Εκδικητικές διώξεις σε βάρος κρατουμένων με αφορμή την διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού

Γραπτή δήλωση υπέβαλε ο Γ. Πετρακάκος κατά την κλήση του σε ανωμοτί κατάθεση.

Τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη 2018 τα ΕΚΑΜ εισβάλλουν στο κελί του αναρχικού Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου προκειμένου να τον μεταγάγουν πίσω στις φυλακές Λάρισας. Ο Κ. Γιαγτζόγλου βρίσκονταν προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού για δικαστική του υποχρέωση όπου ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα αυτό που για όλους τους κρατούμενους θεωρείται αυτονόητο: να παραμείνει στην συγκεκριμένη φυλακή όσο διάστημα είναι υπόδικος. Κάτι που προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα προκειμένου ο κατηγορούμενος να έχει εύκολη επαφή με τους συνηγόρους προκειμένου να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα εκδικητικό κρεσέντο, αρχικά όχι μόνο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του αλλά διέταξε την βίαιη νυχτερινή μεταγωγή του απεργού πείνας με την συνδρομή των ΕΚΑΜ!

Ο παραλογισμός, η εκδικητικότητα και η βιαιότητα με την οποία ενήργησε το υπουργείο Δικαιοσύνης οδήγησε σε μαζική διαμαρτυρία της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατουμένων με συνέπεια η φυλακή για κάποιες ώρες να βρεθεί υπό τον έλεγχο τους. Η κινητοποίηση των κρατουμένων έληξε τελικά μετά από λίγες ώρες με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης να δεσμεύεται ότι το αίτημα του απεργού πείνας θα ικανοποιηθεί. Συμφωνήθηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξει πειθαρχική και ποινική δίωξη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου όμως είχε άλλη άποψη καθώς απέστειλε στην εισαγγελέα Πειραιά κυρία Βικτωρία Μαρσιώνη μια σειρά δημοσιευμάτων, σχετικά με την μαζική διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού, από τον καθεστωτικό Τύπο καθώς και άρθρα αντιπληροφόρησης στο indymedia ζητώντας «την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την διακρίβωση τέλεσης ή μη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού κατά τις επίμαχες ημερομηνίες που αναφέρονται στα παραπάνω δημοσιεύματα».

Λίγες μέρες μετά, την σκυτάλη πράγματι πήρε η εισαγγελία Πειραιά αποστέλλοντας κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση στους πολιτικούς κρατούμενους Κώστα Γουρνά, Δημήτρη Κουφοντίνα, Γιώργο Πετρακάκο, Γιώργο Πολύδωρα, Δημήτρη Πολίτη, Δαμιανό Μπολάνο, Γιώργο Νικολόπουλο, Μιχάλη Νικολόπουλο, Παναγιώτη Αργυρού, Χρήστο Τσάκαλο, Γεράσιμο Τσάκαλο και άλλους ως ύποπτους για «συμμετοχή και υποκίνηση σε εξέγερση».

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στα ονόματα των κρατούμενων που η εισαγγελία Πειραιά καλεί να καταθέσουν προκειμένου να εξετάσει αν θα τους ασκήσει δίωξη, περιλαμβάνονται και αυτά των Δημήτρη Κουφοντίνα, Κώστα Γουρνά, Γιώργου Πολύδωρα και Γιώργου Πετρακάκου οι οποίοι βρίσκονταν σε άλλη φυλακή και συγκεκριμένα στο υπόγειο παράρτημα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Ο λόγος που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση προκειμένου να τους ασκηθεί δίωξη είναι ότι συνυπέγραψαν το παρακάτω κείμενο:

Ως μια πρώτη αντιδραση στην πρωτοφανή απαγωγή του συγκρατουμενου και απεργού πείνας Ντίνου Γιαγτζόγλου από τα εκαμ, σήμερα το πρωί, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες. Συμπαραστεκομαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές. Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει!

Κώστας Γουρνάς

Δημήτρης Κουφοντίνας

Γιώργος Πετρακάκος

Γιώργος Πολύδωρος

Τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 για ανωμοτί κατάθεση κλήθηκε ο Γιώργος Πετρακάκος, κρατούμενος στο υπόγειο παράρτημα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος κατέθεσε την παρακάτω γραπτή δήλωση:

Δηλώνω απερίφραστα αλληλέγγυος σε κάθε κρατούμενο που υφίσταται πάνω του την υπέρμετρη και παράλογη βία του σωφρονιστικού συστήματος. Η εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε έναν αδικημένο κρατούμενο ήταν για μένα πάντοτε και θα είναι πάντα μία συνειδητή επιλογή και ηθική υποχρέωση.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο