Δίκη 9 Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων | 4η δικάσιμος

Παρακολουθήστε την ανταπόκρισή μας από την αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Περισσότερα για την υπόθεση και τις προηγούμενες δικασίμους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Ασυνήθιστα αυστηρά μέτρα σήμερα στην αίθουσα. Οι αστυνομικοί στην είσοδο επιχείρησαν να κατασχέσουν φάκελο που περιείχε φωτογραφίες των συγγενών των κατηγορουμένων, καθώς και τις απολογίες τους μεταφρασμένες στα ελληνικά, όπως είχαν ζητηθεί από την έδρα.

Επίσης κατάσχεσαν το πανό που φαίνεται την φωτογραφία.

Έναρξη διαδικασίας 10:03

Ο κατηγορούμενος Ντογάν Μεμέτ (που απολογήθηκε κατά την προηγούμενη δικάσιμο) έφερε επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία για την γνησιότητα του διαβατηρίου του, το οποίο αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως πλαστό.

Απολογείται ο κατηγορούμενος Αλί Ερτζάν Γκόκογλου:

Κύριοι δικαστές, σήμερα 9 άτομα κατηγορούμαστε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Αποκλείεται να δεχθούμε τέτοια κατηγορία. Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε αγωνιστές. Δεν είναι αδίκημα το να αγωνίζεσαι σε μια χώρα όπου υπάρχει φασισμός. Η δίωξή μας δεν είναι ανεξάρτητη από τις ιδέες μας. Είναι κατανοητό από το κατηγορητήριο. Αυτές οι διώξεις έγιναν μετά από πίεση του τουρκικού κράτους. Είναι μια σκευωρία σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες Τουρκίας και Ελλάδας.

Στις 4 Φλεβάρη ο μάρτυρας αστυνομικός που κατέθεσε εδώ είπε ότι στις 24 Νοεμβρίου είχαν πάρει μια ανώνυμη κλήση και έτσι ξεκίνησαν να μας παρακολουθούν. Σε τρεις μέρες παρακολούθησης κατέληξαν στο ότι κάποιοι άνθρωποι στο δρόμο περπατάνε κοιτώντας δεξιά και αριστερά, και ότι αυτό είναι μέτρο αντιπαρακολούθησης.

Μετά από αυτό γίνεται η επιχείρηση εναντίον μας. Δε μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση με ένα τόσο γελοίο στοιχείο.

Η τρομοκρατική οργάνωση αυτή είναι ένα σενάριο του Τουρκικού κράτους. Παρά τα υπερβολικά πράγματα του κατηγορητηρίου, πάλι δεν προκύπτει ότι υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση. Μια τρομοκρατική οργάνωση που σύμφωνα με το κατηγορητήριο συγκροτήθηκε σε άγνωστο τόπο από άγνωστα άτομα. Ποιες τρομοκρατικές πράξεις έχουμε διαπράξει; Το κατηγορητήριο απαντάει ότι είναι άγνωστο. Με ποιους τα έχουμε διαπράξει; Με αγνώστους! Με τι τα έχουμε κάνει; Με άγνωστα αντικείμενα σε άγνωστο τόπο. Δεν μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελεί κατηγορητήριο. Οι αγωνιστές μόνο στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας έχουν καταδικαστεί με τέτοια στοιχεία. Για το κατηγορητήριο αυτό έχει ευθύνη το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας. Πρέπει να τελειώσει αυτό.

Αυτή η σκευωρία δεν είναι ανεξάρτητη από την πολιτική μας ταυτότητα. Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε αγωνιστές. Δίνουμε πολιτικό αγώνα. Γεννήθηκα το 1968 στην Άγκυρα. Έχω ζήσει τα χρόνια του πραξικοπήματος του 1980. Από τους συγγενείς και φίλους μου έχουν βασανιστεί και φυλακιστεί πολλοί.

Το 1999 απέκτησα από το πανεπιστήμιο Γαζί το πτυχίο μου στη σχολή ΜΜΕ. Συμμετείχα στον δημοκρατικό αγώνα των φοιτητών. Από το πανεπιστήμιο ως και σήμερα εργάστηκα ως δημοσιογράφος. Εργάστικα στο περιοδικό “Εργατικό Κίνημα” και την εφημερίδα “Απελευθέρωση”, τα περιοδικά “Ψωμί και Δικαιοσύνη”, και “Πορεία”. Όλα με Μαρξιστική/Λενινιστική γραμμή κατά του φασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας. Είμαι ένας επαναστάτης δημοσιογράφος. Εκτός από την δημοσιογραφική μου δράση έχω και δράση πολιτική, δημοκρατική. Είμαι μέλος του συλλόγου γονέων φυλακισμένων.

Στην χώρα μου αν υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των Κούρδων μπορεί να συλληφθείς και να βασανιστείς. Μπορεί και να σκοτωθείς. Ακόμα δεν με έχουν σκοτώσει, όμως έχω συλληφθεί δεκάδες φορές και έχω υποστεί όλα τα βασανιστήρια, από κρέμασμα μέχρι απειλή θανάτου των γονιών μου. Απείχθηκα όταν ήμουν διευθυντής του περιοδικού “Ψωμί και Δικαιοσύνη” και απειλήθηκα με θάνατο για να σταματήσουμε το περιοδικό. Από το 1996 μέχρι το 2009 έχω προφυλακιστεί 6 φορές με βάση σκευωρίες της αστυνομίας. Υπήρχαν διώξεις σε βάρος μου με αφορμή τα άρθρα μου στο περιοδικό “Ψωμί και Δικαιοσύνη”. Με τον 4ο και τον 7ο κατηγορούμενο ήμασταν συνεργάτες στο περιοδικό. Αυτοί συγγραφείς, εγώ διευθυντής. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος του περιοδικού που να μην έχει διωχθεί, βασανιστεί και φυλακιστεί. Εμείς συνεχίζουμε να γράφουμε παρά τη λογοκρισία.

Στη χώρα μας οι άνθρωποι δολοφονούνται στους δρόμους και κανείς δε μπορεί να το γράψει. Το 2007 τραυματίστηκε ένας διανοούμενος του περιοδικού μας και έμεινε ανάπηρος. Το 2008 ένας εργαζόμενος του περιοδικού σκοτώθηκε σε αστυνομικό τμήμα από βασανιστήρια. Το 2016 άλλη μια διανοούμενη του περιοδικού μας δολοφονείται μπροστά στα μάτια των γονιών της μέσα στο σπίτι της. Η 18χρονη μαθήτρια σκοτώθηκε από την αστυνομία και κανείς από τους δολοφόνους αστυνομικούς δεν έχουν καταδικαστεί ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται στη θέση τους.

Η κυβέρνηση AKP (σ.σ. “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) έχει ετοιμάσει μια “λίστα θανάτου” στην οποία βρίσκονται ονόματα διανοούμενων, δημοσιογράφων και αγωνιστών. Όλοι αυτοί θεωρούνται από την κυβέρνηση τρομοκράτες. Όποιος εργαζόμενος διεκδικεί τα δικαιώματά του είναι τρομοκράτης. Οι άνεργοι που ζητούν δουλειά, είναι τρομοκράτες. Οι φοιτητές που ζητάνε δωρεάν παιδεία, είναι τρομοκράτες. Δεν είμαστε τρομοκράτες, τρομοκράτες είναι η κυβέρνηση του AKP που δημοσιεύει αυτές τις λίστες. Ήμουν σε αυτές τις λίστες και επειδή κινδύνευα αναγκάστηκα να φύγω από την χώρα μου.

Το 2017 γι αυτό το λόγο ήρθα στην Ελλάδα. Ήμουν σε επικοινωνία με τον 4ο κατηγορούμενο γιατί στήναμε ένα βιβλίο. Θα νοικιάζαμε ένα σπίτι προσωρινά για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας από κοντά. Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου συνεχίζαμε τις εργασίες μας πάνω στο βιβλίο αυτό. Η δουλειά μας είναι μέσα στο σκληρό δίσκο που κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς.

Στις 27 Νοεμβρίου με συνέλαβαν. Μόλις είχα ξυπνήσει άκουσα ένα μεγάλο θόρυβο. Νόμιζα ότι είχαν τρακάρει αυτοκίνητα. Κοίταξα από το παράθυρο για να καταλάβω. Είδα τους αστυνομικούς που είχαν μάσκες στα πρόσωπά τους και προσπαθούσαν να σπάσουν την πόρτα. Από τον θόρυβο αυτό ξύπνησαν και οι άλλοι δυο στο σπίτι.

Νομίζαμε ότι είναι από τη μυστική υπηρεσία της Τουρκίας, γιατί στο παρελθόν έχουν απαγάγει άλλους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο και ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από διάφορες χώρες έχουν απαχθεί 83 άνθρωποι. Όταν είδαμε τους αστυνομικούς με τις μάσκες μέσα στον πανικό προσπαθήσαμε να αμυνθούμε. Είχαν σπάσει ήδη την πόρτα, έριξαν δακρυγόνα και δε μπορούσαμε να αναπνεύσουμε.

Βγήκαμε στο μπαλκόνι για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και εκεί μας ακινητοποίησε η αστυνομία. Την ώρα της σύλληψης δεχθήκαμε βαριά βία και η αστυνομία θέλησε να το σκεπάσει αυτό επιβαρύνοντας το κατηγορητήριο με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Όμως δεν αντισταθήκαμε. Με χτυπήσανε στο κεφάλι, στα χέρια και τα πόδια. Ένας αστυνομικός πάτησε το πόδι του στο κεφάλι μου στο πάτωμα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω.

Δεν θυμάμαι για πόση ώρα συνεχίστηκε αυτό. Λιποθύμησα. Συνήλθα όταν με μετέφεραν στην κλούβα και στην γενική ασφάλεια συνέχισαν τα βασανιστήρια για δυο μέρες.

Με αφορμή την σωματική έρευνα συνέχισαν το βασανιστήριο θέλοντας να μας έχουν γυμνούς. Αυτά προκύπτουν και από την έκθεση των ιατροδικαστών. Τα βασανιστήρια είναι έγκλημα παντού, σε όλον τον κόσμο και απαιτώ από την έδρα σας να πάρει στα σοβαρά αυτήν την ιατροδικαστική έκθεση και να ασκήσει δίωξη σε βάρος τους. Η προφυλάκισή μας ήταν πεσκέσι (σ.σ. δώρο) στον Ερντογάν που επισκέπτονταν σε μια εβδομάδα την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που η σύλληψή μας έγινε μια εβδομάδα πριν την άφιξή του στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ΜΜΕ είπαν ότι σχεδιάζαμε μια απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν με μολότοφ και ότι θα κάναμε έφοδο από τις δυο πλευρές του αυτοκινήτου του, και μια ομάδα από πίσω θα έκανε την επίθεση. Όλα αυτά χωρίς κανένα στοιχείο. Για πολλές μέρες ήμασταν πρωτοσέλιδο με αποτέλεσμα από αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις να κινδυνεύουμε από το τουρκικό κράτος ακόμα περισσότερο τόσο εμείς όσο και οι οικογένειές μας, και όλα αυτά να έχουν επηρεάσει το κατηγορητήριο.

Κύριοι δικαστές, απαιτώ να κοιτάξετε το κατηγορητήριο που είναι πάνω από 300 σελίδες και να πείτε αν προκύπτει κάποιο στοιχείο για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει. Αν η υπόθεση είναι νομική και όχι στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Ερντογάν, οι κατηγορίες πρέπει να πέσουν.

Οι πολιτικές δίκες έιναι ένα μέρος του αγώνα μεταξύ των δυο διαφορετικών ιδεολογιών, μεταξύ της αστικής τάξης και του προλεταριάτου. Το έγκλημα της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκεται στο κατηγορητήριο, είναι μια επίθεση κατά των αγωνιστών και μια επίθεση κατά των ιδεών μας.

Απαιτώ να πέσει η κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους.

[Αναφέρεται αναλυτικά στο καθεστώς της Τουρκίας αναφορικά με αριθμούς δολοφονηθέντων, αγνοούμενων, απαχθέντων, φυλακισμένων, απολυμένων λόγω της πολιτικής τους ταυτότητας]

Γκόκογλου: Όλοι όσοι κατηγορούνται σήμερα εδώ έχουν δώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά του φασισμού.

Η απόφαση που θα εκδόσετε αφορά και τον ελληνικό λαό που έχει αγωνιστεί για χρόνια κατά του φασισμού. Οι κατηγορίες είνια αβάσιμες. Είναι μια επίθεση στην πολιτική μου ταυτότητα. Αρνούμαι τις κατηγορίες και απαιτώ την αθώωσή μου. Επίσης απαιτώ να μας επιστραφούν τα χρήματα, το αρχείο της εφημερίδας και τα υπόλοιπα προσωπικά μου αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί.

Πρόεδρος: Στην Σπινθάρου 27 που μένατε με τον Ντογάν και με την κυρία εδώ, αυτό το σπίτι από ποιον είχε νοικιαστεί;

Αλί Ερτζάν Γκόκογλου: Ζητήσαμε βοήθεια από τον Ντογάν να μας νοικιάσει το σπίτι. Μαζί πήγαμε.

Πρ: Η Χαζάλ ήρθε νόμιμα στην Ελλάδα; Με έγγραφα;

ΑΕΓ: Όχι.

Πρ: Για ποιον λόγο ήρθε στο σπίτι;

ΑΕΓ: Είναι φίλη

Πρ: Με τους υπόλοιπους τι σχέση έχετε;

ΑΕΓ: Ο Naci και ο Μεμέτ ήταν συγγραφείς στο περιοδικό. Ο Χασάν Μπιμπέρ είναι συνδικαλιστής στην Άγκυρα και τον γνωρίζω από παλιά.

Πρ: Τα υπόλοιπα σπίτια τα έχετε επισκεφτεί;

ΑΕΓ: Ναι.

Πρ: Όταν έγινε η επιχείρηση έγιναν κάποια επεισόδια. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν αντικείμενα από την ταράτσα του κτιρίου.

ΑΕΓ: Δεν έχουμε πετάξει κάτι.

Πρ: Σε μια διπλανή ταράτσα που επικοινωνεί με την ταράτσα του σπιτιού σας βρέθηκε μια σακούλα με ένα πιστόλι και κάτι πλαστά έγγραφα και ένα τουρκικο διαβατήριο.

ΑΕΓ: Δεν ξέρω πως βρέθηκαν εκεί.

Πρ: Το όνομα σε αυτό το διαβατήριο είναι δικό σας.

ΑΕΓ: Του αδελφού μου.

Πρ: Πως βρέθηκε εκεί;

ΑΕΓ: Δεν έχω ιδέα.

Πρ: Βρέθηκε ένα βιβλίο, ένας πάκος χαρτιών σχετικά με τους κανόνες πολέμου, τι δουλειά είχε αυτό;

ΑΕΓ: Ήταν σημειώσεις μου για τα άρθρα του περιοδικού. Για ένα άρθρο κατά του ιμπεριαλισμού με τίτλο “ο πόλεμος και ο πολεμιστής”. Είναι ένα πολιτικό περιοδικό.

[Ο κατηγορούμενος συμπληρώνει αναφορικά με τις σημαίες με το αστέρι που βρέθηκαν, καθώς ρώτησαν και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους]

ΑΕΓ: Είναι σημαία των λαών. Δεν είναι αδίκημα.

Ολιγόλεπτη διακοπή.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με την απολογία της Χαζάλ Σετσέρ.

[Αναφέρεται στους αγώνες της για δωρεάν παιδεία ως φοιτήτρια, καθώς και για τους αγώνες της κατά του φασισμού στην Τουρκία].

Χαζάλ Σετσέρ: Δεν είναι αδίκημα να αγωνίζεσαι κατά του φασισμού και να ζητάς να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του κουρδικού και τουρκικού λαού, ούτε να αγωνίζεσαι ενάντια στην ανεργία. Στην χώρα μας όταν απαιτούμε τα δικαιώματά μας η απάντηση είναι οι σφαγές και τα βασανιστήρια. Στη χώρα μου πολλές φορές έχω προφυλακιστεί και βασανιστεί. Σε μια σύλληψή είχα σπάσει το πόδι μου, την μέση μου και το σαγόνι μου. Στην χώρα μας 14 χρονών παιδί δολοφονήθηκε από το κράτος. Και όταν σκοτώθηκε τότε ο προθυπουργός Ερντογάν είπε ότι αυτός είχε δώσει εντολή. Όταν σκοτώθηκε ο Berkin Elvan συμμετείχα σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δεν ξεκίνησε καν δίωξη για την δολοφονία του.

Ο κουρδικός λαός ξεριζώνεται με το ζόρι από τον τόπο του. Ο φασισμός δεν φυλακίζει μόνο, αλλά αναγκάζει τους ανθρώπους να φύγουν από τον τόπο τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έφυγα από την Τουρκία γιατί βγήκε ένταλμα σύλληψης λόγω της συμμετοχής μου σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας για μια κρατική δολοφονία. Κινδύνευε η ζωή μου και γι αυτό ήρθα στην Ελλάδα. Μόλις τρεις μέρες ήταν που έφτασα στην Ελλάδα πριν συλληφθώ. Στην δικογραφία δεν υπάρχει τίποτα σε βάρος μου και 16 μήνες είμαι άδικα στις φυλακές. Γι αυτόν τον λόγο ζητώ την αθώωσή μου.

[Παραθέτει φωτογραφίες από τον τουρκικό τύπο που την δείχνουν να έχει υποστεί βασανιστήρια.]

Πρόεδρος: Πότε ήρθατε στην Ελλάδα;

Χαζάλ Σετσέρ: Τρεις μέρες πριν την σύλληψη.

Πρ: Χωρις έγγραφα;

ΧΣ: Χωρίς.

Πρ: Πως βρήκατε σπίτι;

ΧΣ: Ο ένας κατηγορούμενος είναι φίλος του πατέρα μου.

Πρ: Γιατί φύγατε από την Τουρκία;

ΧΣ: Λόγω των βασανιστηρίων και του εντάλματος.

Πρ: Ήσασταν σε κάποια οργάνωση;

ΧΣ: Όχι.

Πρ: Ποιος ο λόγος που υποστήκατε βασανιστήρια;

ΧΣ: Έχω συλληφθεί σε διαδηλώσεις. Έτσι γίνεται στην Τουρκία.

Πρ: Κατά την επιχείρηση σύλληψης σας μπορείτε να μας περιγράψετε τη σκηνή;

ΧΣ: Έσπασαν την πόρτα και έριξαν δακρυγόνα. Κοιμόμουνα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω από τα δακρυγόνα. Βγήκα στο μπαλκόνι. Εκεί μας έδεσαν με χειροπέδες. Δε δέχθηκα να βάλω χειροπέδες πίσω από την πλάτη και γι αυτό με χτύπησαν για να μου τις βάλουν.

Πρ: Οι αστυνομικοί λένε ότι πετούσατε πράγματα εναντίον τους.

ΧΣ: Δεν έγινε ποτέ αυτό το πράγμα.

Πρ: Με τον Γκόκογλου τι σχέση έχετε;

ΧΣ: Είναι φίλος του θείου μου.

Πρ: Με τους υπόλοιπους;

ΧΣ: Μέσω του Γκόκογλου έχω γνωρίσει και κάποιους άλλους.

Τέλος της απολογίας της Χαζάλ Σετσέρ.

Η απολογία του Naci Ozpolat – που κανονικά είχε σειρά να απολογηθεί – θα γίνει σε επόμενη δικάσιμο, καθώς έχει μεγάλο όγκο και το δικαστήριο θα διακόψει στις 13:00 λόγω της στάσης εργασίας των γραμματέων.

Απολογείται ο κατηγορούμενος Σαγιάρ Ανίλ

[Αναφέρει ότι 15 Νοεμβρίου 2017 ήρθε από την Ολλανδία για διακοπές. Γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί όπου ήταν φοιτητής. Στην Ελλάδα ήρθε για διακοπές. Είναι φίλος του Ντεμίρ και του Αγκαρμίς Μπουράκ τον οποίο γνωρίζει από την Ολλανδία και ήρθαν μαζί στην Ελλάδα]

Σαγιάρ Ανίλ: Λόγω της σύλληψής μου έχασα τις σπουδές μου και την δουλειά μου στην Ολλανδία.

Πρόεδρος: Για την κατάσταση στην Τουρκία ποια είναι η θέση σας; Συμμετέχετε κάπου για τα δικαιώματα των Κούρδων ή των Τούρκων;

ΣΑ: Συμμετέχω σε συγκεντρώσεις στην Ολλανδία αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία.

Διακοπή από την έδρα, λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των δικαστικών υπαλλήλων, με καθημερινές στάσεις εργασίας στις 13:00.

Η επόμενη δικάσιμος ορίζεται για την Παρασκευή 8/3/2019.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο