Το Forensic Architecture που ασχολείται με την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, έχει συντάξει μια προκαταρκτική έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού.

Ήταν γνωστό από την αρχή ότι ο Ζακ Κωστόπουλος θανατώθηκε βίαια μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες. Ωστόσο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της οικογένειας του θύματος, ελάχιστοι έχουν προσέλθει να καταθέσουν στην ανακριτική διαδικασία.

Στην περιοχή στην οποία διαπράχθηκε η επίθεση, υπάρχουν αρκετά εμπορικά καταστήματα, τα οποία συνήθως διαθέτουν κάμερες ασφαλείας. Επίσης, είναι πιθανό αρκετοί από τους αυτόπτες μάρτυρες να κατέγραψαν το γεγονός. Ένας πολύ μικρός, όμως, αριθμός αυτών των καταγραφών περιέχεται στη δικογραφία, καθώς οι αρχές επέδειξαν ολιγωρία στη συγκέντρωση του οπτικοακουστικού υλικού.

Οι λήψεις που αγνοούνται

Σύμφωνα με την προκαταρτική έκθεση του ερευνητικού κέντρου, στη δικογραφία περιέχονται βίντεο από έξι πηγές: τρία από κάμερες ασφαλείας και τρία από μάρτυρες. Το Forensic Architecture αναλύοντας και συγχρονίζοντας τα συγκεκριμένα αρχεία, εντόπισε άλλες 12 συσκευές στη σκηνή που, είτε εμφανώς βιντεοσκοπούσαν, είτε είχαν τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε έναν άνδρα που φοράει μπλε μπλούζα και καφέ βερμούδα, ο οποίος εμφανίζεται σε διάφορα στιγμιότυπα της επίθεσης και βιντεοσκοπεί, αρχικά με το κινητό του και στη συνέχεια με επαγγελματική κάμερα. Από τις ενέργειες του και το είδος της κάμερας που κουβαλάει φαίνεται να πρόκειται για κάποιον επαγγελματία οπερατέρ.

Τα στιγμιότυπα από τρία διαφορετικά βίντεο στα οποία το Forensic Architecture εντοπίζει τον επαγγελματία εικονολήπτη.

Το υλικό πάντως που έχει στην κατοχή του δεν έχει φτάσει στα χέρια του ανακριτή, ούτε ο ίδιος έχει κληθεί ως μάρτυρας να καταθέσει παρότι έχει παρακολουθήσει το περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στην ανάλυση του Forensic Architecture, το πρόσωπό του διακρίνεται πεντακάθαρα, οπότε οι αρχές μπορούν εύκολα να τον αναζητήσουν και να τον εντοπίσουν. Εικάζουμε δε ότι η ΕΤΙΤΑ (Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης) ή ο τηλεοπτικός σταθμός με τον οποία συνεργάζεται, θα συνδράμουν – ως οφείλουν – στη διαδικασία.

Επίσης, ένας άλλος άνδρας με βερμούδα, σακίδιο και αραιωμένο μαλλί απεικονίζεται σε διάφορα σημεία να τραβάει με τη φωτογραφική του μηχανή. Ούτε αυτός έχει αναζητηθεί και εντοπιστεί. Τέλος, εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι τη σκηνή της βάναυσης χειροπέδησης καταγράφει με το κινητό του ένας άνδρας με μαύρη ενδυμασία, στο μανίκι της μπλούζας του οποίου, μοιάζει να υπάρχει εθνόσημο.

«Αμοντάριστο» βίντεο, με… λιγότερο υλικό από το μονταρισμένο

Ένα άλλο στοιχείο από τη μελέτη του F.A. που προκαλεί ερωτηματικά, αναφέρεται στη σελίδα 3 της προκαταρκτικής έκθεσης, στη λίστα των βίντεο:

 

Απόσπασμα από τη σελ. 3 της προκαταρκτικής έκθεσης του FA

Υπάρχουν δηλαδή κομμάτια του αρχικού βίντεο της επίθεσης, αυτού που έχει τραβηχτεί με κινητό από τον όροφο του απέναντι καφέ, τα οποία έχουν προβληθεί σε τηλεοπτικά κανάλια αλλά δεν περιλαμβάνονται στο «αμοντάριστο» βίντεο που έχει κατατεθεί στη δικογραφία.

Υπενθυμίζουμε ότι το Forensic Architecture έχει διαμορφώσει μια ειδική πλατφόρμα στην οποία όσα άτομα έχουν στην κατοχή τους οπτικοακουστικό υλικό από τη στιγμή της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, μπορούν να το καταθέσουν ανώνυμα. Το υλικό αυτό είναι πολύτιμο για την πορεία των ερευνών.

Έκκληση για Οπτικοακουστικό Υλικό σχετικά με την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

avatar
2 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Λουκάς Σταμέλλοςjohn1389john1389Δάφνη Χρονοπούλου Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Δάφνη Χρονοπούλου
Guest

Άραγε μετά τη δημοσίευση είναι που διέγραψαν (ή έκαναν μη ορατό) το video https://www.youtube.com/watch?v=smRTYI2ygu8&feature=youtu.be

Λουκάς Σταμέλλος

Όχι, είναι στη θέση του ακόμα https://www.youtube.com/watch?v=smRTYl2ygu8

(μάλλον στη γραφή της διεύθυνσης είχατε κάνει λάθος το l με I)

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κανάλι «καθαρή δύναμη 3» στο οποίο ήταν ανεβασμένο, είναι διαπιστωμένα χρυσαυγίτικο.

john1389
Guest
john1389

ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΝΤΕΟ?ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΙΝΚ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ..

Λουκάς Σταμέλλος

Ναι, το λινκ της Δάφνης είναι λάθος, μάλλον από μπέρδεμα [έχει καταλάθος κεφαλαίο i (I) αντί για μικρό L (l)]

Δάφνη Χρονοπούλου
Guest

Άραγε είναι μετά από αυτή τη δημοσίευση που διέγραψαν (ή έκαναν μη ορατό) το video ; Και αν ναι, γιατί;

john1389
Guest
john1389

ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΛΕΣ?