#GDtrial | Η υπεράσπιση Λαγού τον κρέμασε για τα όπλα

Οι συνήγοροι του βουλευτή του ελληνικού ναζιστικού κόμματος προσκόμισαν στοιχείο που τον ενοχοποιεί για τα όπλα της Χρυσής Αυγής.

Ολοκληρώθηκε κατά την 130ή εβδομάδα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής η ανάγνωση και προβολή των εγγράφων και βίντεο που είχε προσκομίσει η υπεράσπιση του κατηγορούμενου για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννη Λαγού.

Το δικαστήριο αφιέρωσε τελικά 10 δικασίμους (2, 5, 9, 13, 15, 16, 20, 22, 23 και 27 Νοεμβρίου!) για να διαβάσει και να προβάλει τα έγγραφα από τον μακρύ κατάλογο, που περιείχε περισσότερες από 2.100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του χρυσαυγίτη βουλευτή. Ο Λαγός, υπεύθυνος, κατά την εσωτερική ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης, για τις τοπικές οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος, Πειραιά και Σαλαμίνας, είχε προσκομίσει πολλαπλές διπλές επερωτήσεις, πράγμα που η έδρα ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Ο Λαγός προμήθευε με όπλα την εγκληματική οργάνωση

Έκπληξη προκάλεσε ένα έγγραφο που προσκόμισε αυτοβούλως η υπεράσπιση του ηγετικού στελέχους της Χ.Α. κατά την 298η δικάσιμο. Πρόκειται για την κατάθεση της τότε εν διαστάσει συζύγου του, σύμφωνα με την οποία, ο Λαγός έφερνε στο σπίτι του όπλα, τα οποία παρελάμβαναν από εκεί μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η κατάθεση της μάρτυρα που ενοχοποιεί τον Ι. Λαγό για τα όπλα

Όπως αναφέρει η μάρτυρας στην κατάθεσή της, ο Λαγός έκρυβε στο σπίτι όπλα, ενώ είχε αγοράσει και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Τον οπλισμό αυτόν είχε επιχειρήσει να κρύψει η μητέρα του Λαγού, όμως τελικά «ήρθαν κάποιοι χρυσαυγίτες και τα πήραν».

Για ποιόν λόγο οι υπερασπιστές του Λαγού παρουσίασαν στο δικαστήριο την συγκεκριμένη, επιβαρυντική μαρτυρία παραμένει άγνωστο. Επιχείρησαν ακολούθως να την ανασκευάσουν, με ένα πιστοποιητικό που αφορούσε στην υγεία της μάρτυρα, το οποίο όμως έχει ημερομηνία μεταγενέστερη της αναφερόμενης κατάθεσης.

Οπωσδήποτε το στοιχείο αυτό επιβαρύνει τη θέση του Λαγού, καθώς τον σκιαγραφεί ως προμηθευτή οπλισμού για την εγκληματική οργάνωση.

Μια απ’ τα ίδια και για Παναγιώταρο

Κατά την 298η δικάσιμο, μετά την ολοκλήρωση των αναγνωστέων υπεράσπισης του Ι. Λαγού, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Παναγιώταρου, Παναγιώτης Κάσσης, προσκόμισε τον κατάλογο αναγνωστέων για τον πελάτη του. Η λίστα περιέχει 537 επερωτήσεις και 42 ομιλίες στο κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το Golden Dawn Watch.

Στα αναγνωστέα αυτά, αναγνωρίζονται τα μόνιμα μοτίβα του εθνικιστικού – ναζιστικού λόγου της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζεται δηλαδή η επιβεβαίωση του παραπεμπτικού βουλεύματος, που χαρακτηρίζει την κοινοβουλευτική παρουσία ως «μανδύα της εγκληματικής οργάνωσης».

Συνεχίζεται η επιβεβαίωση του ναζιστικού λόγου από το «κοινοβουλευτικό έργο» της οργάνωσης

Όπως διαπιστώθηκε στα αναγνωστέα Λαγού, οι συνήγοροί του είχαν φέρει δεκάδες διπλές επερωτήσεις, είτε με σκοπό να επιδείξουν όγκο «στοιχείων», είτε από προχειρότητα της προετοιμασίας τους, για μια δίκη που ξεκίνησε πριν από τριάμισι χρόνια. Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και στα αναγνωστέα υπεράσπισης του Παναγιώταρου, καθώς η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, διαπίστωσε και πάλι επερωτήσεις με πανομοιότυπη διατύπωση.

Τα αναγνωστέα υπεράσπισης Παναγιώταρου περιέχουν και αυτά πολλές πανομοιότυπες επερωτήσεις

Τεχνικά προβλήματα και κρύο

Η τελευταία, 300ή, δικάσιμος της περασμένης εβδομάδας ολοκληρώθηκε συντομότερα απ’ ό,τι συνήθως, καθώς δεν λειτουργούσε η θέρμανση στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το δικαστήριο αναγκάστηκε να κλείσει τη μικροφωνική εγκατάσταση, λόγω βλάβης.

Η δίκη συνεχίζεται

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα, 131η της διεξαγωγής της, η δίκη συνεχίζεται με τις εξής δικασίμους:

  • Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, Κορυδαλλός
  • Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, Εφετείο
  • Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, Κορυδαλλός

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο