Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Η κατάθεση του άνδρα με το μαύρο φανελάκι

Ο τρίτος που φαίνεται να κλωτσούσε τον Ζακ μπροστά στη βιτρίνα αποποιείται των ευθυνών του και περιγράφει άλλη «διαδρομή» για το διαβόητο μαχαίρι

Διαφορετική εκδοχή των ίδιων γεγονότων δίνει ο τρίτος που φαίνεται στα δημοσιευμένα βίντεο να συμμετείχε στον φονικό ξυλοδαρμό του Ζακ, ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος και κατέθεσε ως μάρτυρας.

Ο λόγος για τον οποίο σημειώνουμε ότι το άτομο αυτό δεν είναι κατηγορούμενος, είναι γιατί παρ’ όλο που κατέθεσε στους αστυνομικούς την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, δώδεκα ημέρες μετά το γεγονός κι αφού το βίντεο είχε προβληθεί αναρίθμητες φορές στα τηλεοπτικά δελτία και το διαδίκτυο, δεν κρίθηκε ύποπτος.

Κι αυτό παρά τις ενέργειες του, οι οποίες απεικονίζονται στο βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι, επιπρόσθετα της καθυστέρησης ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ. στην ανεύρεση στοιχείων και αυτοπτών, ούτε το βίντεο εξετάστηκε ενδελεχώς για στοιχεία και λεπτομέρειες.

Σήκωσε τη βάση της ομπρέλας

Στο βίντεο του φονικού ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου, καταγράφηκε, μαζί με τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη, ένα τρίτο άτομο που διακρίνεται, φορώντας μαύρο αμάνικο φανελάκι, να συμμετέχει στην επίθεση. Ο άνδρας με το μαύρο φανελάκι σηκώνει αρχικά μια βάση ομπρέλας, στρεφόμενος προς το κοσμηματοπωλείο ενώ ο Ζακ ήταν εγκλωβισμένος μέσα.

Όπως φαίνεται, όταν ο άνδρας με το φανελάκι έχει σηκώσει τη βάση στήριξης ομπρέλας, παρεμβαίνει το άτομο με το ροζ πουκάμισο (που έχει καταγραφεί ότι βρισκόταν από την αρχή μαζί με τον Ζακ, από τη γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων) και τον πείθει να αφήσει κάτω την βάση.

Το «μαχαίρι» σε νέες περιπέτειες

Ο άνδρας με το μαύρο φανελάκι, δίνει τελείως διαφορετική εκδοχή από αυτά που είχε περιγράψει στην απολογία του ο μεσίτης για το μαχαίρι:

Όταν έπεσε κάτω, παρατήρησα ότι δίπλα και ακριβώς πίσω στο δεξί του χέρι σε λίγα εκατοστά από την παλάμη του ήταν ένα μαχαίρι. Αμέσως πήγα το κλώτσησα για να το απομακρύνω. […] Ακριβώς μετά, ένας από τους άντρες που βρισκόταν εκεί, όχι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, αλλά ο άλλος άντρας που φαίνεται στο βίντεο να χτυπάει το παιδί, πήρε το μαχαίρι και το πέταξε ξανά μέσα στο μαγαζί.

Ας θυμηθούμε εδώ τί είχε πει ο μεσίτης:

[…] εξήλθε με το μαχαίρι, και μάλιστα εγώ τον έπιασα από τον καρπό όπου το κρατούσε, του έφυγε το μαχαίρι, το πήρα και το πέταξα εντός του καταστήματος. Εκείνη την στιγμή σταμάτησα εγώ τελείως.

Ενώ ο άνθρωπος που είχε προσπαθήσει να σταματήσει τον ξυλοδαρμό, περιέγραφε στην κατάθεσή του:

[…] κάποιος από τους περαστικούς το πήρε [το μαχαίρι], το κόλλησε στην καρωτίδα του και του φώναζα «τώρα τι θα κάνεις, θα τον σφάξεις, είσαι με τα καλά σου;»

Ο «περαστικός» που εικονίζεται πράγματι στο βίντεο να σκύβει πάνω από τον ξαπλωμένο Ζακ, χωρίς να φαίνεται ακριβώς τί κάνει και στον οποίο παρεμβαίνει πρώτα ο άνθρωπος με την κοτσίδα, είναι ακριβώς ο άνδρας με το μαύρο φανελάκι.

Παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός

Ο άνδρας με το μαύρο φανελάκι περιγράφει στην κατάθεσή του τον ρόλο του στο γεγονός αρκετά διαφορετικά απ’ όσα φαίνονται στο βίντεο. Παρ’ όλο που είναι σαφές ότι, όταν ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης συνεχίζουν να κλωτσούν στο κεφάλι τον Ζακ πεσμένο μπροστά στη βιτρίνα, βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους και κλωτσάει μαζί τους, ο ίδιος λέει:

Μάλιστα στο βίντεο που βγήκε μετά στην τηλεόραση εγώ είμαι αυτός με το μαύρο αμάνικο φανελάκι. Κλώτσησα το μαχαίρι για να δείξω στους άλλους που χτυπούσανε το παιδί που είχε βγει από την βιτρίνα, ότι πλέον δεν έχει μαχαίρι και είναι ακίνδυνος. Γι αυτό κιόλας τους φώναζα να σταματήσουν.

Ο άνδρας με το μαύρο φανελάκι σίγουρα δεν φαίνεται να «φωνάζει στους άλλους να σταματήσουν».

Όταν παρεμβαίνει ο περαστικός με την κοτσίδα, προσπαθώντας να σταματήσει τον ξυλοδαρμό, φαίνεται καθαρά ότι πρώτα σταματάει τον άνδρα με το μαύρο φανελάκι. Εκείνος κατόπιν του απαντάει επιθετικά, ενώ συνεχίζει να στέκεται δίπλα στον κοσμηματοπώλη.

Όπως περιέγραψε στην κατάθεσή του ο αυτόπτης που επενέβη για να σταματήσει την επίθεση:

Σοκαρίστηκα αρχικά και στη συνέχεια παρενέβην όπως φαίνεται και στο βίντεο, λέγοντάς τους «αφού τον πιάσατε γιατί συνεχίζετε, θα τον σκοτώσετε».

Γνωρίζει τον ένα κατηγορούμενο

Στην έκθεση ένορκης εξέτασης του άνδρα με το μαύρο φανελάκι αναφέρεται, από τον αστυνομικό που τη συνέταξε, ότι «γνωρίζει τον ένα κατηγορούμενο», χωρίς να διευκρινίζεται ποιον απ’ τους δύο, τον μεσίτη ή τον κοσμηματοπώλη.

Οι αντιφάσεις αυτής της κατάθεσης με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων αλλά και η παραπλανητική περιγραφή σε αυτήν, των γεγονότων που έχουν καταγραφεί στα βίντεο, προκαλεί απορίες και ερωτηματικά. Όπως βέβαια και η στάση της ΕΛ.ΑΣ. που δεν φαίνεται να ασχολήθηκε με την εμπλοκή του εν λόγω ατόμου στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Το κείμενο της κατάθεσης του άνδρα με το μαύρο φανελάκι:

– Στην Αθήνα σήμερα την 3η του μήνα Οκτωβρίου […] Έλληνας και Χ.Ο. και ότι γνωρίζει τον ένα κατηγορούμενο […]

– Την 21/09/2018 εκτελούσα οικοδομικές εργασίες σε χώρο στην οδό Κάνιγγος 5. Περί ώρα 15:00 περίπου βρισκόμουν σε καφετέρια στην οδό Γλάδστωνος, έκανα διάλειμμα από τη δουλειά μου. Ήπια μια μπύρα και τη στιγμή που είχα ξεκινήσει να φεύγω προς την οδό Κάνιγγος, περπατώντας άκουσα φωνές και γύρισα πίσω. Εκεί είδα ότι είχε μαζευτεί κόσμος και μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται εκεί ήταν ένας άντρας που προσπαθούσε με τον πυροσβεστήρα να σπάσει τη γυάλινη πόρτα μάλλον για να βγει έξω. Παρατηρώντας τι γινόταν είδα ότι αφού δεν κατάφερε να σπάσει την γυάλινη πόρτα, προσπάθησε να βγεί από την κάτω βιτρίνα. Οι βιτρίνες ήτανε γυάλινες. Έξω ακριβώς από τη βιτρίνα ήτανε δύο άντρες, οι οποίοι τη στιγμή που βγήκε αυτός που ήταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο, άρχισαν να τον χτυπάνε με κλωτσιές στο κεφάλι. Όταν έπεσε κάτω, παρατήρησα ότι δίπλα και ακριβώς πίσω στο δεξί του χέρι σε λίγα εκατοστά από την παλάμη του ήταν ένα μαχαίρι. Αμέσως πήγα το κλώτσησα για να το απομακρύνω. Μάλιστα στο βίντεο που βγήκε μετά στην τηλεόραση εγώ είμαι αυτός με το μαύρο αμάνικο φανελάκι. Κλώτσησα το μαχαίρι για να δείξω στους άλλους που χτυπούσανε το παιδί που είχε βγει από την βιτρίνα, ότι πλέον δεν έχει μαχαίρι και είναι ακίνδυνος. Γι αυτό κιόλας τους φώναζα να σταματήσουν. Το παιδί φαινόταν χτυπημένο στο λαιμό και έμοιαζε «χαμένος» ενώ νομίζω ότι έτρεμε. Φώναξα ξανά «μην κλωτσάτε θα πεθάνει», εξάλλου τους έλεγα ότι πλέον δεν έχει μαχαίρι. Είχα μπορέσει ο ίδιος να απομακρύνω το μαχαίρι κλωτσώντας το. Προφανώς βγήκε με το μαχαίρι και πέφτωντας αυτό έμεινε ακριβώς δίπλα στο χέρι του. Ακριβώς μετά, ένας από τους άντρες που βρισκόταν εκεί, όχι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, αλλά ο άλλος άντρας που φαίνεται στο βίντεο να χτυπάει το παιδί, πήρε το μαχαίρι και το πέταξε ξανά μέσα στο μαγαζί. Ακριβώς μετά ήρθε μηχανή με άνθρωπο από το ΕΚΑΒ και εγώ έφυγα πιο μακριά. Από εκείνη την χρονική στιγμή και μετά δεν έβλεπα καλά το σημείο ώσπου έφυγα τελείως. Μετά ήρθε και η Αστυνομία. Από εκείνη την στιγμή και μετά δεν έχω εικόνα ήμουνα μακριά. Άλλο τίποτε δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο