Υπόθεση «Ληστών του Διστόμου»: Καμμία αναγνώριση, παρά τη χρήση ποσοστών από την αντιτρομοκρατική

Κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν έχει αναγνωρίσει κανένα κατηγορούμενο, ως δράστη καμμιάς ληστείας ως τώρα.

Συνεχίστηκε με την 8η και την 9η συνεδρίαση η εκδίκαση της υπόθεσης των Ληστών του Διστόμου, στις 11 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Η έδρα αρχικά απάντησε στο αίτημα που εκκρεμούσε από πλευράς του Παναγιώτη Ασπιώτη, σχετικά με τη διακοπή της προφυλάκισής του και την αντικατάστασή της με περιοριστικούς όρους. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι αρμόδιο το ίδιο.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο τελευταίος μάρτυρας της ληστείας στη Eurobank στο Π. Φάληρο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2011 και για την οποία κατηγορούνται οι Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος, Γρηγόρης Τσιρώνης και ο θανών Σπύρος Δραβίλας ο οποίος, όταν έγινε η συγκεκριμένη ληστεία, βρισκόταν στη φυλακή.

Δεν είχε πολλούς πελάτες μέσα η τράπεζα. Γύρω στις 14:00 αισθάνομαι ένα χέρι να με τραβάει. Κρατούσε όπλο στο χέρι. Μας κάθισαν σε κάτι καρέκλες. Ήταν ή 4 ή 5 μεταμφιεσμένοι και μιλούσαν με κάποιον έξω. Μετά, με τράβηξαν κατά την έξοδό τους για να με πάρουν όμηρο γιατί είχε ΔΙΑΣ απ’ έξω. Έγινε μια στιχομυθία με τους αστυνομικούς. Τους είπαν ‘ελάτε αν τολμάτε’. Για καλή μου τύχη, γλίστρησα κατά λάθος. Το εκμεταλλεύτηκα και έπεσα κάτω, οπότε με άφησαν.

Αφού ρωτήθηκε αν αναγνωρίζει κάποιον από τους κατηγορούμενους, απάντησε:

Αν με τη φαντασία σου προσπαθείς να αναγνωρίσεις έναν μεταμφιεσμένο, έχεις μεγάλη πιθανότητα να κάνεις λάθος. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω.

Τότε ρωτήθηκε από την έδρα γιατί αναγνώρισε και μάλιστα με ποσοστό 80% κάποιους εκ των κατηγορούμενων όταν κλήθηκε για δεύτερη κατάθεση τον Ιούνιου του 2015.

Η απάντηση του ήταν διαφωτιστική:

Εγώ διαφωνούσα με αυτή την τακτική της αστυνομίας. Δεν ήταν δική μου ιδέα. Εκ των υστέρων το μετάνιωσα. Μπορεί να έπαιρνα κάποιον στον λαιμό μου.

Ο μάρτυρας σημείωσε επίσης ότι η περιγραφή που έκανε στην δεύτερη κατάθεσή του το 2015 δεν ήταν από μνήμης αλλά περιέγραφε τι έβλεπε στις φωτογραφίες που του υποδείκνυε η αντιτρομοκρατική.

Ο συνήγορος Γ. Ραχιώτης σημείωσε ότι, έτσι κι αλλιώς, η διαδικασία πάσχει εξορισμού, καθώς πρόκειται για σύγκριση μεταξύ τριών προεπιλεγμένων προσώπων.

Το ίδιο και ο συνήγορος Κ. Παπαδάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας τις καταθέσεις συνολικά των μαρτύρων της συγκεκριμένης ληστείας, επισήμανε πόσο αναξιόπιστες είναι οι «αναγνωρίσεις» με τον τρόπο που γίνονται.

Εικόνες από την κάμερα ασφαλείας της τράπεζας στο Ν. Ηράκλειο

Στην συνέχεια κατέθεσαν δυο μάρτυρες, ταμίες του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Νέο Ηράκλειο σχετικά την ληστεία στις 27 Οκτωβρίου 2011 για την οποία κατηγορείται ο Σπύρος Χριστοδούλου. Και οι δυο μάρτυρες απλώς περιέγραψαν τα γεγονότα της ληστείας χωρίς να εισφέρουν κάτι ειδικό στην διαδικασία.

Εικόνα από την κάμερα ασφαλείας του υποκαταστήματος Alpha Bank στις Σπέτσες

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων της ληστείας σε βάρος υποκαταστήματος Alpha Bank Σπετσών, που έγινε στις 16 Ιουλίου του 2012 με κατηγορούμενους τους Γιώργο Πετρακάκο, Μαρία Θεοφίλου, Νίκο Μαζιώτη και Σπύρο Χριστοδούλου. Η εξέταση των έξι μαρτύρων της συγκεκριμένης ληστείας κράτησε μέχρι και το τέλος της επόμενης (9ης) συνεδρίασης. Καθώς ανάμεσα στους δράστες υπήρχε και μια γυναίκα, η έδρα έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο αν οι μάρτυρες αναγνωρίζουν τη Μαρία Θεοφίλου ως μια εξ αυτών, δεδομένου ότι το φύλο της είναι και το μοναδικό σε βάρος της στοιχείο. Οι μάρτυρες δεν την αναγνώρισαν, επισημαίνοντας διαφορές που έχει στο σωματότυπο σε σχέση με την δράστη, ενώ ως μόνο κοινό σημείο ανέφεραν το ύψος των δύο.

Εικόνα από την κάμερα ασφαλείας του υποκαταστήματος Alpha Bank στις Σπέτσες

Ο συνήγορος Γ. Ραχιώτης σχολίασε πως τελικά αποδείχτηκε με επάρκεια ότι η Μαρία Θεοφίλου κατηγορείται επειδή είναι γυναίκα του Πετρακάκου.

Συνολικά, σε όλη την ως τώρα διαδικασία, κανένας μάρτυρας δεν αναγνώρισε κανέναν κατηγορούμενο ως δράστη. Την έδρα απασχόλησε το γεγονός ότι, ενώ σε κατάθεσή τους κάποιοι μάρτυρες φαίνεται να αναγνωρίζουν τον Χριστοδούλου ως δράστη, με «ποσοστό 60%», στη διαδικασία αρνήθηκαν ότι έχει γίνει αναγνώριση από πλευράς τους. Το ίδιο ζήτημα απασχόλησε και την υπεράσπιση, καυτηριάζοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αντιτρομοκρατική για να καθοδηγεί τους μάρτυρες να δίνουν τις καταθέσεις που εξυπηρετούν το αφήγημά της.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί για 10η δικάσιμο την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στην οποία θα εξεταστούν οι μάρτυρες για τη ληστεία στο Βελεστίνο.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την υπόθεση και τις κατηγορίες κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, εδώ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο