Σ. Τσαντίρης: Επιστημονικά μη αποδεκτοί οι ισχυρισμοί ότι ο Ζακ «θα πέθαινε ούτως ή άλλως»

Οι κινήσεις αυτές από την πλευρά των κατηγορουμένων γίνονται ενώ ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Έκθεση συνέταξε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, σχετικά με την γνωμάτευση που κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα από τη μεριά του κοσμηματοπώλη.

Την περασμένη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019, ο συνήγορος υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη, Χάρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος παλιότερα είχε προβάλει ψευδείς ισχυρισμούς για τις τοξικολογικές εξετάσεις, δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ μια πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια θανάτου του Ζακ. Αυτή τη δεύτερη πραγματογνωμοσύνη συνέταξε ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου και προσπαθεί να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι – περίπου – ο Ζακ «θα πέθαινε έτσι κι αλλιώς», επειδή, κατά τον Π. Αλεξάνδρου, «προϋπήρχαν παθολογικά αίτια, τα οποία είχαν ήδη προκαλέσει τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις στην καρδιά του θύματος».

Όπως όμως απαντά η έκθεση του ιατροδικαστή Σ. Τσαντίρη, την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη εδώ [PDF], οι ισχυρισμοί του τεχνικού συμβούλου του κοσμηματοπώλη είναι επιστημονικά αβάσιμοι, επειδή:

Από το σύνολο των ευρημάτων (νεκροψιακών, νεκροτομικών και εργαστηριακών), κανένα στοιχείο ή ένδειξη δεν συνηγορεί ότι Ζ. Κωστόπουλος έπασχε εν ζωή από καρδιακή ανεπάρκεια.

Το επιχείρημα ότι η διαπιστωθείσα μικρή συγκέντρωση οινοπνεύματος της τάξεως του 0,26 γραμ./λίτρο αίματος συνδέεται με τις αιτίες της πρόκλησης ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου, κρίνεται ως επιστημονικά μη αποδεκτό.

Τέλος, το σχόλιο από τον ιατροδικαστή κ. Π. Αλεξάνδρου ότι οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις είναι προεγκατασταθείσες και με προδιαγεγραμμένη πορεία, δεν αφορά συμπέρασμα το οποίο μπορεί να βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα.

Αντίστοιχες προσπάθειες είχαν καταβάλει πριν λίγο καιρό και οι αστυνομικοί, ζητώντας να διενεργηθούν ξανά οι τοξικολογικές. Η επανεξέταση που έγινε απλώς επιβεβαίωσε τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι κινήσεις αυτές από την πλευρά των κατηγορουμένων γίνονται ενώ ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για τους δύο βασικούς δράστες του φονικού ξυλοδαρμού, τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο