθηκε γύρω από την ενδεχόμενη σχέση μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων.

Πρόεδρος:

«Για τον Τσιρώνη δεν είχατε ακούσει τίποτα;»

«Όχι, ήταν ληστείες που γίνονταν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του.ς»

«Ναι αλλά για τον Παλαιοκώστα και τον Πετρακάκο είχατε πληροφορία ότι συμμετείχαν σε ληστείες. Όχι όμως για άλλον;»

«Ξέραμε ότι υπήρχε ομάδα δραστών που πολλές φορές εναλλασσόταν. Δεν το κάνανε μόνο οι δυο τους.»

«Όμως κυκλοφορούσαν άλλα ονόματα;»

«Αλλά ονόματα, όχι.»

«Δεν είχατε ακούσει ούτε για Τσιρώνη, ούτε για Χριστοδούλου; Η αντίδρασή τους όταν τους συλλάβατε ποιά ήταν;»

«Παραδόθηκαν. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Και από πλευράς μας και από πλευράς τους, λόγω της αυτοκτονίας.»

«Στο Βόλο γιατί πήγατε;»

«Ήμασταν σε όλη τη Θεσσαλία.»

«Είχατε πληροφορία για Βόλο;»

«Γενικά για Θεσσαλία.»

«Στον Βόλο έμενε ο Πετρακάκος τελικά. Δεν είχατε πληροφορία;»

«Αποδείχτηκε μετά, αλλά συγκεκριμένα δεν το ξέραμε.»

«Πώς αναγνωρίσατε τον Δραβίλα;»

«Είδαμε το μαύρο Navara που ψάχναμε. Είδαμε κάποιον να μπαίνει, μας έμοιασε με τον Δραβίλα.»

Εισαγγελέας:

«Εντοπίσατε τον Δραβίλα. Είχατε πληροφορίες για τον Δραβίλα ή συμπτωματικά τον εντοπίσατε;»

«Συμπτωματικά. Απλά επειδή ξέραμε ότι είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Παλαιοκώστα και μας ενίσχυσε την άποψη ότι θα μπορούσε κατά την διάρκεια της επιχείρησης να είναι και ο Παλαιοκώστας.»

«Συνεχίσατε τις έρευνες σας για τον εντοπισμό του Παλαιοκώστα και Πετρακάκου

«Από άλλο κλιμάκιο.»

(Σσ: Ο Γιώργος Πετρακάκος συνελήφθη τελικά μερικούς μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2015, σε άλλη επιχείρηση, πάλι στον Βόλο, ενώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει άφαντος)

«Κάποιο στοιχείο που να συνδέει τους (τελικά) συλληφθέντες Χριστοδούλου και Τσιρώνη με τους Πετρακάκο και Παλαιοκώστα, βρήκατε;»

«Δεν έχω πρόσβαση στην δικογραφία. Η δουλειά η δικιά μου ήταν να βρεθούν οι άνθρωποι και να συλληφθούν, μέχρι εκεί.»

Κώστας Παπαδάκης – συνήγορος Γρηγόρη Τσιρώνη:

«Γιατί ήταν ύποπτο το μαύρο Navara;»

«Το είχαμε ακούσει στις ειδήσεις ότι είχαν τέτοιο.»

«Σε ποιά ληστεία είχε χρησιμοποιηθεί το Navara;»

«Δε θυμάμαι.»

«Τον Τσιρώνη τον βρήκατε επειδή τον αναζητούσατε;»

«Όχι, τυχαία.»

Συνήγορος Χριστοδούλου:

«Η σύλληψη του Χριστοδούλου ήταν τυχαία;»

«Ναι.»

«Είχατε κάποια υποψία ή πληροφορία ότι συμμετείχε μαζί με Παλαιοκώστα – Πετρακάκο;»

«Όχι.»

«Πόσο καιρό τους αναζητούσατε;»

«Πάνω από ένα μήνα.»

Γιάννης Ραχιώτης, συνήγορος υπεράσπισης Γιώργου Πετρακάκου και Μαρίας Θεοφίλου:

«Ως προϊστάμενος της υπηρεσίας πληροφοριών, για την γυναίκα του Πετρακάκου, την Θεοφίλου, ξέρετε κάτι να μας πείτε; Κάποια γεγονότα που να την συνδέουν με εγκληματική πράξη».

«Όχι δεν έχω.»

Το δεύτερο σκέλος της εξέτασης του συγκεκριμένου μάρτυρα συνεχίστηκε με ερωτήσεις της Προέδρου, της εισαγγελέως, των συνηγόρων υπεράσπισης και του κατηγορούμενου και μέλους του ΕΑ Νίκου Μαζιώτη, σε σχέση με το αν το αρχικό ένταλμα σύλληψης των Πετρακάκου και Παλαιοκώστα αφορούσε πιθανή εμπλοκή τους – έστω και στο επίπεδο των απλών πληροφοριών, που ενδεχομένως να είχε η αντιτρομοκρατική στη διάθεση της – με τον ΕΑ ή ακόμα και με οποιαδήποτε άλλη οργάνωση ένοπλου αγώνα.

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος με την πρόεδρο της έδρας:

«Υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Πετρακάκος με οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχε στον ΕΑ, μια αντίληψη, μια τέτοια σκέψη;»

«Χμμ»

«Γιατί δυσκολεύεστε;»

«Και να υπήρχε, δεν θα μπορούσα να σας το πω εδώ».

«Γιατί; Γιατί δεν μπορείτε να μας το πείτε; Εδώ έχουμε κατηγορία ότι εντάχθηκε.»

«Μα μια πληροφορία δεν είναι αρκετή για να στηρίξει…»

«Ναι, η πληροφορία δεν σημαίνει τίποτα, ούτε για εσάς που το λέτε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε».

Διαφωτιστική ήταν η παρέμβαση του συνηγόρου Γιάννη Ραχιώτη: «Ο μάρτυρας πρέπει να καταθέτει γεγονότα. Κουβέντες υπάρχουν παντού. Στις πιάτσες ακούγονται τα πάντα. Στην δικογραφία δεν μπορεί να βάλει φήμες αλλά μόνο γεγονότα».

Οι απαντήσεις κινήθηκαν γύρω από αυτό το μοτίβο. Το ένταλμα αφορούσε ξεκάθαρα συγκεκριμένη σειρά ληστειών που είχαν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και, ως βασικούς υπόπτους, θεωρούσαν τον Παλαιοκώστα και τον Πετρακάκο. Δεν είχαν καμιά συγκεκριμένη πληροφορία που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο μάρτυρας αρνήθηκε, σε όλη την διαδικασία να καταθέσει ότι είχαν τέτοιου είδους πληροφορίες, παρά τις επίμονες ερωτήσεις σχεδόν όλων των παραγόντων της δίκης. Περιορίστηκε να εξηγεί ότι ήταν κάτι το οποίο σαν ενδεχόμενο, βάσει της εμπειρίας τους και όχι απτών πληροφοριών, είχαν στο «πίσω μέρος του μυαλού τους», καθώς «η εμπειρία λέει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από ληστείες, άρα θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Λίγο πριν την διακοπή, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Παναγιώτη Ασπιώτη, Άννη Παπαρούσσου και Δημήτρης Κατσαρής κατέθεσαν αίτημα άρσης της προσωρινής του κράτησης.

Ο Ν. Μαζιώτης κατέθεσε αίτημα να κληθεί για εξέταση ο προϊστάμενος ΔΑΕΕΒ, Μπάκας, για να πει με ποιόν τρόπο συνδέεται, κατά τη γνώμη του, ο Ε.Α. με τις ληστείες.

Μετά από μια περίπου ώρα διακοπής η έδρα επανήλθε. Η εισαγγελέας επιφυλάχτηκε να προτείνει για το αίτημα άρσης προσωρινής κράτησης Π. Ασπιώτη. Για το αίτημα Ν. Μαζιώτη πρότεινε να μην κληθεί ο Μπάκας καθώς προς το παρόν δεν κρίνει ως κρίσιμη η κατάθεσή του.

Έπειτα κατέθεσε ο δεύτερος μάρτυρας, ιδιοκτήτης αγροικίας στο Μώλο που την ενοικίαζε στον Θέμη Ασημακόπουλο, για λογαριασμό του οικογενειακού του φίλου και συγκατηγορούμενού του, Γιώργου Πετρακάκου. Στην αυλή της συγκεκριμένης αγροικίας η αστυνομία, μετά από έρευνα, εντόπισε θαμμένο βαρύ οπλισμό.

Ο μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεσή του, αφηγούμενος τα περιστατικά γύρω από την ενοικίαση. Το 2014 είχε βάλει αγγελία για να νοικιάσει μια αγροικία στον Μώλο Φθιώτιδας και έτσι την νοίκιασε στον Θέμη Ασημακόπουλο, ο οποίος τού είπε ότι την θέλει για εξοχική κατοικία, στην οποία θα διαμένει με τον αδελφό του, τη μητέρα του και με τον ξάδελφό του, με το επίθετο Αγγελόπουλος, τον οποίο και συμπεριέλαβε στο μισθωτήριο. Η μίσθωση έγινε αρχικά για έναν χρόνο και μετά ανανεώθηκε για άλλον έναν, ζητώντας του να χαμηλώσουν λίγο την τιμή. Στον τρίτο μήνα του δεύτερου χρόνου όμως, ο Ασημακόπουλος επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους και του ζήτησε να διακόψει την μίσθωση, όπως και έγινε.

Αναφέρθηκε επίσης στους γείτονες οι οποίοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια, λέγοντας ότι ένοιωθαν ασφάλεια και πως η περιοχή είχε αποκτήσει ζωή. «Ακόμα, όταν το συζητάω με τους γείτονες, μου λένε τι καλοί άνθρωποι που ήταν…»

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι περνούσε συχνά από έξω καθώς πήγαινε προς την πατρίδα του, τη Λάρισα. Ο ίδιος σχεδόν ποτέ δεν έτυχε να συναντήσει κάποιον. Εκτός από μια φορά. Καθώς το σπίτι ήταν πολύ περιποιημένο και το θαύμαζαν με τη σύζυγό του, αποφάσισαν να το φωτογραφίσουν γιατί δεν το είχαν ξαναδεί έτσι. Και εκείνη τη μέρα, καθώς το φωτογράφιζαν, εμφανίστηκε ένα παιδί που συστήθηκε ως ξάδελφος του Θέμη. Του είπε ότι το καλλιεργεί αυτός και τον ρώτησε αν μπορεί να βάλει κι άλλα φυτά. «Ό,τι θέλεις να βάλεις, βάλε και κοτέτσι» του απάντησε.

Η πρόεδρος σε εκείνο το σημείο του ζήτησε να αναγνωρίσει αν είναι κάποιος από τους κατηγορούμενος. «Αυτός που είδατε ποιος είναι;». Πριν προλάβει να απαντήσει ο μάρτυρας, ο Πετρακάκος σηκώθηκε και, αφού χαιρέτησε τον μάρτυρα, δήλωσε ότι αυτός διέμενε στην αγροικία με το όνομα Αγγελόπουλος και πως ήταν αυτός που του είχε συστηθεί ως ξάδελφος του Ασημακόπουλου. Βεβαίωσε επίσης ότι την ημέρα της μοναδικής τους συνάντησης, ο ιδιοκτήτης της αγροικίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του.

Η 5η δικάσιμος ολοκληρώθηκε με την πολύ σύντομη εξέταση τριών ακόμα μαρτύρων ιδιοκτητών αυτοκινήτων που είχαν κλαπεί. Εκτός από την βεβαίωση ότι τα οχήματα τους είχαν κλαπεί στο παρελθόν, η κατάθεσή τους δεν εισέφερε τίποτα στην υπόθεση.

Η συνεδρίαση διακόπηκε στις 14:00 και θα συνεχιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο