Ο αιμοσταγής δικτάτορας Μαδούρο και η καταστροφή του λαού της Βενεζουέλας

Τα ΜΜΕ της Ελλάδας αναδεικνύουν το φλέγον αυτό θέμα και μας ενημερώνουν για την κατάσταση με φερεγγυότητα κι αντικειμενικότητα.

Η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει. Αφρικανοί πρόσφυγες πωλούνται σαν σκλάβοι ανοικτά σε πλατείες και λιμάνια. Τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων καταπατούνται συνεχώς. Μαφίες λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο της χώρας και ο νόμος της του ισχυρού με το καλάσνικοφ στο χέρι βασιλεύει. Ο λαός στερείται ακόμη και βασικά είδη διατροφής παρότι η χώρα αυτή διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγές χώρες.

Δεν μιλάμε για την Βενεζουέλα· μιλάμε για τη Λιβύη. Μια χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην Κρήτη απ’όσο βρίσκεται ο Βόλος· για την κατάσταση της οποίας και τους υπεύθυνούς της δεν έχουμε ακούσει σχεδόν τίποτε από τα ελληνικά ΜΜΕ. Το ότι οι εφοπλιστές/πετρελαιάδες ιδιοκτήτες αυτών των ΜΜΕ, αγοράζουν πετρέλαιο λαθραία σε προνομιακές τιμές από τα δυο αντίπαλα καθεστώτα που λυμαίνονται την Λιβύη είναι βέβαιο πως αποτελεί συκοφαντία. Εξάλλου τον Μοαμάρ Καντάφι τον ανέτρεψαν οι δημοκράτες σύμμαχοι και εταίροι μας της φιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ώστε να φέρουν την ελευθερία στον λαό των γειτόνων μας. Το ότι μέχρι την ανατροπή του η Λιβύη είχε τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης σε ολόκληρη την Αφρική, κατά τον ΟΗΕ, επίσης είναι προπαγάνδα του καταπιεστικού καθεστώτος.

Στον σύνδεσμο: https://edition.cnn.com/2017/11/14/africa/libya-migrant-auctions/index.html μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και βίντεο από τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης

Αλλά το θέμα μας είναι η Βενεζουέλα.

Στη χώρα λοιπόν η πλειοψηφία ζει σε ακραία φτώχεια. Στη μισή χώρα δεν υπάρχουν υποδομές υγείας και εκατομμύρια παιδιά (κατά τον ΟΗΕ) βρίσκονται αντιμέτωπα με τον χειρότερο λοιμό που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες. Πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν φυλακιστεί και εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν δολοφονηθεί από τις μονάδες ασφαλείας. Παρασύρθηκα όμως και πάλι δεν μιλάω για την Βενεζουέλα… Μιλάω για τη Νιγηρία. Μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου με την οποία επίσης αποκλείεται να έχουν οικονομικές σχέσεις κάποιοι από τους εφοπλιστές ιδιοκτήτες των αντικειμενικών και φερέγγυων ΜΜΕ της Ελλάδας.

Παιδιά – θύματα λιμού στις, πλούσιες σε ορυκτές πρώτες ύλες, χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής
© UNICEF/UN028420/Esiebo

Στην Βενεζουέλα δυστυχώς το πετρέλαιο έχει εθνικοποιηθεί. Δομές υγείας έχουν φτιαχτεί σε ολόκληρη τη χώρα και ο αναλφαβητισμός όπως και η παιδική φτώχεια εξαλείφθηκαν μέσα σε 10 χρόνια (από το 1996 μέχρι το 2006). Ασφαλώς και το καθεστώς (όπως κατά τη γνώμη μου οποιαδήποτε ιεραρχική εξουσία) έχει γίνει αυταρχικό. Ασφαλώς και το πείραμα μεικτής σοσιαλιστικής/καπιταλιστικής οικονομίας έχει αποτύχει (όπως ήταν προφανές ότι θα αποτύχει διότι δεν μπορείς να κάνεις σοσιαλισμό από πάνω προς τα κάτω ενώ σχεδόν όλη η οικονομία παραμένει καπιταλιστική και μονεταριστική). Όμως ούτε το καθεστώς είναι δικτατορικό, ούτε ο Μαδούρο αιμοσταγής δικτάτορας. Το καθεστώς έχει κερδίσει δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις και δημοψηφίσματα τα τελευταία 22 χρόνια και αν θέλουν να ψάξουν για αιμοσταγείς δικτάτορες μπορούν πολύ εύκολα να κοιτάξουν στους δικτάτορες που ΕΕ, Καναδάς και ΗΠΑ εγκαθιστούν, οπλίζουν, χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή.

Το θέμα όμως της Βενεζουέλας αναδεικνύει το ότι οι αντιδράσεις του περισσότερου κόσμου είναι κατευθυνόμενες. Κανένα ΜΜΕ ή κόμμα δεν έχει πρόβλημα που η Ελλάδα συνεργάζεται αγαστά εδώ και χρόνια με την δικτατορία της Αιγύπτου ή το πολεμικό κράτος του Ισραήλ ή τα καταπιεστικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και της λοιπής Μέσης Ανατολής. Και δεν έχουν πρόβλημα όχι επειδή δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει εκεί αλλά επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και τα κέρδη τους.

Οι γνωστοί λαθρέμποροι ιδιοκτήτες ΜΜΕ στην Ελλάδα (αλλά και τα αντίστοιχα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης του πλανήτη όχι μόνο δεν αναδεικνύουν την καταπίεση και την καταστροφή δικτατορικών και δολοφονικών καθεστώτων αλλά συναλλάσσονται οικονομικώς μαζί τους διότι τους επιφέρουν κέρδη. Κάποια στιγμή στο μέλλον που η μαφία που ελέγχει την εξουσία στη Λιβύη σταματήσει να τους κάνει τις χάρες και δεν τους πουλάει πλέον το πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές, τότε θα δείτε επιτέλους στις τηλεοράσεις σας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν εκεί και θα σας θυμίσουν πόσο καταπιεστές και αιμοσταγείς δικτάτορες είναι κι αυτοί. Ως τότε ας συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τους νεοφιλελεύθερους εσμούς να υποστηρίζουν ακόμη μια εισβολή, ακόμη μια ανατροπή ενός καθεστώτος που δεν τους κάνει τις χάρες, για χάρη της δημοκρατίας, για χάρη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο