#GDtrial | Οι δολοφόνοι του Λουκμάν, η απόπειρα αθώωσης και η συνεργασία ΧΑ – ΝΔ

Ενώ συνεχίζεται η ανάγνωση μεγάλων λιστών εγγράφων για κατηγορούμενους χρυσαυγίτες, τα αναγνωστέα υπεράσπισης δίνουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον τρόπο λειτουργίας της ναζιστικής οργάνωσης.

Με αναγνωστέα έγγραφα για μέλη των ταγμάτων εφόδου της Νίκαιας και του Περάματος, τους κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτές και τον ίδιο τον αρχηγό του ναζιστικού μορφώματος, συνεχίζεται κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Παρ’ ότι οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης είναι πως αυτά τα έγγραφα «καταρρίπτουν» σημεία του κατηγορητηρίου και επιχειρήματα της πολιτικής αγωγής, μέσα από την ανάγνωσή τους προέκυψαν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για τον ρόλο του αρχηγού, Ν. Μιχαλολιάκου, στην απόλυτη ιεραρχία της οργάνωσης. Επιπλέον, λόγω του αναπόφευκτου ιδεολογικού χαρακτήρα των εγγράφων αυτών, προέκυψαν και ομολογίες για το εθνικοσοσιαλιστικό ιδεολογικό κίνητρο των εγκλημάτων, την στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων ως «εχθρών», ακόμα και την ένταξη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν στην Χ.Α.

Αναγνωστέα υπεράσπισης βουλευτών Μπαρμπαρούση και Κουκούτση

Ομιλίες και επερωτήσεις στη Βουλή, κατά την ίδια τακτική που είδαμε και για τους άλλους βουλευτές στο παρελθόν, ήταν τα αναγνωστέα που προσκόμισε η υπεράσπιση των κατηγορούμενων βουλευτών, Κώστα Μπαρμπαρούση και Δημήτρη Κουκούτση, κατά τις ημέρες 312 και 313 (134η εβδομάδα διεξαγωγής) της δίκης.

Δείτε την εκπομπή του βιντεοχρονολογίου για την 134η εβδομάδα

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κ. Μπαρμπαρούσης είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής στις 15 Ιουνίου 2018, μετά την δημόσια πρόσκλησή του σε πραξικόπημα προς τις ένοπλες δυνάμεις. Ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος είχε τότε «καταδικάσει» τη δήλωση Μπαρμπαρούση ως «εκτός γραμμής», παρ’ όλο που η ομιλία του βουλευτή ήταν γραπτή και επευφημήθηκε από τους άλλους βουλευτές της Χ.Α., ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου της ναζιστικής οργάνωσης, Η. Κασιδιάρης, υποστήριξε τη θέση που εκφώνησε ο Μπαρμπαρούσης σε ερώτηση τηλεοπτικού καναλιού έξω από τη Βουλή.

Σε επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι η διαγραφή Μπαρμπαρούση ήταν προσχηματική και ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος απλώς έλαβε τα μέτρα του για να μην εμπλακεί προσωπικά στις όποιες νομικές συνέπειες και να μην επιβαρύνει τη θέση του στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ο Μπαρμπαρούσης «επέστρεψε» ησύχως, επτά μήνες αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου 2019, στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α.

Αντίστοιχα περίεργο είναι και το καθεστώς σύνδεσης του Δ. Κουκούτση, πρώην της Χ.Α. και νυν ανεξάρτητου βουλευτή Μεσσηνίας. Αν και ο Κουκούτσης δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α. στις 4 Φεβρουαρίου 2017, συνοδεύοντάς την μάλιστα με δημόσιες δηλώσεις αποστασιοποίησης (μιλώντας για «παλαιοκομματικά» στοιχεία που πήραν θέσεις στη Χ.Α.), την υπεράσπισή του συνεχίζει να έχει ο Τάσος Δημητρακόπουλος, στέλεχος του στενού πυρήνα της οργάνωσης, συνεπικουρούμενος από τον ανηψιό του αρχηγού, Γιώργο Μιχαλόλια.

Ο Τ. Δημητρακόπουλος με τον Η. Παναγιώταρο στο αρχείο διαδικτυακών, «ιδεολογικών» εκπομπών της Χ.Α. Το βίντεο της συγκεκριμένης εκπομπής έχει διαγραφεί πια σήμερα.

Αναγνωστέα μελών ταγμάτων εφόδου: «Είναι καλά παιδιά, έχουν και άρρωστους γονείς»

Χωρίς κάτι ουσιαστικό επί των υποθέσεων για τις οποίες κατηγορούνται ήταν τα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση για τους κατηγορούμενους για την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ στο Πέραμα, Αντωνακόπουλο, Χατζηδάκη (ημέρα 313) και Μιχάλαρο (ημέρα 315), καθώς και για τους κατηγορούμενους για την επίθεση και δολοφονία Π. Φύσσα, Ε. Καλαρίτη και Α. Χρυσαφίτη (ημέρα 315).

Μεταξυ των εγγράφων αυτών ήταν βεβαιώσεις για παθήσεις και ασθένειες συγγενών τους, βεβαιώσεις ενσήμων, παρακολούθησης σεμιναρίων κ.ά. Όλα αυτά πάνω στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι είναι εργατικοί και έντιμοι χαρακτήρες. Χωρίς ωστόσο κάποιο πραγματικό στοιχείο που να αναιρεί τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη επίθεση για την οποία κατηγορούνται αλλά ούτε και τη συμμετοχή τους στο τάγμα εφόδου Περάματος της Χ.Α.

Δείτε την εκπομπή του βιντεοχρονολογίου για την 135η εβδομάδα

Όσον αφορά στους κατηγορούμενους Θ. Μπαρέκα, πρώην πυρηνάρχη Πειραιά και Ι. Καζαντζόγλου, στέλεχος του πενταμελούς της Τ.Ο. Νίκαιας, οι συνήγοροι Χριστόφορος Τσάγκας και Δήμητρα Βελέντζα (η οποία είναι και δημοτική σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό της Χ.Α.) προσκόμισαν βίντεο ορειβατικών συλλόγων με εκδρομές στην περιοχή της Νέδας. Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι η εκπαίδευση και ορκωμοσία χρυσαυγιτών στη Νέδα, που είδαμε στα σχετικά βίντεο, ήταν μια απλή «ψυχαγωγική εκδρομή». Ωστόσο η εισαγγελέας τα χαρακτήρισε «άσχετα», ενώ σε κάποιο από αυτά, που παρουσίασε πρόβλημα κατά την προβολή του, η πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Ό,τι ήταν να προκύψει, προέκυψε».

Ταυτόχρονα, επιχειρήθηκε η αποδόμηση των μαρτύρων κατηγορίας, τόσο φίλων του Π. Φύσσα όσο και αυτοπτών της δολοφονίας, με έγγραφα που στόχευαν να αμαυρώσουν τον χαρακτήρα και τις προσωπικές τους απόψεις.

Την αντίδραση της πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα προκάλεσε η προσκόμιση από τον δικηγόρο της Χ.Α., Χριστόφορο Τσάγκα, αποθηκευμένων στιγμιοτύπων οθόνης από το κλειστό προφίλ της μάρτυρα Δ. Ζώρζου στο Facebook. Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Ελευθερία Τομπατζόγλου, παρατήρησε ότι οι αναρτήσεις που προσκόμισε ο Χρ. Τσάγκας έφεραν τη ρύθμιση «μόνο για φίλους», συμπεραίνοντας ότι κάποιος από την πλευρά των χρυσαυγιτών είχε εξαπατήσει τη μάρτυρα ώστε να αποδεχθεί αίτημα φιλίας από ψεύτικο λογαριασμό.

Από τις επιλογές του Χρ. Τσάγκα και τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι στόχοι των επιθέσεων είναι οι ιδεολογικοί αντίπαλοι της Χ.Α.

Ως στοιχείο υπεράσπισης προσκομίστηκε και ένα προσχέδιο καταστατικού για το «συνδικαλιστικό σωματείο» της Χ.Α. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Το έγγραφο εκείνο έφερε ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2013, καθώς και πλήρεις, ιδιόχειρες υπογραφές των ιδρυτικών μελών. Ωστόσο ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ήταν ότι, τη νύχτα της δολοφονίας του Π. Φύσσα, οι επικοινωνίες που γίνονταν μεταξύ μελών της Χ.Α. και του βουλευτή – εποπτεύοντος, Γιάννη Λαγού, ήταν στο πλαίσιο των συνεννοήσεων για το καταστατικό του «σωματείου Άγιος Νικόλαος». Σε μια προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης τόσο της σύνθεσης του δικαστηρίου, όσο και των άλλων παραγόντων της δίκης, ο Χρ. Τσάγκας ισχυρίστηκε ότι «δεν είχαν μπει υπογραφές» και ότι «την ημερομηνία την έβαλε το κομπιούτερ».

Οι παραδοχές του Μιχαλολιάκου μέσα από τα αναγνωστέα του

Μια λίστα 63 σελίδων με αναγνωστέα έγγραφα προσκόμισε ο Τάκης Μιχαλόλιας για τον πελάτη και αδελφό του, Νίκο Μιχαλολιάκο, αρχηγό του ελληνικού ναζιστικού κόμματος. Η ανάγνωση και προβολή τους ξεκίνησε από την 316η ημέρα και συνεχίζεται.

Δείτε την εκπομπή του βιντεοχρονολογίου για την 136η εβδομάδα

Ενώ η υπεράσπιση αποπειράται με αυτά τα έγγραφα να αποδείξει ότι δήθεν όλη η δίωξη είναι «σκευωρία», τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτά, συνδυαζόμενα με ότι έχει καταγραφεί στη διαδικασία ως τώρα – τόσο από τους μάρτυρες όσο και από τα αναγνωστέα του παραπεμπτικού βουλεύματος και της πολιτικής αγωγής – μπορούν να ερμηνευθούν ακόμα και ως ομολογίες του Μιχαλολιάκου για καίρια σημεία του κατηγορητηρίου.

Θα σταθούμε σε τρία κύρια σημεία:

Οι δολοφόνοι του Λουκμάν και το «τεκμήριο αθωότητας»

Σε μια από τις ομιλίες του αρχηγού της Χ.Α. που διάβασε το δικαστήριο, αναφερόμενος στις συλλήψεις μελών της Χ.Α. και τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, ο Μιχαλολιάκος έλεγε:

Και στην υπόθεση του Πακιστανού, όταν κλήθηκαν να απολογηθούν, είχαν ήδη καταδικαστεί σε ισόβια. Ο Ντογιάκος είχε πει να μη προφυλακιστούν, γιατί το γεγονός ήταν τυχαίο αλλά στην τελική του πρόταση το αλλάζει.

Η «υπόθεση του Πακιστανού» είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, για την οποία, σε πρώτο βαθμό, είχαν καταδικαστεί ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά και με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου οι Διονύσιος Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος. Έτσι ο «φύρερ» αποδέχεται έμμεσα ότι οι δύο τους ήταν μέλη ή υποστηρικτές της Χ.Α., των οποίων δήθεν παραβιάστηκε το «τεκμήριο αθωότητας».

Το άρθρο 187 του Π.Κ. και η απόπειρα αυτόματης αθώωσης της Χ.Α.

Σε μια άλλη ομιλία του Μιχαλολιάκου από τις 29 Μαρτίου 2016, που διαβάστηκε ως έγγραφο από το δικαστήριο, ο αρχηγός έλεγε:

[…] βγήκε ο πρόεδρος της επιτροπής και είπε ότι στο άρθρο των εγκληματικών οργανώσεων [187 Π.Κ.] θα προβλέπεται και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους και, επειδή αυτό θα αθώωνε τα μέλη [της Χ.Α.], υπήρχε παρέμβαση να μη γίνει αυτή η μεταρρύθμιση […]

Πράγματι, προς το τέλος του 2014, είχε προταθεί από την επιστημονική επιτροπή του υπ. Δικαιοσύνης η τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (περί εγκληματικής οργάνωσης) ώστε προϋπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης να είναι μόνο ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα έπαυε αυτομάτως τη δίωξη κατά του Μιχαλολιάκου, των ηγετικών στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής.

Η κοινοβουλευτική συνεργασία ΝΔ – ΧΑ

Ο Μιχαλολιάκος επιβεβαίωσε – μέσα από τα αναγνωστέα της υπεράσπισής του – και την ήδη γνωστή, στενή σχέση με τον πυρήνα της κυβέρνησης Σαμαρά, πριν από τις διώξεις που ασκήθηκαν μετά τη δολοφονία Φύσσα.

[…] η Χ.Α. κατηγορείται ότι εκχυδάισε την πολιτική ζωή, […] στην εποχή Μπαλτάκου, όταν η ΝΔ ήθελε να περάσει ένα νομοσχέδιο με την στήριξη Χ.Α. και ΑΝΕΛ πέρασε, μας το είχανε ζητήσει […]

Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα αναγνωστέα της υπεράσπισης του αρχηγού, επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων που είχαν προκύψει στο δικαστήριο από την εξέταση των μηνυμάτων του κατηγορούμενου – επίσης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – βουλευτή Χ.Α. Μαγνησίας, Παναγιώτη Ηλιόπουλου.

Και άλλα στοιχεία

Άλλη μια σημαντική επιβεβαίωση που προκύπτει από τα αναγνωστέα του αρχηγού, είναι η θέση απόλυτης ισχύος του στην οργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις ομιλίες του Μιχαλολιάκου στην ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνονται συνθήματα που αναπαράγουν και τα υπ’ αυτόν στελέχη. Για παράδειγμα:

Οι Έλληνες πρέπει να ξεσηκωθούν για μια νέα Χ.Α. του Ελληνισμού.

Η πρόταση «Για μια νέα αυγή, τη Χρυσή Αυγή του Ελληνισμού» περιλαμβάνεται αυτούσια στον λόγο που εκφώνησε ο Τσακανίκας, κατά τη μυσταγωγική ορκωμοσία νέων μελών στη Νέδα, μαζί με τον Ρουπακιά.

Ενώ και η φράση

Εμείς είμαστε το αύριο κι εσείς είστε το χτες.

που χρησιμοποιεί ο Μιχαλολιάκος στις ομιλίες του, είναι ένα σύνθημα που ενσωματώνεται πάρα πολλές φορές σε ομιλίες στελεχών, όπως του Κασιδιάρη.

Η κεντρική αυτή προέλευση της φρασεολογίας που χρησιμοποιούν οι χρυσαυγίτες, τεκμηριώνει όσα έχουν προκύψει από την εξέταση του εσωτερικού καταστατικού της ναζιστικής οργάνωσης για τον ρόλο του αρχηγού ως υπέρτατου ιδεολογικού καθοδηγητή.

Η δίκη συνεχίζεται

Οι δικάσιμοι που έχουν προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα είναι οι εξής:

  • Τρίτη 29/1 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού
  • Τετάρτη 30/1 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών
  • Πέμπτη 31/1 επίσης στο Εφετείο

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο