Οι ψευδείς ισχυρισμοί για τις τοξικολογικές του Ζακ από τον δικηγόρο του κοσμηματοπώλη

Σε ψέμματα για τις τοξικολογικές καταφεύγει ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη, ενώ διαστρεβλώνει και το σαφέστατα διατυπωμένο ιατροδικαστικό πόρισμα.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2018, ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, Χάρης Αναγνωστόπουλος, ισχυρίστηκε ψευδώς:

[…] δεν έχει διενεργηθεί (περιέργως) έλεγχος για τετραϋδροκαναβινόλη(sic) [σ.: το ενεργό συστατικό στα προϊόντα κάνναβης].

Οι τοξικολογικές

Πέρα από το εμφανώς αντιεπιστημονικό του ισχυρισμού, καθώς η τετραϋδροκανναβινόλη δεν προκαλεί κίνδυνο για τη ζωή, στην πραγματικότητα, η ιατροδικαστική έκθεση συμπεριλαμβάνει και τις τοξικολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις οποίες αναφέρεται ρητά έλεγχος για τετραϋδροκανναβινόλη.

Απόσπασμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις όπου αναφέρεται ρητά η εξέταση για THC (τετραϋδροκανναβινόλη)

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια σανίδα σωτηρίας για να αμφισβητηθεί η ιατροδικαστική έκθεση, ο δικηγόρος Χάρης Αναγνωστόπουλος αναφέρεται ξεχωριστά σε μία επιμέρους ουσία, την α-PVP, λέγοντας:

[…] και (ανεπιτρέπτως) δεν έχουν μετρηθεί στο αίμα τα επίπεδα της ευρύτατα διαδεδομένης ψυχοδραστικής ουσίας α-pvp (α-πυρριδινοφεντιοφενόνη (sic)) με συνέπεια ο έλεγχος να είναι ατελής

Ωστόσο, στο ως άνω έγγραφο αλλά και στο έγγραφο από το εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, αναφέρεται ρητά ότι έγιναν οι χρωματογραφικές εξετάσεις TLC, GC, GC-MS. Η ουσία α-PVP (α-πυρρολιδινοπεντιοφενόνη), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών των ΗΠΑανιχνεύεται με τη μέθοδο GC-MS.

Αυτό σημαίνει ότι ο τοξικολογικός έλεγχος στο αίμα και τα ούρα του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου περιλάμβανε και αυτές τις ουσίες που τώρα ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη επικαλείται.

Η «στρεσογόνος κατάσταση»

Ενώ ο ιατροδικαστής Ν. Καλόγρηας ήταν σαφής κατά την ανακοίνωση του πορίσματος της ιατροδικαστικής έκθεσης, λέγοντας επί λέξει: «ο όρος ‘στρες’ με την ιατρική έννοια του όρου, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τραύματα που τείνουν να μεταβάλουν τη σωματική του ισορροπία», ο δικηγόρος κ. Χ. Αναγνωστόπουλος επιχειρεί να διαστρέψει το περιεχόμενο του όρου, γράφοντας στην ανακοίνωσή του:

Η αναφερόμενη στρεσογόνος κατάσταση προϋπήρχε του χρόνου του επεισοδίου, σύμφωνα με περιγραφές πολλών μαρτύρων

Βέβαια, όπως τόνισαν οι ιατροδικαστές, ο όρος «στρες» στο πόρισμα δεν σημαίνει ψυχολογική κατάσταση αλλά ακραία βιολογική πίεση στον οργανισμό, ως αποτέλεσμα των πολλαπλών τραυμάτων.

Η υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου, ιδίως όταν έρχεται σε δεινή θέση λόγω των τεκμηρίων που προκύπτουν, είναι λογικό ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να ελαφρύνει τη θέση του. Ωστόσο η συνεχής χρήση ξεκάθαρων ψευδών και διαστρέβλωσης απέναντι στα στοιχεία, δίνει σαφή εικόνα τόσο για τις αντιλήψεις, όσο και για τις ηθικές αναστολές ενός από τους δράστες μιας δολοφονικής επίθεσης, με πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, σε δημόσιο χώρο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο