7η δικάσιμος «Ληστών Διστόμου»: «Περίπου αναγνώριση»

Κατά την επόμενη δικάσιμο, σχετικά με τη ληστεία υποκαταστήματος Alpha Bank στον Χολαργό, θα καταθέσει ως μάρτυρας - με την ιδιότητα του ιατροδικαστή - και ο βουλευτής της Χ.Α., Αϊβατίδης.

Συνεχίστηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με την 7η δικάσιμο η υπόθεση που από τα μίντια έχει γίνει γνωστή ως «Ληστές του Διστόμου».

Πρώτη και δεύτερος μάρτυρας

Πρώτη μάρτυρας που εξετάστηκε ήταν η ιδιοκτήτρια διαμερίσματος που νοίκιαζε ο Γρ. Τσιρώνης για ένα μεγάλο διάστημα της φυγοδικίας του χωρίς η ίδια να γνωρίζει τίποτα. Η ίδια ζούσε στη Κύπρο. Αναφέρθηκε στον ευγενικό και πρόσχαρο χαρακτήρα του ενώ ολοκλήρωσε την κατάθεση της λέγοντας:

Πήγα μία-δύο φορές, το είδα το σπίτι περιποιημένο, καθαρό. 7 χρόνια έμεινε. Το 2015 μου τηλεφώνησαν από τη ΓΑΔΑ. Μπήκα στο διαμέρισμα και έπαθα σοκ. Η αστυνομία τα είχε κάνει άλλο πράγμα. Όλα μαύρα.

Δεύτερος μάρτυρα εργαζόμενος σε εταιρία έκδοσης κοινοχρήστων ο οποίος περιορίστηκε να αναφερθεί στην τυπικότητα του ως πελάτη.

Τρίτος μάρτυρας

Ως τρίτος μάρτυρας, κατέθεσε ένας πελάτης που ήταν παρών στη ληστεία της Eurobank Π. Φαλήρου τον Νοέμβριο του 2011, του οποίου αποσπάσματα της εξέτασης του από την έδρα, την εισαγγελέα και τους συνηγόρους υπεράσπισης παρατίθενται:   

Μάρτυρας: Το μοναδικό που θυμάμαι είναι ότι είδα ένα καλάσνικοφ μπροστά μου. Σοκαρίστηκα.

Πρόεδρος: Το 2015 (σσ: όταν συνελήφθησαν δυο εκ των κατηγορουμένων –Γρηγόρης Τσιρώνης και Σπύρος Χριστοδούλου) κάνατε αναγνώριση;

Μάρ.: Δεν ήταν αναγνώριση, ήταν περίπου αναγνώριση. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι στο μυαλό μου είχα να τρέξω να προλάβω τη δουλειά. Είμαι ένας μικρομεσαίος άνθρωπος. Πρώτη φορά με σημάδεψαν με καλάσνικοφ. Δε θυμάμαι τίποτα άλλο. Δεν έβλεπα τί συνέβαινε.

Πρ.: Χτύπησαν κάποιον μέσα;

Μάρ.: Δεν ένιωσα κάτι τέτοιο.

Πρ.: Ήταν μεταμφιεσμένοι;

Μάρ.: Δεν θυμάμαι να είναι μεταμφιεσμένοι. Το 2015 μου έδειξαν φωτογραφίες να συγκρίνω. Τους είπα ότι δε θυμάμαι τίποτα.

Πρ.: Γιατί δεν θυμάστε;

Μάρ.: Μα πού να θυμάμαι! Έχουν περάσει τόσα χρόνια.

Πρ.: Ναι αλλά 4 χρόνια μετά την ληστεία, αναγνωρίσατε.

Μάρ.: Δεν αναγνώρισα, είπα ότι «μου θυμίζουν»…

Πρ.: Δε μας πείθετε ότι δεν θυμάστε τίποτα. Για το 2011 να το καταλάβω, είχατε πάθει σοκ. Αλλά το 2015; Το τί έγινε στην αστυνομία; Ούτε αυτό;

Μάρ.: Δεν κρατάω στη μνήμη μου πράγματα που δε μου προσφέρουν κάτι. Πόσο μάλλον που θέλω να τα διαγράψω.

Πρ.: Έχετε ακούσει για κάποιον Τσιρώνη στην τηλεόραση;

Μάρ.: Δεν έχω καν τηλεόραση.

Εισαγγελέας: (Αυτός που κρατούσε το όπλο) τί ρούχα φορούσε;

Μάρ.: [Γελάει] Γελάω γιατί το μόνο που θυμάμαι ήταν η κάννη. Όλα τα υπόλοιπα έγιναν θολά. Εγώ ακόμα και στο στρατό μάγειρας ήμουν. Δεν έχω πιάσει όπλο ούτε στο στρατό.

Εισ.: Σας θυμίζει κανείς (από τους κατηγορουμένους) τίποτα;

Μάρ.: Ο κύριος αριστερά μου θυμίζει, έναν τραγουδιστή (σσ: δείχνει τον Π. Ασπιώτη ο οποίος δεν κατηγορείται για συμμετοχή σε καμία ληστεία).

Εισ.: Ποιόν;

Μάρ.: Δεν θυμάμαι. [γέλιο]

Εισ.: Αθηναίος είστε;

Μάρ.: Ναι, γέννημα-θρέμμα Παλαιοφαληριώτης.

Η πρόεδρος επιδεικνύει φωτογραφίες στον μάρτυρα.

Πρ.: Σας τις έδειξαν αυτές στην αστυνομία;

Μάρ.: Δε θυμάμαι.

Πρ.: Μήπως φοβάστε;

Μάρ.: Ναι.

Πρ.: Γιατί;

Μάρ.: Για τη δουλειά μου. Έχω αργήσει. Αν μπορείτε να μου δώσετε βεβαίωση.

Πρ.: Από όπλα ξέρετε;

Μάρ.: Όχι.

Πρ.: Το καλάσνικοφ, που λέτε ότι κρατούσε, το ξέρετε;

Μάρ.: Ναι, από έναν παίχτη του Παναθηναϊκού που το έχει τατουάζ.

Ερώτηση από συνήγορο (Τσιρώνη) Κ. Παπαδάκη: Για το ύψος που αναφέρατε στην κατάθεσή σας;

Μάρ.: Ε, δεν θυμάμαι, με βοήθησαν οι αστυνομικοί.

Παπαδ.: Σας μοιάζει ο Τσιρώνης με τον δράστη;

Μάρ.: Όχι, με το αφεντικό μου μοιάζει πιο πολύ.
[απευθυνόμενος στην έδρα] Μα είναι δυνατόν, κ. πρόεδρε, με κρατάτε τόση ώρα; Θα χάσω τη δουλειά μου! Δε θυμάμαι προχτές τί έφαγα. Με όλο το θάρρος και όλη την ειλικρίνεια, είναι δυνατόν να θυμάμαι τί έγινε πριν 8 χρόνια; Να είχα ρεπό, να καθόμουν εδώ όλη μέρα! Ορκίστηκα να πω την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι.

Πάρεδρος.: Πιο αγχωμένος είστε τώρα ή την ώρα της ληστείας;

Μάρ.: Τώρα.

Πάρεδρος.: Γιατί;

Μάρ.: Γιατί θα χάσω τη δουλειά μου.

Τέταρτη μάρτυρας

Επόμενη, τέταρτη μάρτυρας, ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων στα Κ. Πατήσια από το οποίο ψώνιζε άνδρας που φέρεται κατά τις καταθέσεις της να είναι ο Σπύρος Χριστοδούλου. Αναφέρθηκε στην γνωριμία τους καθώς και στο γεγονός ότι η ίδια μεσολάβησε για να του νοικιάσει ένα διαμέρισμα ιδιοκτησίας της πρώην πεθεράς της. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, μετά από κάποιο διάστημα και ενώ είχε προπληρώσει τα ενοίκια πήρε τα πράγματα του και εξαφανίστηκε.

Παρατίθενται μερικά αποσπάσματα από την εξέταση της.

Μάρ.: Το 2015 με κάλεσαν να καταθέσω αν γνωρίζω κάποιον κύριο, από τη φωτογραφία που μου έδειξαν. Πλέσσας Γιώργος. Πελάτη τον είχα επί 7 χρόνια, από το 2007 περίπου. Θυμάμαι το επίθετο επειδή είναι χαρακτηριστικό, από τον μουσικοσυνθέτη, αλλιώς δεν θα το θυμόμουν. Ήταν πολύ ευγενικός με όλους. Ήρθε ένας αστυνομικός που μου έδειξε μια φωτογραφία του. Δεν ήξερα ότι ήταν ο Χριστοδούλου. Μια φωτογραφία μού έδειξε ο αστυνομικός. Ήταν κι αυτός πελάτης μου.

Πρ.: Σας έδειξε φωτογραφίες από ληστείες τραπεζών και σας ρώτησε αν είναι αυτός ο ληστής;

Μάρ.: Ναι.

Πρ.: Και τον αναγνωρίσατε;

Μάρ.: Ναι.

Ερώτηση από συνήγορο Χριστοδούλου: Πριν καταθέσετε, σας υπέδειξαν φωτογραφία, στο κατάστημά σας;

Μάρ.: Ναι, ήταν (αστυνομικός) με πολιτικά. Η φωτογραφία που μου έδειξαν ήταν από εξωτερικό χώρο, ίσως από κινητό.

Συν.Χρ.: Σας είπε ότι ήταν αστυνομικός αυτός που σας έδειξε τη φωτογραφία;

Μάρ.: Όχι, αφού τον ήξερα.

Συν.Χρ.: Τί ξέρατε;

Μάρ.: Ότι είναι στην Ασφάλεια.

Συν.Χρ.: Τί σας είπε;

Μάρ.: Ότι τον ψάχνει γιατί ξέρει ότι μένει εδώ, στη γειτονιά.

Η έδρα επέδειξε φωτογραφίες δραστών από κλειστό κύκλωμα τραπεζών ζητώντας από τη μάρτυρα να αναγνωρίσει ποιος κατά την γνώμη της είναι ο πελάτης της που φέρεται ως ο Χριστουδούλου, κάτι που η μάρτυρας έκανε με μεγάλη προθυμία.  

Αιτήματα συνηγόρων Παναγιώτη Ασπιώτη

Αφού ολοκληρώθηκε η εξέταση και της τέταρτης μάρτυρα οι συνήγοροι του Παναγιώτη Ασπιώτη επανέφεραν τα δύο αιτήματα τους. Πρώτο η απαλλαγή του από την κατηγορία της συμμετοχής και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση λόγω δεδικασμένου (έχει αθωωθεί για την ίδια κατηγορία σε άλλο δικαστήριο) και δεύτερο το αίτημα της αντικατάστασης της προφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους.  

Η εισαγγελέας πρότεινε σε σχέση με το πρώτο αίτημα να κριθεί στο τέλος της διαδικασίας επί της ουσίας. Σε σχέση με το δεύτερο πρότεινε ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο.

Η έδρα έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα ως προς το πρώτο αίτημα και επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε σχέση με το δεύτερο (το αίτημα αποφυλάκισης) στην επόμενη συνεδρίαση.  

Πέμπτος μάρτυρας

Ο επόμενος μάρτυρας, πρώην σύζυγος της προηγούμενης μάρτυρα ανέτρεψε ως προς το σκέλος της αναγνώρισης την κατάθεση της πρώην συζύγου του καθώς είπε:

Μου έδειξαν στην αστυνομία φωτογραφίες από ληστείες. Με ρώτησαν αν τον αναγνωρίζω. Τους είπα, ως προς τον σωματότυπο ναι αλλά δεν μπορούσα να βεβαιώσω. Όπου εμφανίζεται πρόσωπο, δεν είναι ευκρινές, οπότε δεν μπορώ να πω.

Κατόπιν του επιδείχτηκαν από την έδρα φωτογραφίες δραστών από κλειστά κυκλώματα σε εσωτερικό τραπεζών από τις οποίες δεν αναγνώρισε κανέναν. Αναγνώρισε όμως τον Χριστοδούλου στην φωτογραφία της Σήμανσης, ως εκείνον που νοίκιαζε το σπίτι.

Έκτος μάρτυρας

Τελευταίος κατέθεσε ο ιδιοκτήτης ενός κλαπέντος αυτοκινήτου. Ακολουθεί ο, χαρακτηριστικός της κατάθεσης του, διάλογος με την έδρα:

Πρ.: Τί χρώμα ήταν το Mercedes;

Μάρ.: Δε θυμάμαι, έχω αλλάξει 4 αμάξια από τότε.

Πρ.: Πώς δεν θυμάστε;

Μάρ.: Ε και λόγω ηλικίας.

Πρ.: Τί ηλικία έχετε;

Μάρ.: Ε, τώρα, δε μ’ αγαπάς!

Μάρ.: Έμαθα ότι μου τό ‘κλεψαν. Ε, δε στεναχωριέμαι. Σιγά μη κάθομαι να σκάσω που μου έκλεψαν το αμάξι.

Πρ.: Με τί ασχολείστε;

Μάρ.: Είχα μαγαζιά στην Αυστραλία.

Πρ.: Εδώ;

Μάρ.: Εδώ και 20 χρόνια δεν δουλεύω. Διασκεδάζω.

Η επόμενη συνεδρίαση

Η συνεδρίαση διακόπηκε για την επόμενη δικάσιμο, την Πέμπτη 18/10/2018.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τους μάρτυρες που θα καταθέσουν κατά την επόμενη δικάσιμο, σχετικά με τη ληστεία υποκαταστήματος Alpha Bank στον Χολαργό. Μεταξύ αυτών – με την ιδιότητα του ιατροδικαστή – και ο βουλευτής της Χ.Α., Αϊβατίδης.

Οι δικάσιμοι που έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα Νοέμβριο είναι στις 8, 15, 22 και 29/11.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο