Δίκη 9 Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων | 2η δικάσιμος

Έναρξη: 9:30

Καταθέτει έγγραφα ο συνήγορος Δ. Σαραφιανός για βλάβες που έχουν υποστεί από βασανιστήρια κάποιοι από τους κατηγορούμενους και διάφορα έγγραφα σχετικά με αποφάσεις ελλ. δικαστηρίων για μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Και η συνήγορος Ι. Κούρτοβικ καταθέτει έγγραφα για την δημόσια συνδικαλιστική τους δράση.

Μάρτυρες υπεράσπισης

Μάρτυρας Α.Π.: Είμαι εκπαιδευτικός, διετέλεσα ΔΣ ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ. Μέσω αυτής της ιδιότητάς μου καταθέτω. Έχω συναντήσει κάποιους στο παρελθόν. Συμμετέχουν σε πολλούς αγώνες μας.

Έχω επισκεφθεί την Τουρκία. Σε κάποιον κατηγορούμενο ήμουν μάρτυρας όταν εκδικαζόταν η υπόθεση για την έκδοσή του. Τον έχω γνωρίσει, είναι και συγγραφέας, μου έχει δωρίσει και βιβλίο του. Στην Τουρκία υπάρχει μεγάλος κατάλογος οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές, μέχρι και «γκιουλενιστές» τώρα. Είναι γνωστές οι απαγωγές που γίνονται ακόμα και στην χώρα μας. Πρόσφατα μάλιστα σε συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών, ένας νεαρός Τούρκος απήχθη και οδηγήθηκε στην Τουρκία.

Πρόεδρος: Έχουν συμμετάσχει σε οργανώσεις στην Τουρκία και έχουν βασανιστεί;

Μαρτ.ΑΠ.: Ναι.

Πρ.: Εδώ ξέρετε για την δράση τους;

Μαρτ.ΑΠ: Δεν είχαν απασχολήσει ποτέ την Δικαιοοσύνη. Ερχόντουσαν στα γραφεία μας στην ΑΔΕΔΥ γιατί πάντα ταλαιπωρούνταν με δίκες μόνο και μόνο επειδή είναι αγωνιστές. Εδώ η δράση τους είναι με το εργατικό κίνημα δημόσια σε διαδηλώσεις.

Πρ.: Στην Ελλάδα υπάρχουν φορείς κ οργανώσεις που να προωθούν τα δικαιώματα των Κούρδων;

Μαρτ.ΑΠ: Υπάρχουν, ναι, πολιτιστικά…

Πρ.: Συμμετέχουν σε αυτά;

Μαρτ.ΑΠ: Αυτό δεν το ξέρω. Ξέρω για την συμμετοχή τους σε αγώνες του κινήματος

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πολύ άγρια και εμείς σεβόμαστε τον αγώνα τους. Δολοφονούνται μερικοί στον δρόμο.

Δ. Σαραφιανός: Είναι φυσιολογικό να φοβούνται στην Ελλάδα;

Μαρτ.ΑΠ: Φυσικά. Όπως ανέφερα και πριν, υπάρχουν και απαγωγές. Κάπου 89 άτομα έχουν απαχθεί από μυστικές υπηρεσίες [της Τουρκίας] σε διάφορες χώρες.

Ζορμπαλά: [Δείχνει φωτό ένα αστέρι με σφυροδρέπανο] Τι είναι αυτό;

Μαρτ.ΑΠ: Είναι κοινό σύμβολο των κομμουνιστών.

[Σημειώνουμε ότι στην δικογραφία αναφέρεται ως «σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης» που υποτίθεται ότι συμμετέχουν οι κατηγορούμενοι]

Επόμενος μάρτυρας, Δ. Χατζ., δικηγόρος, μέλος αντιπροσωπείας για ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο μάρτυρας είχε πάει στην Τουρκία το 1995 ως παρατηρητής για τα βασανιστήρια. Γνώρισε τον Χασάν Μπιμπέρ. Μιλάει για την προσωπικότητά του και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη του κατηγορουμένου. Αναφέρεται στις απεργίες πείνας των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία και τους νεκρούς από αυτήν.

Μιλάει για τις συλλήψεις και τις διώξεις στην Τουρκία. Δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί κτλ.

3ος μάρτυρας, Χαρ., μέλος ΑΔΕΔΥ:

Χαρ: Έχουμε συναντηθεί με τους κατηγορούμενους σε αγώνες και τους έχουμε στηρίξει στις δίκες τους και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες και η δράση τους στην Ελλάδα είναι καθ’ όλα νόμιμη.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται εδώ γιατί είχαν την ατυχία να έρθουν στην Ελλάδα κάποιοι απ’ αυτούς λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

4ος μάρτυρας, Γρ.Δ.

Γρ.Δ: Θέλω να πω ότι γνωρίζω τους ανθρώπους εδώ. Την Επιτροπή Αλληλεγγύης τους ξέρω πολλά χρόνια από το κίνημα και τους θαυμάζω για την θέλησή τους και την αλληλεγγύη τους μεταξύ τους. Είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν και αγωνίζονται για να κινητοποιήσουν κόσμο.

[Ο μάρτυρας αναφέρεται στην καταπίεση των Κούρδων όπως την έζησε σε μια επίσκεψη του ως παρατηρητής των εκλογών στην Τουρκία.]

5ος μάρτυρας, Λεουτσάκος, πρώην βουλευτής, ιδιωτικός υπάλληλος, συνδικαλιστής, μέλος ΛΑΕ.

Λεουτ.: Ορισμένους τους γνωρίζω από το κίνημα στο οποίο συμμετέχω, από το εργατικό κίνημα. Συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες που γίνονται στη χώρα μας.

6ος μάρτυρας, Π. Χρ., αναπλ. καθηγητής Γεωπ. Πανεπ. Αθήνας, χημικός

Π.Χρ.: Τα υλικά για τα οποία κατηγορούνται ότι θα έφτιαχναν εκρηκτικά είναι κοινά υλικά που μπορεί να βρεθούν σε κάθε σπίτι. Δεν συνδέονται με την δημιουργία εκρηκτικών.

Πρ.: Η αμμωνία;

Π.Χρ: Σε συνδυασμό ειδικό ίσως. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που βρέθηκαν όχι.

Εισαγγ.: Έκρηξη δεν μπορούν να προκαλέσουν;

Π.Χρ.: Μόνο έντονο θόρυβο.

7ος μάρτυρας, πατέρας του 2ου κατηγορουμένου.

Αναφέρεται στο πότε ήρθε το παιδί του από Ολλανδία για διακοπές και μετά απο μια εβδαμάδα έγινε η σύλληψη.

8ος μάρτυρας, Χ., μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά:

Χ: Γνωρίζω τους κατηγορουμένους από τους αγώνες τους και την συμμετοχή τους στους δημόσιους αγώνες, είναι οργανικό κομμάτι του κινήματος του εργατικού και του αντιπολεμικού.

Δεν συνάδει πολιτικά με τους κατηγορούμενους να δημιουργήσουν διπλωματικό επεισόδιο σε μια χώρα που τους συμπαραστέκεται και από την οποία ζητάνε άσυλο.

9η μάρτυρας, Κατσ. Κ.

Κατσ: Γνωρίζω 2 κατηγορούμενους, τον 3ο κ τον 9ο. Τους έχω γνωρίσει μέσα από τις διαδικασίες του αντικαπιταλιστικού – αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Έχω πάει στην Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν τους κυνηγάει. Είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η δράση τους είναι δημόσια. Συμμετέχουν στους εργατικούς αγώνες στο πλευρό των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το ήθος και η ποιότητα των ανθρώπων αυτών είναι αδιανόητο σε σχέση με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο Μπιμπέρ γράφει ποίηση. Η δίωξή του είναι σαφώς πολιτική και θυμόμαστε όλοι πώς αξιοποιήθηκε από τα μίντια και την αντιτρομοκρατική για υποτιθέμενο χτύπημα στον Ερντογάν, το οποίο δεν έγινε τελικά ούτε καν κατηγορία [δεν συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο].

10ος μάρτυρας, Μπ.

Μπ: Γνωρίζω ορισμένους φυσιογνωμικά. Από συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Είμαι στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΑΔΕΔΥ.

[Ο μάρτυρας αναφέρεται στο καθεστώς τρομοκρατίας στην Τουρκία του Ερντογάν, που διώκονται ακόμα και δικαστές]

11ος μάρτυρας, Γερμανός δικηγόρος Τζ.:

Ο μάρτυρας καταθέτει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Γερμανία είναι απαράδεκτα ευρεία και οδηγεί σε καταδίκες για υποστήριξη οργανώσεων που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από άλλες χώρες και καθεστώτα.

Πρ.: Με ποια κριτήρια χαρακτηρίζει η Ε.Ε. μια οργάνωση ως τρομοκρατική;

Μαρτ.Τζ: Στην Γερμανία είναι ειδικός νόμος αυτός για οργανώσεις άλλων χωρών. Είναι απαράδεκτος νόμος αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν, οπότε ειναι ακόμα πιο απαράδεκτο να διώκονται χωρίς να υπάρχει νόμος. Είναι κατασκεύασμα της ελληνικής αντιτρομοκρατικής αυτή η δίωξη. Π.χ., η οργάνωση που κατηγορούνται είναι στην ίδια λίστα με το PKK. Δεν είναι παράνομο να είναι κάποιος στο PKK στην Ελλάδα. Στην Γερμανία είναι.

Η συνήγορος Κούρτοβικ σχολιάζει, επί της κατάθεσης του μάρτυρα, ότι στην Ελλαδα δεν υπαρχει τέτοιος νόμος καθώς θα ήταν αντισυνταγματικός: «Να δικάζεις σε μια χώρα για αδικήματα άλλης χώρας δεν προβλέπεται».

12ος μάρτυρας, Λ.Γ. Καθηγητής Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού και καθηγητής του 1ου κατηγορουμένου στη φυλακή:

Λ.Γ.: Η συμπεριφορά του ειναι συνεπής, δεν έχει λείψει ούτε μια ώρα απο το σχολείο και ενδιαφερεται για την γλώσσα. Μέσα στο σχολείο η συμπεροφορά του και το ήθος του που διαπνέεται από αλληλέγγυα αισθήματα.

13ος μάρτυρας, Ν.Σκ.

Αναφέρεται στην αυταρχικότητα του τουρκικού κράτους, κατάσταση εξαίρεσης στην Τουρκία. Ό,τι είναι αυτονόητο εδώ εκεί είναι παράνομο. Είναι γυμνοί χωρίς δικαιώματα όσοι αντιστέκονται στο καθεστώς. Ουδέποτε είχαμε παραβατική ή ένοπλη ενέργεια στην Ελλάδα απο Τούρκους πολ. πρόσφυγες.

Η έδρα διακόπτει για 20 λεπτά.

Επανέρχεται το δικαστήριο. Η εισαγγελέας προτείνει σχετικά με τις ενστάσεις της υπεράσπισης επί των αναγνωστέων:

α) Το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. το θεωρεί αναγνωστέο αλλά αφού δεν θέλει η υπεράσπιση ας μην αναγνωστούν τα χωρία των συμπερασμάτων.

β) Το διαβιβαστικό από την ολλανδική αστυνομία να μη θεωρηθεί αναγνωστέο.

Το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με τα δύο έγγραφα: Δεν τίθενται σε ανάγνωση. Είναι έγγραφο μη αποδεικτικό. Θα ληφθεί απλά υπόψιν ως έγγραφο στην απόφαση.

Απολογίες

Απολογείται ο 1ος κατηγορουμένος:

Ντεμίρ: Πριν έρθω στην Ελλάδα θέλω να πω τι έζησα στην Τουρκία. Όπως είπα από την αρχή γεννήθηκα σε μια οικογένεια που είναι αριστερή. Ο θείος μου φυλακίστηκε το 1980. Πέρασε από βασανιστήρια στις φυλακές της Ισταμπούλ. Από 6 χρονών πήγαινα στις φυλακές επισκεπτήρια. Έβλεπα τι περνάνε οι πολιτικοί κρατούμενοι. Στα 12 μου άρχισε να με κυνηγάει το κράτος και στα 16 μπήκα πρώτη φορά φυλακή ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η μητέρα μου φυλακίστηκε για 12 χρόνια και μεγάλωσα με τον θείο μου. Κυνηγήθηκα στην Τουρκία και ήρθα στην Ελλάδα για πολιτικό άσυλο. Έχω δουλέψει σε διάφορες δουλειές στην Ελλάδα από μάζεμα ελιάς μέχρι σερβιτόρος στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα νησιά το καλοκαίρι. Είμαι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους της Τουρκίας και συμμετέχω στα φεστιβάλ που οργανώνουμε. Είμαι 44 χρονών και ήρθα στην Ελλάδα στα 19 μου.

Πρ: Ασχολιόσασταν δηλαδή με τα προβλήματα των Κούρδων;

Ντεμίρ: Όχι μόνο Κούρδων. Δεν έχουν μόνο οι Κούρδοι πρόβλημα στην Τουρκία αλλά όλοι οι λαοί. Εμένα η μητέρα μου είναι Κούρδισσα αλλά ο πατέρας μου Τούρκος.

[Σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στις συλλήψεις]

Πριν λίγες μέρες είχαν έρθει οι δυο φίλοι μου από Ολλανδία να τους φιλοξενήσω στην Αθήνα γιατί είμαστε συγχωριανοί. Ο Χασάν είχε έρθει εκείνη την ημέρα που έγινε η επιχείρηση. Τους υπόλοιπους κατηγορυύμενους τους ξέρω όλους. Τους βοηθούσα να βρουν σπίτι επειδη δεν ήξεραν την γλώσσα. Τους ξέρω καλά. Οι δυο έχουν κάνει φυλακή στην Τουρκία με τον θείο μου. Τα σπίτια εγώ τους τα είχα νοικιασει για λογαριασμό τους.

Το πρωί εκείνης της μέρας, σηκώθηκα και ξαφνικά άκουσα κάτι φωνές. Πήγα μέσα και άκουσα να φωνάζουν «έξω, έξω» και είδα να έχουν μπει αστυνομικοί. Ο ένας κρατούσε ένα μεγάλο όπλο. Δέκα ατομα με μάσκες και με όπλα χωρίς να μας πουν ότι είναι αστυνομικοί απλά μας χτυπούσαν. Δεν κατάλαβα καν για ποιον λόγο σπάσανε την πόρτα, ούτε για ποιον λόγο μας θέλανε. Αν χτυπούσαν την πόρτα θα τους άνοιγα. Δεν υπήρχε λόγος να την σπάσουν. μας φόρεσαν μάσκα στο πρόσωπο αλλά ούτε παπούτσια μας άφησαν να βάλουμε. Έμεινα όλο το βράδυ στην ΓΑΔΑ, χωρίς να μου λένε πού είμαι και γιατί έχω χειροπέδες. Ήμουν όλο το βράδυ με δεμένα μάτια και χειροπέδες χωρίς να καταλαβαίνω πού είμαι. Φοβήθηκα ότι θα μας σκοτώσουν.

Ντεμίρ: Μετά χτυπούσαν τον Ισμαήλ, λέω «γιατί τον χτυπάτε;» Μου λένε «γιατί δεν δίνει αποτυπώματα». Τους λέω «αφού δεν ξέρει ελληνικά, δεν σας καταλαβαίνει». Μας είπαν να βγάλουμε τα ρούχα μας. Αρνηθήκαμε. Γιατί να βγάλουμε τα ρούχα μας; Δεν υπήρχε λόγος. Ούτε νερό δεν μας άφησαν να πιούμε.

Πρ.: Βρήκαν κάτι στο σπίτι σας. Θα μας εξηγήσετε; Και κάτι κυλινδρικές συσκευές με καλώδια. Τι είναι αυτά; Είναι πυροκροτητές;

Ντεμίρ: Εγώ στην Ελλάδα είμαι 20 χρόνια. Ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω τι είναι αυτά. Τα δικά μου πράγματα είναι μόνο ένα σάζι (μουσικό όργανο), ο υπολογιστής και τα ρούχα μου. Τα υπόλοιπα πράγματα είναι του σπιτιού, που το νοίκιασα επιπλωμένο. Μας κατηγορούσαν στις ειδήσεις ότι θέλαμε να σκοτώσουμε τον Ερντογάν. Εμείς στην Ελλάδα ήρθαμε για να σώσουμε την ζωή μας από τον Ερντογάν, όχι για να ανοίξω εδώ πόλεμο μαζί του. Αυτό το κάνουν στην Τουρκία. Μετά την σύλληψή μου πήγαν στην μάνα μου στην Τουρκία, εισβάλανε στο σπίτι και της σπάσανε το χέρι. Μας βγάλανε τα ονόματα και τις φωτογραφίες μας στην δημοσιότητα και μας λέγανε «τρομοκράτες». Με ποιο δικαίωμα, χωρίς να δικαστούμε; Στην φυλακή μάς βάλανε σε πτέρυγα με Τούρκους φασίστες που απειλούσαν τη ζωή μας.

Λέγανε [στα ΜΜΕ] ότι έχουμε ρουκέτες και το μόνο που βρήκαν ήταν ένα πιστόλι σε άλλο κτίριο. Δεν ήταν δικό μου αλλά, ακόμα και δικό μου να ήταν, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε 9 άτομαα με ένα πιστόλι;

Πρ. Αυτά τα βιβλία που βρήκαν, για τον ανταρτοπόλεμο, τι ήταν;

Ντεμίρ: Αριστερός είμαι. Μαρξ διαβάζω, Λένιν, Σουν-Τζου. Για ανταρτοπόλεμο έγραφε ο Σουν-Τζου, όχι για κρασί. Τι να κάνω; Αυτά διαβάζω!

Επιμένει ο πρόεδρος για ένα βιβλίο που έχει στο εσωτερικό του πλήθος καλωδίων.

Ο κατηγ. Ντεμίρ λέει ότι δεν καταλαβαίνει καν πού αναφέρεται ο πρόεδρος.

Εισαγγελέας: Αυτό το βιβλίο με τα καλώδια βρέθηκε σε μια ντουλάπα.

Ντεμίρ: Εγώ το νοίκιασα επιπλωμένο. Ο ιδιοκτήτης μού άδειασε μια ντουλάπα. Εγώ εκεί είχα τα πράγματά μου, για τα υπόλοιπα δεν ξέρω.

Εισαγγ.: Δεν μιλάτε σε παιδιά εδώ που θα πιστεύουν ό,τι λέτε. Τι ήταν αυτά τα ενωμένα καλώδια;

Ντεμίρ: Πού να ξέρω εγώ τι είναι αυτά τα καλώδια. Αν ήταν δικά μου θα το ήξερα.

Ντεμίρ: Ήθελα να πω κι άλλα πράγματα…

Πρ.: Για την υπόθεση να μας πείτε.

Ντεμίρ: Η υπόθεση είναι τρομοκρατία. Ποιος είναι ο τρομοκράτης. Όποιος πολεμάει τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό είναι τρομοκράτης; Αυτοί είναι οι τρομοκράτες. Δεν είμαι τρομοκράτης. Άλλο πράγμα είναι οι τρομοκράτες, άλλο οι αγώνες. Έτσι, με αυτή την λογική και εσείς οι Έλληνες, αυτοί που πολέμησαν για να πάρουν την ελευθερία τους είναι τρομοκράτες. Για μας τρομοκράτες είναι αυτοί που σκοτώνουν τους λαούς. Η κυβέρνηση του Τσίπρα μάς έκανε δώρο στον Ερντογάν.

[Ολοκληρώθηκε η απολογία του 1ου κατηγορούμενου]

Απολογείται ο δεύτερος κατηγορούμενος, Αγ. Μπουράκ.

Πρόεδρος: Πότε ήρθατε στην Ελλάδα, από την Ολλανδία;

Μπ: 15 Νοέμβρη [μια βδομάδα πριν τη σύλληψη]

Πρ: Για ποιον λόγο;

Μπ: Διακοπές

Πρ.: Πρώτη φορά;

Μπ: Ναι.

Πρ.: Για αυτά που βρέθηκαν τι ξέρετε; Τα είχατε δει; Κάποια ήταν σε εμφανή σημεία.

Μπ.: Δεν τα έχω δει.

Πρ.: Στα άλλα δύο σπίτια πήγατε;

Μπ.: Όχι.

Πρ.: Με τους υπόλοιπους τι σχέση έχετε;

Μπ.: Με τον έναν είμαι φίλος απο Ολλανδία και τους άλλους τους γνώρισα στην Ελλάδα.

Πρ.: Κινείστε στην Ολλανδία στον αριστερό προοδευτικό χώρο;

Μπ.: Ναι.

Πρ.: Στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους;

Μπ. Περίπου στον ίδιο.

Πρ.: Στην Ολλανδία με τι ασχολείστε;

Κατ.: Φοιτητής νομικής.

[Ολοκληρώθηκε η απολογία και του δεύτερου κατηγορούμενου]

Το δικαστήριο διακόπτει στις 14:03 για την επόμενη δικάσιμο, την Παρασκευή 1/3/2019 στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο