Δικηγόροι οικογένειας Ζακ: «Η ΕΛ.ΑΣ. επέλεξε να διαβιβάσει σε δημοσιογράφους και όχι στον ανακριτή»

«Η κατά βούληση διαχείριση του ανακριτικού υλικού από την πλευρά της αστυνομίας ερήμην των παραγόντων της δίκης συνιστά κατ’ ουσίαν παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης και ευθεία παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.»

Με ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη και Κλειώ Παπαπαντολέων, καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές αρχές επιδίδονται σε επιλεκτικές διαρροές κρίσιμων στοιχείων της δικογραφίας, πριν τα διαβιβάσουν – με μεγάλη καθυστέρηση, όπως σημειώνουν – στο γραφείο του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος», Β. Λαμπρόπουλος, είχε στη διάθεσή του «πληροφορίες» σχετικά με «ιατροδικαστικά ευρήματα», τις οποίες συμπεριέλαβε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» το πρωί της Τρίτης 13 Νοεμβρίου 2018. Σήμερα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, μέχρι την ώρα που συντάσσεται αυτή η δημοσίευση, κανένα σχετικό πόρισμα ή στοιχείο από ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου ανακριτή.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των δικηγόρων:

Ως δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια του βίαιου θανάτου του.

Από δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» στις 13/11/18, φαίνεται ότι το υλικό της δικογραφίας, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία αυτού όπως είναι τα ιατροδικαστικά ευρήματα, διαβιβάζεται – επιλεκτικά – σε δημοσιογράφους και με μεγάλη καθυστέρηση στον ανακριτή.

Η επιλεκτική αυτή διαχείριση του υλικού της δικογραφίας από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων, τη στιγμή που συνάδελφοί τους βρίσκονται υπό πειθαρχική και ποινική διερεύνηση για την ίδια υπόθεση, δημιουργεί μείζον ζήτημα παραβίασης της αρχής της δίκαιης δίκης, κομμάτι της οποίας συνιστά ασφαλώς το στάδιο της ανάκρισης.

Επιπλέον, θέλουμε να μεταφέρουμε τη βαθιά θλίψη της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου για το γεγονός ότι δεν ενημερώνονται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι για κρίσιμες πτυχές που αφορούν στη βάναυση θανάτωση του γιου της, αλλά αντίθετα η διαχείριση της πληροφόρησης γίνεται μέσω αποσπασματικών και ελεγχόμενων ως προς την αξιοπιστία τους δημοσιευμάτων.

Ζητάμε να διερευνηθεί αρμοδίως ποιος και για ποιο λόγο επέλεξε να πληροφορήσει για το αποδεικτικό υλικό συγκεκριμένους εκπροσώπους του τύπου και όχι τον ανακριτή της υπόθεσης, εγκαίρως, όπως υποχρεούται.

Η κατά βούληση διαχείριση του ανακριτικού υλικού από την πλευρά της αστυνομίας ερήμην των παραγόντων της δίκης συνιστά κατ’ ουσίαν παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης και ευθεία παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν έγκαιρα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η δίκη αυτή θα διεξαχθεί με όρους δίκαιους και αμερόληπτα, όπως αναλογεί σε ένα κράτος δικαίου και όχι σε ένα κράτος όπου η αστυνομία του θα επιχειρεί να κατευθύνει τις έρευνες και να ερμηνεύει δημοσίως τα στοιχεία της δικογραφίας.

Οι δικηγόροι

Άννυ Παπαρρούσου

Χρύσα Πετσιμέρη

Κλειώ Παπαπαντολέων

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο