Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη του αντιφασίστα Νίκου Α., χωρίς άρση περιοριστικών όρων

Κατόπιν του αιτήματος της υπεράσπισης να διαταχθεί από το δικαστήριο η προσκόμιση φωτογραφιών και άλλων στοιχείων από τη Δ/νση εγκληματολογικών Ερευνών, τα οποία – παραδόξως – δεν είχαν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, το δικαστήριο ανέβαλε, αντί να διακόψει, τη δίκη του αντιφασίστα Νίκου Α.

Επικαλούμενη υπηρεσιακές δυσκολίες η έδρα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, που σημαίνει ότι θα εκδικαστεί ξανά από την αρχή, από άλλη σύνθεση, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί προσεχώς.

Αυτό συνέβη για να προσκομιστούν από την ΔΕΕ οι φωτογραφίες από τον τόπο των υποτιθέμενων επεισοδίων στο Κερατσίνι το 2014, όπου οι αστυνομικοί της τότε ΔΕΛΤΑ ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν τον Νίκο Α. κατά τη διάρκεια ρίψης μολότοφ. Επίσης κλήθηκε να καταθέσει και ο επικεφαλής της ομάδας ΔΕΛΤΑ που έκανε τη σύλληψη, ο οποίος δεν ήταν παρών αν και περιλαμβάνεται στη λίστα μαρτύρων.

Τέλος, Αν και ο Νίκος Α. ήταν παρών στο δικαστήριο, η έδρα απέρριψε το αίτημα άρσης του περιοριστικού όρου παρουσίας στο Α.Τ.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση εδώ.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την δικαστική αίθουσα.


Έναρξη στις 9:05.

Η δίκη έχει μεταφερθεί στην αίθουσα 311 όπου διεξαγόταν και κατά την πρώτη δικάσιμο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Βούλα Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Κατσαρής έχουν καταθέσει ένσταση απόλυτης ακυρότητας καθώς ένας από τους δικαστές που συμμετείχε στο παραπεμπτικό βούλευμα ήταν και στη σύνθεση του δικαστηρίου που εξέδωσε την πρωτόδικη – καταδικαστική – απόφαση για τον Νίκο Α.

Η έδρα διέκοψε για να συσκεφθεί επί της ένστασης.

10:11 η έδρα επανέρχεται.

Εισαγγελέας [προτείνει επί της ένστασης ακυρότητας]: Ο ΚΠΔ προβλέπει λόγους εξαίρεσης. Ο λόγος που επικαλείται η υπεράσπιση αναφέρεται σε τακτικούς δικαστές και όχι σε αυτούς που εξέδωσαν βουλεύματα. Έχει νόμιμα το δικαίωμα να μετέχει ο δικαστής. Δεν δημιουργείται καμμία ακυρότητα σε καμμία διαδικασία αφού δεν αφορά τακτικό δικαστή αλλά πρωτοδίκη που μετείχε σε έκδοση βουλεύματος. Μόνο αν ήταν στο στάδιο της ανάκρισης θα έπαιζε ρόλο. Νόμιμα γίνεται η αίτηση. Έπρεπε να γίνει από την έφεση ή το πρωτόδικο. Προτείνω να απορριφθεί.

Δ. Κατσαρής: Το θέμα έχει κριθεί νομολογιακά. Δικαστής που έχει συμμετάσχε σε προηγούμενο δικαιοδοτικό στάδιο δεν μπορεί να δικάζει γιατί παραβιάζει τη δίκαιη κρίση του δικαστή. Και στο βούλευμα εκφράζει γνώμη ο δικαστής. Σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό στάδιο κι αν έχει συμμετάσχει χάνει το εχέγγυο αμεροληψίας του, αφού είχε διατυπώσει την άποψή του σε προηγούμενο στάδιο. Ο Άρειος Πάγος έχει καταλήξει σε αυτή την άποψη με τη νομολογία του. Ο Ά.Π. ακόμα και σε συμμετοχή δικαστή σε σύνθεση που έδωσε αναβολή και δεν δίκασε, έκρινε ότι είναι άκυρο.

Β. Γιαννακοπούλου: Μόνο σε συμβούλια που κρίνουν την παράταση της κράτησης κι όχι την ουσία της υπόθεσης, μπορούν να κρίνουν [δικαστές που συμμετείχαν σε προηγ. δικαιοδοτικό στάδιο]. Ο κατηγορούμενος έφτασε στο εφετείο με την οριακή πλειοψηφία 4 προς 3 επί της ενοχής του, τη στιγμή που ένας δικαστής συμμετείχε στο συμβούλιο του παραπεμπτικού βουλεύματος, που είχε δηλαδή ήδη εκφράσει άποψη επί της ενοχής του κατηγορουμένου από το προηγούμενο στάδιο.

10:30 το δικαστήριο διακόπτει για 10′ για να αποφασίσει η έδρα. Συνέχιση στις 10:53.

Η έδρα επιφυλάσσεται.

Β. Γιαννακοπούλου: [Αίτημα] Να διατάξει το δικαστήριο την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να έρθει το υλικό που υπάρχει, φωτογραφίες [που απεικονίζεουν το δημαρχείο και τον χώρο σύλληψης του Νίκου Α.]. Οι φωτό έχουν περιληφθεί σε διαβιβαστικό άλλης υπόθεσης.

Η έδρα καλεί τους μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικούς. Δεν είναι παρόντες.

Εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης.

Μάρτυρας ΚΜ: Είμαι 46 χρονών και συμμετέχω χρόνια στο Ρεσάλτο (κοινωνικό αντιεξουσιαστικό στέκι). Πριν κάποια χρόνια είχαμε δικαστεί εδώ για την εισβολή της αστυνομίας στο στέκι μας και είχαμε αθωωθεί και μάλιστα και με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα που είναι εδώ τώρα. Ο κατηγορούμενος ανήκει σε συλλογικότητα στο Περιστέρι που συνδιοργανώσαμε την διαδήλωση, στην 1η επέτειο της δολοφονίας Φύσσα. Στη συνέλευση που κάναμε απευθυνθήκαμε σε όλους τους αυτοοργανωμένους χώρους της Αθήνας. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση.

Θεωρήσαμε ότι η διαδήλωση θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των τότε δηλώσεων του Κικίλια και της παρουσίας 4.000 αστυνομικών. Εκείνη τη μέρα ήταν σχεδόν επιδεδειγμένο ότι η διαδήλωση και, συγκεκριμένα, το μπλοκ μας θα χτυπηθεί. Προσπαθησαμε να ανασυντασσόμαστε μετά τις επιθέσεις της αστυνομίας και να παραμείνουμε στο δρόμο. Δεν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις από το δικό μας το μπλοκ. Το μπλοκ μας κόπηκε στα δυο και συνέχισε να έχει ασφυκτική πίεση από την αστυνομία. Μετά από λίγο χτυπήθηκαν ταυτοχρόνως και τα δύο του κομμάτια. Δεν ήταν περξήγηση. Υπήρξε στοχοποίηση του μπλοκ μας. 8 άτομα από το μπλοκ των τροτσκιστών πήγαν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση της ΔΕΛΤΑ. Η εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων ήταν να σπάσει το μπλοκ μας και να γίνουν συλλήψεις στον σωρό.

Πρόεδρος: Το δημαρχείο ποιοι το σπάγανε;

ΚΜ: Εγώ ήρθα να καταθέσω ως πολιτικός μάρτυρας. ήρθα να σας πώ με ποια λογική κινούμασταν και ποιες ήταν οι αποφάσεις. Δεν ήρθα σαν φυσικός μάρτυρας, αυτόπτης.

Πρ: Σε περίπτωση που δεχθείτε επίθεση, ανταποδίδετε;

ΚΜ: Θα σας πώ ένα παράδειγμα: Όταν δεχτήκαμε επίθεση στο στέκι από χρυσαυγίτες, τους τις πετούσα πίσω. Αν είχα τη σωματική δύναμη του Παύλου Φύσσα θα έβγαινα και έξω.

Σύνεδρος εκ δεξιών: Είπατε ότι δόθηκε εντολή να γίνουν συλλήψεις στον σωρό. Ο συγκεκριμένος κατηγ. γιατί χωρίστηκε από τη μάζα;

ΚΜ: Είχαμε ήδη διαλυθεί όταν έγιναν οι συλλήψεις.

Σύνεδρ: Και γιατί δεν κατηγορήθηκαν για μολότοφ και οι 61;

ΚΜ: Επιχειρήθηκε πάντως, αν θέλετε να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, η ομάδα ΔΕΛΤΑ απαρτίστηκε από ΧΑυγίτες κυρίως. Αυτή η ομάδα μπορούσε να τοποθετείται όπως θέλει γιατί χαίρανε μιας υψηλής πριμοδότησης.

Επόμενος μάρτυρας, ΔΣ.

ΔΣ: Ήρθα να καταθέσω για τον χαρακτήρα του [κατηγ]. Τον γνωρίζω 20 χρόνια και είναι μια γνωριμία πολιτική. Συμμετείχαμε από κοινού στους «Καμπαλέρος» και στα μετέπειτα σωματεία δικυκλιστών. Δεν έχει καμμία σχέση με τις κατηγορίες. Ήθελαν να μας κάνουν οι ΔΕΛΤΑ και τα ΜΑΤ να τρέχουμε. Ο Νίκος θα μπορούσε να τρέξει για να αποφύγει τη σύλληψη. Δεν τρέχουμε κι αυτό το πληρώνουμε. Όπως το πλήρωσε ο Φύσσας που δεν έφυγε.

Διακοπή για 5′ στις 11:37 Η έδρα επανήλθε στις 12:01.

Εισαγγελέας: Εν όψει υποβολής των αιτημάτων του κατηγορουμένου [για το επιπλέον φωτογραφικό υλικό από την ΔΕΕ]. Είναι κρίσιμο, αναφορικά με το αν υπήρξαν θραύσματα ή αν υπήρξαν μολότοφ και οτιδηποτε έχει σχέση με την αθωότητα του κατηγορουμένου. Πρέπει να αναβάλετε για να διατάξετε να κατατεθούν τα έγγραφα και να έρθει ως μάρτυρας και ο επικεφαλής της ΔΕΛΤΑ, εκείνης της ομάδας που έκανε τη σύλληψη.

Β. Γιαννακοπούλου: Συμφωνούμε. Όχι όμως να αναβληθεί αλλά να διακοπεί η δίκη. να μη ξαναγίνει από την αρχή. Δεν είναι προς το συμφέρον της οικονομίας της δίκης η αναβολή.

Σημειώνουμε ότι αναβολή της δίκης σημαίνει επαναπροσδιορισμό της εκδίκασης, από την αρχή, από άλλη σύνθεση δικαστηρίου, αντίθετα η διακοπή σημαίνει παύση της διαδικασίας για ένα διάστημα και συνέχιση και ολοκλήρωσή της από την ίδια έδρα.

Η έδρα αποσύρεται για να αποφασίσει. Συνέχιση στις 12:19.

Πρ: Δεν μπορεί με διακοπή να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και λόγω των υπηρεσιακών δυσκολιών. Η υπόθεση θα αναβληθεί, για να προσκομιστούν τα έγγραφα από την ΔΕΕ, καθώς και ο μάρτυρας της ΔΕΛΤΑ.

Η υπεράσπιση καταθέτει αίτημα ανάκλησης του περιοριστικού όρου παρουσίας στο ΑΤ.

Ο εισαγγελέας προτεινει να μην αρθεί μέχρι την έκδοση απόφασης.

Δημ. Κατσαρής: Μα [ο κατηγορούμενος] ήταν [παρών] σήμερα που θα άκουγε απόφαση, πώς είναι δυνατόν να χρειάζονται οι περιοριστικοί;

Το δικαστήριο απέρριψε την άρση των περιοριστικών όρων.

Η υπόθεση θα δικαστεί από την αρχή σε νέα έδρα, σε δικάσιμο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

12:23 τέλος συνεδρίασης.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο