#GDtrial | Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν εκεί, μπροστά στο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής

Τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα, οι αστυνομικοί της ΔΙ.Α.Σ. ήταν παρόντες στο μαχαίρωμα, αντίθετα με ό,τι διαβίβαζαν στο κέντρο τους και είπαν στις καταθέσεις τους.

Με τέσσερις δικασίμους, την 271, 272η, 273η και 274η προχώρησε η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης κατά την 120ή εβδομάδα διεξαγωγής της. Κατά τις ημέρες αυτές, το δικαστήριο εξέτασε, μεταξύ άλλων:

  • καταδικαστικές αποφάσεις που συνδέονται με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
  • την τεχνική έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας Forensic Architecture που ενοποιεί όλο το υλικό της δικογραφίας (κάμερες καταστημάτων, διαβιβάσεις αστυνομικών και ΕΚΑΒ, καταθέσεις αυτοπτών) σε ενιαίο οπτικοακουστικό σύνολο που αφηγείται με ακρίβεια δευτερολέπτου τα γεγονότα της νύχτας 17 προς 18 Σεπτεμβρίου 2013,
  • τις εκθέσεις για τα όπλα των μελών της Χ.Α. που βρέθηκαν κατά τις έρευνες μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Οι θέσεις των ΔΙΑΣ και του τάγματος εφόδου Χ.Α. Νίκαιας με ακρίβεια δευτερολέπτου

Η τεχνική έκθεση της ανεξάρτητης επιστημονικής ομάδας Forensic Architecture αξιοποίησε όλο το υλικό από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων και τα τεκμήρια της δικογραφίας για να αποτυπώσει με ακρίβεια δευτερολέπτου τα γεγονότα της δολοφονίας Φύσσα στο Κερατσίνι, τα ξημερώματα της 18/09/2013.

Στο παρακάτω βίντεο, όπως και στο δελτίο Τύπου, η ομάδα Forensic Architecture εξηγεί τη μεθοδολογία της.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνοδευτική έκθεση, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Τα όπλα της Χρυσής Αυγής

Στα επιπλέον αναγνωστέα που είχε τη δυνατότητα να προσκομίσει η πολιτική αγωγή, συμπεριλαμβάνεται και πίνακας στον οποίο αντιστοιχίζονται οι εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τα όπλα που βρέθηκαν στις κατ’ οίκον έρευνες, με τους κατηγορούμενους για κάθε υπόθεση.

Την εργασία αυτή δεν έκαναν οι εισαγγελικές αρχές, πράγμα που επαναφέρει τα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο τελικά συντάχθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα.

Ο πίνακας με την αντιστοίχιση των εκθέσεων κατάσχεσης προς τους κατηγορούμενους

Σε αυτόν τον πίνακα φαίνονται ποιά όπλα βρέθηκαν σε ποιόν κατηγορούμενο. Ενδεικτικά:

Αν και οι κατ’ οίκον έρευνες έγιναν από την ΕΛ.ΑΣ. με σημαντική καθυστέρηση μετά τη δολοφονία και ενώ τα μέλη της Χ.Α. είχαν πληροφόρηση, τεκμηριωμένα, ήδη από τις 19/09/2013 για τη δικογραφία που σχηματιζόταν, βρέθηκε οπλισμός που σε άλλες περιπτώσεις θα είχε τροφοδοτήσει κινηματογραφικών διαστάσεων τηλεοπτικά σενάρια.

Τα αναγνωστέα της υπεράσπισης

Μετά τον καταιγισμό στοιχείων που ήρθαν στο φως στις αίθουσες διεξαγωγής της δίκης από τον περασμένο Φεβρουάριο ως και τώρα, η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών επιχειρεί να «απαντήσει» σε όλα αυτά με ομιλίες και επερωτήσεις για άσχετα θέματα, που κατέθεταν τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης ως βουλευτές.

Είναι προφανές ότι όσα προσκομίζει η υπεράσπιση της Χ.Α. δεν αποτελούν στοιχεία, πολύ περισσότερο δεν αποδομούν την πληθώρα στοιχείων που έχει δει το δικαστήριο. Ωστόσο, καθώς όλες οι πλευρές του κατηγορητηρίου έχουν πλέον καλυφθεί με υπερεπαρκή στοιχειοθέτηση, είναι αναμενόμενο ότι οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών θα ακολουθήσουν αυτή την παρελκυστική τακτική.

Η δίκη συνεχίζεται

Δικάσιμοι αυτή την εβδομάδα:

19/9 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών και 20/9 στον Κορυδαλλό.

Στις 26/9 στο Εφετείο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δικάσιμος για Σεπτέμβριο.

Για τον μήνα Οκτώβριο:

Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών: 15, 17 και 18

Στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού: 12, 19, 22, 26, 30 και 31.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο