Παύλος Φύσσας: Το χρονικό μιας ναζιστικής δολοφονίας

Από τις πρώτες εκπομπές του Βιντεοχρονολογίου της Δίκης της Χρυσής Αυγής στο omniatv, μια από τις πολλές απορίες που μου είχαν δημιουργηθεί ήταν το πως είναι δυνατόν μια δολοφονία σε ένα κεντρικό σημείο, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, με συμμετοχή δεκάδων ατόμων, με ομολογία του αυτουργού, με υποτιθέμενη άμεση επέμβαση της αστυνομίας, να έχει τόσα πολλά γκρίζα σημεία.

Όσο ο χρόνος περνούσε και ανακαλύπταμε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση με τη βοήθεια μαρτύρων, τεκμηρίων από την δικογραφία αλλά και της ίδιας της διαδικασίας της δίκης, τόσο περισσότερο έρχονταν στο φως κάποια σημαντικά ερωτήματα, αλλά και μερικές συγκλονιστικές απαντήσεις. Δεν πίστευα όμως ποτέ πως η εικόνα θα είναι αυτή που παρουσιάζεται στην έκθεση της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture. Δεν το χωρούσε το μυαλό μου πως οι 8 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που κλήθηκαν να επιληφθούν του περιστατικού θα έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους, με τη βοήθεια της ανώτερης διοίκησής τους, να συσκοτίσουν την υπόθεση, να αποκρύψουν στοιχεία και να δηλώσουν λάθος χρόνους παρουσίας στο σημείο. Και το πιο σημαντικό, πως μπόρεσαν να μην αποτρέψουν μια δολοφονία που, κατά τα στοιχεία, συνέβη μπροστά στα μάτια τους.

Το 2016, όταν εξεταζόταν η υπόθεση στο δικαστήριο, είχαμε στα χέρια μας το βιντεοληπτικό υλικό από την επίμαχη κάμερα, η οποία απεικόνιζε τον Ρουπακιά να βγαίνει από το ασημί Almera προκειμένου να ελέγξει την περιοχή την οποία στη συνέχεια θα προσέγγιζε και θα δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα. Στο βάθος των πλάνων φαίνονταν οι φιγούρες ενός θανατηφόρου χορού που προετοίμαζε το έδαφος ώστε να έρθει ο εντεταλμένος δολοφόνος να γράψει την τελευταία πράξη του δράματος.

Όλη αυτή τη δολοφονική χορογραφία απεικόνισαν με τεχνική αρτιότητα και ιδιαίτερη μαεστρία οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας του Forensic Architecture για λογαριασμό της οικογένειας Φύσσα. Συγχρόνισαν κάμερες, διαβιβάσεις και σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες κατάφεραν να μας τρίψουν στα μούτρα κάθε αμφιβολία, κάθε «ναι, αλλά», κάθε στροφή του βλέμματος μας αλλού.

Αυτή η έρευνα είναι πια κτήμα του δικαστηρίου, είναι άλλο ένα από τα χιλιάδες τεκμήρια πάνω στα οποία θα κληθεί η δικαιοσύνη να αποφασίσει. Αύριο, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στον χώρο Κρεμλίνο στον Πειραιά, αυτή η έρευνα θα γίνει κτήμα όλων μας. Θα γίνει τα ενισχυμένα μας μάτια ώστε να καταλάβουμε τελικά τι έγινε εκείνη τη νύχτα. Να είστε εκεί.

Kremlino Χαϊδαρίου 6 Πειραιάς,

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, 19:30

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο