Βρετανία: επικίνδυνο για την ασφάλεια κρίθηκε δοκίμιο αριστερού ακαδημαϊκού από την αντιτρομοκρατική

To δοκίμιο που έχει θεωρηθεί ως βασικό κομμάτι της διδακτέας ύλης για το μάθημα “Πολιτική δικαιοσύνης και αδικίας” της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, φέρει τον τίτλο: “Η δική μας ηθική: Η ηθική της επανάστασης”. Ο Geras ήταν ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της πόλης Manchester για πολλά χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2013. Απέρριπτε την τρομοκρατία αλλά θεωρούσε πως η βία μπορεί να δικαιολογηθεί ως απάντηση στις κοινωνικές αδικίες.

Tης Ελένης Κουρέα

Ένα δοκίμιο εξέχοντος αριστερού ακαδημαϊκού, που εξετάζει το ζήτημα της ηθικής της σοσιαλιστικής επανάστασης, βρίσκεται στο στόχαστρο Βρετανικού Πανεπιστημίου που εφαρμόζει τη στρατηγική της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου της πόλης Ρέντινγκ έχουν λάβει μία ειδοποίηση: να είναι προσεκτικοί όταν διαβάζουν το δοκίμιο του αείμνηστου Norman Geras, για να αποφύγουν τους μπελάδες με την αντιτρομοκρατική.

Οι φοιτητές του τρίτου έτους του τμήματος Πολιτικών Επιστημών δεν πρέπει να ανοίξουν το αρχείο στις προσωπικές συσκευές τους, αλλά να το διαβάσουν μόνο σε ασφαλές περιάλλον και, στην περίπτωση αντίγραφου, οφείλουν να μην το αφήσουν σε οποιοδήποτε χώρο που μπορεί να εντοπιστεί “κατά λάθος ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, από άτομα που δεν είναι έτοιμα να το διαβάσουν”. Η ειδοποίηση ήρθε αφότου το κείμενο κρίθηκε από το πανεπιστήμιο ως “ευαίσθητο για την ασφάλεια”.

To δοκίμιο που έχει θεωρηθεί ως βασικό κομμάτι της διδακτέας ύλης για το μάθημα “Πολιτική δικαιοσύνης και αδικίας” της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, φέρει τον τίτλο: “Η δική μας ηθική: Η ηθική της επανάστασης”. Ο Geras ήταν ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της πόλης Manchester για πολλά χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2013. Απέρριπτε την τρομοκρατία αλλά θεωρούσε πως η βία μπορεί να δικαιολογηθεί ως απάντηση στις κοινωνικές αδικίες.

Ο Waqas Τufail, λέκτορας εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο Leeds Beckett, έγραψε μία έκθεση για το πρόγραμμα Prevent το περασμένο έτος, περιγράφοντας την υπόθεση στο Ρέντινγκ ως “ιδιαίτερα ανησυχητική”. Ο Fahid Qurashi, εξειδικευμένος στο πρόγραμμα Prevent, είπε πως αυτή η περίπτωση καταδεικνύει πως η αντιτρομοκρατική νομοθεσία “χρησιμοποιείται πλέον πέρα από το πλαίσιο που της αναλογεί”.

Ο Ilyas Nagdee, υπεύθυνος για τα ζητήματα των έγχρωμων φοιτητών στην Ενωση Φοιτητών της Βρετανίας, είπε πως η υπόθεση δείχνει την “ανεπαρκή κατανόηση των οδηγιών που δόθηκαν από την αντιτρομοκρατική”. Όμως η ίδια η στρατηγική είναι αμφιλεγόμενη, αφού σκοπός της είναι να αποτρέψει τους ανθρώπους από την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών και απαιτεί από τα πανεπιστήμια να ελέγχουν την πρόσβαση φοιτητών και ακαδημαϊκών σε γραπτά κείμενα που μπορεί να θεωρηθούν εξτρεμιστικά.

To Prevent δέχτηκε έντονες επικρίσεις λόγω της έκτασης της εφαρμογής του από την κυβέρνηση, το 2011. Οι κριτικοί θεωρούν ότι έχει περιορίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία με την ενθάρυνση των πανεπιστημίων να ακυρώνουν ομιλίες ατόμων που μπορεί να θεωρηθούν εξτρεμιστές και την καλλιέργεια μίας κουλτούρας αστυνόμευσης στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο Tufail πρόσθεσε: “Αυτό το κείμενο γράφτηκε από έναν κοινά αποδεκτό αλλά και εξέχων ακαδημαϊκό που έχει θεωρηθεί πολύ σπουδαίος στο αντικείμενό του, που έχει εργαστεί ως καθηγητής στο Manchester για πολλά χρόνια και η αναγγελία θανάτου του δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Guardian. Αυτή η περίπτωση είναι ανησυχητική όσον αφορά ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και προσβασιμότητας της διδακτέας ύλης και δημιουργεί περαιτέρω ερωτηματικά ως προς τις συνέπειες του προγράμματος Prevent.” To κείμενο καταγγέλθηκε ως “ευαίσθητου περιεχομένου” από μέλος του διδακτικού προσωπικού. “Κι αυτό είναι ακόμα χειρότερο, επειδή σημαίνει πως οι ίδιοι οι ακαδημαϊκοί έχουν αρχίσει την αυτο-λογοκρισία τους”, είπε ο Tufail.

O Νagdee ανέφερε: “Το Prevent βασικά αλλάζει τη σχέση ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, μετατρέποντας τους καθηγητές, που φέρουν την ευθύνη για την ευημερία και την εξέλιξή μας ως άνθρωποι, σε απλούς πληροφοριοδότες. Όπως δείχνει αυτή η υπόθεση, καθημερινά ζητήματα που συζητιούνται σε χώρους εκπαίδευσης ως μέρος της ύλης, τώρα αντιμετωπίζονται ως κάποιου είδους παραβατικότητα”.

Το πανεπιστήμιο της πόλης Ρέντινγκ έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Οι λέκτορες έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους φοιτητές γραπτώς εάν κάποιο από τα μαθήματά τους περιλαμβάνει κείμενα που θεωρούνται επικίνδυνα για την ασφάλεια, καθώς και να συντάξουν μία λίστα με τα ονόματα των φοιτητών που αναμένεται να έχουν πρόσβαση στην ύλη αυτή. Με βάση τα όσα αναφέρει ο νόμος περί ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας του 2015, το Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ έχει εφαρμόσει πολιτικές για την αποτροπή της εμπλοκής των φοιτητών με την τρομοκρατία. Mέρος αυτού αποτελεί και η προστασία του προσωπικού και των φοιτητών που έχουν νόμιμη πρόσβαση σε ευαίσθητα για την ασφάλεια κείμενα και για την ορθή χρήση αυτών στην έρευνα.”

Πηγή: The Guardian

Μετάφραση: blackcat

Φωτογραφία: Graeme Robertson για τον Observer

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο