Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τρανσφοβικής Βίας: 369 άνθρωποι δολοφονήθηκαν το τελευταίο έτος

Το πρότζεκτ καταγραφής δολοφονιών τρανσέξουαλ ατόμων εξέδωσε μία έκθεση ενημέρωσης για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τρανσφοβικής Βίας που είναι σήμερα, 20 Νοεμβρίου.

Η νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 369 τρανσέξουαλ, non-binary και gender-variant άνθρωποι δολοφονήθηκαν παγκοσμίως από την 1η Οκτωβρίου 2017 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.  Είκοσι οκτώ από τα θύματα δολοφονίας ήταν έφηβοι, με τα νεαρότερα θύματα να έχουν ηλικία ακόμα και 16 χρονών. Έχουν καταγραφεί πέντε αποκεφαλισμοί. Εννιά άτομα πετροβολήθηκαν μέχρι θανάτου. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν ήταν έγχρωμες τρανσέξουαλ γυναίκες.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τις περισσότερες δολοφονίες τρανσέξουαλ ατόμων παγκοσμίως

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες τα κρούσματα θανάσιμης τρανσφοβικής βίας αυξήθηκαν κατά 43 υποθέσεις δολοφονίας σε σχέση με το 2017 και 73 υποθέσεις σε σχέση με το 2016. Η Βραζιλία (στην οποία καταγράφηκαν 167 δολοφονίες) και το Μεξικό, (με 71 δολοφονίες), βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 28 και η Κολομβία με 21 θανάσιμα περιστατικά τρανσφοβικών επιθέσεων αντίστοιχα. Συνολικά καταγράφηκαν 2982 δολοφονίες από την 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η τρανσφοβική βία που αφαιρεί τις ζωές των ανθρώπων λαμβάνει χώρα σε όλες τις γωνιές του κόσμου: στο Πακιστάν, στην Κολομβία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως αυτά τα τρομακτικά νούμερα αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου.

Πετροβολισμοί, αποκεφαλισμοί και πυροβολισμοί μέχρι θανάτου 

Τα μέσα ενημέρωσης συχνά αποδίδουν λάθος φύλο στα θύματα όταν αυτά είναι τρανσέξουαλ, εμποδίζοντας μας να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών χωρών της Αφρικανικής ηπείρου, δεν έχουμε καμία εικόνα για την βία που αντιμετωπίζουν οι τρανς. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί τρανσφοβικής βίας εντοπίστηκαν σε χώρες με ενεργά LGBT κινήματα, στις οποίες η καταγραφή γίνεται από ειδικούς.

“Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό, αυτό που μπορούμε να καταγράψουμε είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου”, είπε ο Lucas Berredo από την οργάνωση Transrespect Worldwide, στην ιστοσελίδα Gay Star News.

Διαβάζοντας τη λίστα νιώθει κανείς ένα σφίξιμο στο στήθος. Αυτά που ακολουθούν είναι μερικά από τα εκατοντάδες ονόματα και πρόσωπα που έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο.

Να μην σβηστούν από τη μνήμη μας

Η Κρίστα Λι Στηλ-Κνάντσλαιν, τρανς και ιντερσεξ, ήταν μία LGBT ακτιβίστρια που ζούσε στη Μασαχουσέτη. Είχε ιδρύσει τα καλλιστεία Μις Τρανς Αμερική.

Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στις 5 Ιανουαρίου. Ο σύζυγός της ομολόγησε πως τη χτύπησε με σφυρί πριν τη μαχαιρώσει στην πλάτη. Η Κρίστα ήταν 42 ετών.

Η Αζούλ “Μπλέ” Μοντόρο, μία 26χρονη σεξεργάτρια, δολοφονήθηκε στην Αργεντινή. Την μαχαίρωσαν 18 φορές σε διαμέρισμα φιλικού της προσώπου. Πέθανε από την τελευταία μαχαιριά στο λαιμό.

Ο Φερνάντο Λίνο Ντα Σίλβα, ένας τρανσέξουαλ νεαρός 21 ετών, ζούσε στο Maceió, της Βραζιλίας. Έβλεπε τηλεόραση όταν δέχτηκε θανάσιμους πυροβολισμούς.

Η Ναόμι Χέρσι, 36 ετών, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο τον περασμένο Μάρτιο. Ο δολοφόνος της καταδικάστηκε πρόσφατα σε ποινή 20 ετών.

Η Χατζίρα, μία τρανς γυναίκα από το Πακιστάν, βασανίστηκε μέχρι θανάτου πριν αποκεφαλιστεί από τον δολοφόνο της. Ήταν νεκρή για αρκετές μέρες πριν βρεθεί το σώμα της. Ένας κρατικός φορέας αρνήθηκε να αναλάβει την ταφή της αλλά παραμένει άγνωστο αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχε αποκεφαλιστεί ή στο ότι ήταν τρανσέξουαλ.

Η Βανέσσα Κάμπος ήταν σεξεργάτρια στο Παρίσι. Είχε μεταναστεύσει στη Γαλλία από το Περού πριν από δύο χρόνια, όταν δέχτηκε πυροβολισμούς από ομάδα ανδρών ενώ προσπαθούσε να προστατέψει κάποιο πελάτη της.

Η δολοφονία της προκάλεσε διαδηλώσεις για την αντιμετώπιση των σεξεργατριών στη Γαλλία.

Η Σ.A. Σάντσεζ Λόπεζ δολοφονήθηκε στις 19 Νοεμβρίου της περσινής χρονιάς. Ήταν 41 ετών, κωφή και ζούσε στη Νικαράγουα. Χτυπήθηκε μέχρι θανάτου “χωρίς λόγο”.

Η  Κάρλα Πατρίσια Φλόρες-Παβόν βρέθηκε στραγγαλισμένη στο διαμέρισμά της στο Ντάλας του Τέξας. Ήταν μόλις 18 ετών.

Η Ντεβουντάμμα Σούρια Ναρυάνα, 47 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία που οδήγησε στο θάνατό της, μέσα στο σπίτι της στην Ινδία.

Και η δεκαεξάχρονη Νίκολυ Σίλβα πετροβολήθηκε μέχρι θανάτου κάποιο ξημέρωμα στο Cabo Frio της Bραζιλίας.

Η μνήμη μας αποτελεί όπλο αντίστασης 

Aυτά είναι μόνο μερικά ονόματα και πρόσωπα ανθρώπων μέσα από μία λίστα που σκιαγραφεί μία αμυδρή εικόνα όσον αφορά το μέγεθος των τρανσφοβικών δολοφονιών που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Για τους τρανς ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους απλά και μόνο επειδή είναι ο εαυτός τους.

O Berredo πρόσθεσε: ”Η σημερινή μέρα μνήμης είναι μία μέρα για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τα τρανς και gender-diverse άτομα που οι ζωές τους πάρθηκαν βίαια. Είναι μία ημέρα πένθους αλλά και συνοχής των κοινοτήτων μας, για να διασφαλίσουμε την ύπαρξη μας αλλά και την αντίστασή που προβάλλουμε σε αυτά τα φαινόμενα”.

H οργάνωση Transrespect ανέφερε επίσης τα ακόλουθα:

Το κοινωνικό στίγμα και οι διακρίσεις ενάντια σε τρανς και gender-diverse άτομα είναι μία πραγματικότητα που τα άτομα αυτά βιώνουν σε μεγάλη έκταση παντού στον κόσμο και αποτελούν μέρος ενός δομικού και συνεχιζόμενου κύκλου καταστολής που στερεί βασικά δικαιώματα από εμάς.

Τα τρανς και gender-diverse άτομα είναι θύματα ειδεχθών εγκλημάτων μίσους, όπως εκβιασμοί, σωματική και σεξουαλική βία και δολοφονίες. Στις περισσότερες χώρες, τα στοιχεία που αφορουν δολοφονημένους τρανς και gender-diverse ανθρώπους δεν καταγράφονται συστηματικά και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των υποθέσεων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Η βία κατά των τρανς και των gender-diverse σχετίζεται συνήθως και με άλλες μορφές καταπίεσης που κυριαρχούν στις κοινωνίες, όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, ο σεξισμός, η ξενοφοβία και η εχθρικότητα απέναντι στις σεξεργάτριες. Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί καταδεικνύουν πως τα θύματα είναι κυρίως σεξεργάτριες (62%). Στις Η.Π.Α. το 85% των θυμάτων είναι κατα βάση έγχρωμες ή αυτόχθονες γυναίκες και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που είναι οι χώρες στις οποίες οι περισσότεροι τρανς και gender-diverse άνθρωποι από την Αφρική και την Νότια Αμερική μεταναστεύουν, το 65% των θυμάτων είναι μετανάστριες.

Μεταφραση: Blackcat

Κείμενα από το Gay Star News και την ετήσια έκθεση τρανσφοβικής βίας.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο