Ende Gelände: παλεύουμε και για τις ζωές των ανθρώπων στον Παγκόσμιο Νότο

Φωτογραφία από Ende Gelände

Ακολουθεί ενημέρωση παραθέτοντας δύο κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο μέσο αντιπληροφόρησης Enough is enough.

Ανακοίνωση από Ende Gelände 

Αυτό το Σαββατοκύριακο 6500 άνθρωποι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δράση πολιτικής ανυπακοής που έχει γίνει ποτέ ενάντια στην εξόρυξη λιγνίτη. Χιλιάδες ακτιβιστές κατέλαβαν το σιδηρόδρομο που χρησιμοποιείται από την εταιρία RWE στο δάσος Hambacher για περισσότερες από 24 ώρες, εμποδίζοντας τη μεταφορά λιγνίτη από τα ορυχεία στους κοντινούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Η αστυνομία δεν επέτρεψε σε αλληλέγγυες ομάδες να προσφερουν φαγητό ή νερό στους ακτιβιστές που λάμβαναν μέρος στη δράση αυτή. Όμως οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο κατάφεραν να μεταφέρουν προμήθειες κρυφά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποιοι ακτιβιστές έδεσαν τα σώματά τους πάνω στις ράγες, παρατείνοντας με αυτό τον τρόπο την κατάληψη μέχρι τις 4:30 μ.μ. της Κυριακής.

Ο ιδιωτικός σιδηρόδρομος αποτελεί μία σημαντική δίοδο ανεφοδιασμού. Τα τρένα κάνουν αυτή τη διαδρομή αρκετές καθημερινά, για να μεταφέρουν περίπου 9 τόνους λιγνίτη ανά ώρα, στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο της διαδικασίας εξόρυξης της RWE, είπε η Karolina Drzewo, μία από τους εκπροσώπους τύπου της Ende Gelände. Από το Σάββατο, ούτε ένα γραμμάριο λιγνίτη δεν έφυγε από αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο ορυχείο της Ευρώπης. Αν το κράτος εμποδίσει την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τότε πρέπει να πάρουμε η σταδιακή μείωση της χρήσης άνθρακα στα χέρια μας.

“Δεν μπορείτε να εκκενώσετε τη διαμαρτυρία μας, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τις φωνές μας”, είπε η Selma Richter, από την Ende Gelände. “Αυτό το καλοκαίρι, με τα κύματα καύσωνα και τις ελλείψεις νερού, μας έκανε να νιώσουμε στο πετσί μας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως δεν παλεύουμε μόνο για το δικό μας μέλλον, αλλά και για τις ζωές των ανθρώπων που ζουν στον παγκόσμιο νότο και επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή.”

“Η Γερμανική Επιτροπή Άνθρακα προσκολλάται απελπισμένα σε μία πεπαλαιωμένη τεχνολογία όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας. Θέλει να θυσιάσει το μέλλον μας για να ενισχύσει τα κέρδη μεγαλοεταιριών. Με τη δράση μας δείξαμε πως δεν θα τους αφήσουμε να ξεγλυστρίσουν τόσο εύκολα! Η πλειοψηφία του πληθυσμού απαιτεί την άμεση παύση της λειτουργίας σταθμών παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα”, λέει η Karolina Drzewo, ακόμα μία εκπρόσωπος τύπου της Ende Gelände.

H Selma Richter, επεσήμανε πως: “Το δάσος Ηambach και τα ορυχεία της Ρηνανίας έχουν γίνει σύμβολα του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ποτέ πριν δεν είχαν συμμετάσχει τόσοι πολλοί άνθρωποι σε δράσεις πολιτικής ανυπακοής με αίτημα την εφαρμογή μέτρων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή.”

Η Ende Gelände, μία οργάνωση που παλεύει για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα, βρισκόταν σε διαπραγμάτευση για εβδομάδες για την παραχώρηση μίας περιοχής που θα λειτουργεί ως χώρος διαμαρτυρίας. Ο πρώτος χώρος διαμαρτυρίας εκκενώθηκε από την αστυνομία μέσα στη νύχτα, την περασμένη Τετάρτη. Ένας δεύτερος χώρος δημιουργήθηκε σύντομα, προσφέροντας στέγαση σε 4500 ακτιβιστές. Συνολικά, 6500 ακτιβιστές ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου για να εμποδίσουν τη λειτουργία των υποδομών λιγνίτη γύρω από το ανοιχτό ορυχείο στο δάσος, απαιτώντας την άμεση μείωση της χρήσης του άνθρακα. Μία μικρή ομάδα κατέλαβε ένα εκσκαφέα άνθρακα νωρίς το πρωί του Σαββάτου, αναγκάζοντάς τον να παραμείνει ανενεργός για αρκετές ώρες. Τέσσερις χιλιάδες ακτιβιστές κατέλαβαν το σιδηρόδρομο για πάνω απο 24 ώρες, εμποδίζοντας την παροχή λιγνήτη στους γύρω ενεργειακους σταθμούς. Σύμφωνα με την κοινή απόφαση της ομάδας, οι δράσεις ήταν ειρηνικές καθ όλη τη διάρκειά τους, παρά τις επανηλημμένες προσπάθειες της αστυνομίας να κλιμακώσει την κατάσταση.

Φωτογραφία από Bürgerwehrwatch[CGN]
Στις 25 Οκτωβρίου 1200 άτομα περικυκλώθηκαν από την αστυνομία στο σταθμό τρένου της πόλης Dueren. Οι ακτιβιστές ταξίδευαν ολονυκτίς από την Πράγα, μέσω Λειψίας και Βερλίνου, με στόχο να φτάσουν στον προκαθορισμένο χώρο διαμαρτυρίας τους, σε μία περιοχή στο Stepprath (περιφέρεια Dueren).

Στο διοικητικό δικαστήριο της πόλης Aachen υποβλήθηκαν δύο επείγοντα αιτήματα κατά των αστυνομικών μέτρων για παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος που αφορά την ελευθερία συνάθροισης. Το δικαστήριο ενέκρινε τις δράσεις της αστυνομίας, αναγκάζοντας τους ακτιβιστές να ασκήσουν έφεση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο του Muenster.

H Selma Richter, επέκρινε τις δράσεις της αστυνομίας αφού αυτές συνιστούν μία απαράδεκτη καταπάτηση της ελευθερίας των ανθρώπων. “Η αστυνομία σταμάτησε το τρένο για τη διενέργεια ελέγχων αρκετές φορές. Γνωρίζουν πως δεν θα βρουν τίποτα. Το γεγονός πως μας κρατάνε εδώ για ώρες ολόκληρες αποτελεί παρενόχληση μέσω της οποίας θέλουν να επιτεύξουν την ποινικοποίηση αλλά και τον εκφοβισμό των ακτιβιστών. Είναι παράλογο και παντελώς αδικαιολόγητο να αποθαρρύνουν ανθρώπους από το να συνεχίσουν το δρόμο τους σε ένα εγγεγραμμένο σημείο διαμαρτυρίας, με τη χρήση προσωπικών ελέγχων. Τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι η κοινή γνώμη στηρίζει τη διαμαρτυρία μας ενάντια στη χρήση του άνθρακα. Δεν θα μας σταματήσουν”.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο