#GDtrial | «Οι μάρτυρες υπεράσπισης διευκολύνουν την πολιτική αγωγή»

Θ. Καμπαγιάννης: «Αυτή είναι η εικόνα της φασιστικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα: Κάποιοι τύποι που δέρνουν με τις πλάτες του κράτους»

«Η φάση των μαρτύρων υπεράσπισης βοηθά πάρα πολύ την αποδεικτική διαδικασία, όχι όμως για τον λόγο για τον οποίον τους φέρνει η υπεράσπιση», σχολίασε ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής εκ μέρους των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Καλεσμένος στην εκπομπή του βιντεοχρονολογίου της δίκης για την 147η εβδομάδα, ανέλυσε τα κύρια σημεία των δικασίμων 349 – 351, κατά τις οποίες συνεχίστηκε η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην κατάθεση της Αναστασίας Μανούκα: «Αυτή είναι η εικόνα της φασιστικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα: Κάποιοι τύποι που δέρνουν με τις πλάτες του κράτους. Αυτό εξιτάρει τα μέλη. Και όταν πάψουν να έχουν τις πλάτες του κράτους, ‘πέφτουν από τα σύννεφα’ και επιστρέφουν για να αναβαπτιστούν στη μεγάλη, δημοκρατική παράταξη».

Το «ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας»

Στην 349η δικάσιμο, την Δευτέρα 8 Απριλίου, ολοκληρώθηκε μόνο η εξέταση της μάρτυρα Αναστασίας Μανούκα – Μπενέκη, μητέρας της κατηγορούμενης Νικολέττας (Νικόλ) Μπενέκη, η οποία ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής και έμμισθο στέλεχός της.

Η Αν. Μανούκα δήλωσε ότι η ίδια είναι προϊσταμένη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», συνδικαλίστρια με την ΔΑΚΕ και «ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας». Χαρακτηριστικά, σε ερωτήσεις της πολ. αγωγής για φωτογραφία της Μπενέκη με όπλο, απάντησε ότι ήταν «Πάσχα στην Καρδίτσα», προκαλώντας το σχόλιο της προέδρου, Μ. Λεπενιώτη: «Έτσι κάνετε στην Καρδίτσα το Πάσχα, βγαίνετε με τα όπλα;»

Η Αν. Μανούκα ισχυρίστηκε ότι η κόρη της δεν γνώριζε τίποτε για την κινητοποίηση του μηχανισμού της Χ.Α. τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα, ούτε και για την επίθεση στο «Συνεργείο». Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η κόρη της παραιτήθηκε από έμμισθη θέση στη Χ.Α. το 2016, δείχνοντας ότι δεν την επηρέασε η δολοφονία Φύσσα.

Καμπαγιάννης: Αφού λοιπόν [η Μπενέκη] έπεσε από τα σύννεφα, γιατί δεν έφυγε από τον Σεπτέμβρη του ’14 και ήταν στη ΧΑ μέχρι το ’16;

Μανούκα: Σας εξήγησα, περίμενε να βγει από τη φυλακή ο Λαγός και πληρωνότανε για ένα τετράωρο.

Καμπαγιάννης: Άρα η δολοφονία του Φύσσα δεν την έκανε να πάρει αποστάσεις από την οργάνωση;

Μανούκα: Μα τί σχέση είχε η δολοφονία αυτή με τη ΧΑ;

Καμπαγιάννης: Ε, μα, έτσι μπράβο, πείτε τα, ότι «δεν έχει σχέση η ΧΑ».

Χατζησάββας: Το στέλεχος και βουλευτής που δεν ξέρει τί είναι «μέλος»

Κατά την 350ή δικάσιμο, την Πέμπτη 11/4, πρώτος εξετάστηκε ο βουλευτής Κιλκίς της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Χατζησάββας, μέλος επίσης της Κεντρικής Επιτροπής και ενταγμένος στην ναζιστική οργάνωση ήδη από το 2006. Κατέθεσε για την υπεράσπιση του Ματθαιόπουλου.

Ο Χατζησάββας αρνήθηκε επανειλημμένα ότι υπάρχουν μέλη.

Εισαγγελέας: Είπατε είστε μέλος.

Χατζησάββας: Της Κεντρικής Επιτροπής.

Εισαγγελέας: Είχατε κάρτα;

Χατζησάββας: Μόνο του υποστηρικτή.

Εισαγγελέας: Αυτές οι κάρτες είχε το όνομα ή αριθμό;

Χατζησάββας: Αν θυμάμαι καλά είχε αύξοντα αριθμό.

Εισαγγελέας: Και έπρεπε να δουμε την κατάσταση [μελών] να δούμε σε ποιον αντιστοιχεί;

Χατζησάββας: Νομίζω όχι, κατέγραφε η κάθε τοπική.

Εισαγγελέας: Είπατε είδατε το καταστατικό; Τι ημερομηνία είχε;

Χατζησάββας: Δε θυμάμαι.

Εισαγγελέας: Γιατί εδώ ειδαμε και ένα άλλο καταστατικο πολυ πριν του ’12.

Χατζησάββας: Ποιο εννοείτε; Έχω δει πολλά δημοσιευμένα.

Εισαγγελέας: Για την Αρχή του Αρχηγού…;

Χατζησάββας: Αυτό που είχε σκίτσα λέτε; Τα βλέπαμε και γελούσαμε… Ήταν χειρογραφο και με κάτι κακοτεχνίες, τα βλέπαμε στην επαρχία και γελούσαμε.

Παρουσίασε μια εικόνα «αυτοοργάνωσης» των τοπικών της Χρυσής Αυγής, ωστόσο αναγκάστηκε σε κάποιο σημείο να παραδεχτεί ότι υπάρχει ιεραρχία και η σχέση με τις τοπικές είναι μονόδρομη, από πάνω προς τα κάτω. Χαρακτήρισε τις θέσεις του Ματθαιόπουλου «μετριοπαθείς» αλλά επιβεβαίωσε ότι είναι «οι θέσεις που έχει το κόμμα».

Πρόεδρος: Από το 2010 που έχετε φιλικές σχέσεις, οι θέσεις του μέσα στο κόμμα;

Χατζησάββας: Οι θέσεις του είναι οι θέσεις που έχει το κόμμα. Είναι μετριοπαθείς.

[…]

Πρόεδρος: Οι άλλες θέσεις;

Χατζησάββας: Οι πατριωτικές θέσεις της ΧΑ που εκφράζουν το σύνολο των στελεχών και προσπαθούμε να τις περάσουμε. Του Ματθαιόπουλου, είναι μετριοπαθής και ο ίδιος στο σύνολό του και σαν συνεργασία, αυτό διακρίνω.

Πρόεδρος: Δεν υπάρχει ρητορική μίσους στο λόγο του;

Χατζησάββας: Σε καμμιά περίπτωση.

Πρόεδρος: Για τους αλλοδαπούς;

Χατζησάββας: Οι θέσεις που έχει το κόμμα. Ότι θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι, να υπάρχει ορθολογική αντιμετώπιση απο το κράτος. Δεν παρεκκλίνει απο το κόμμα.

Επιβεβαίωσε ωστόσο την ύπαρξη «πυρήνων υποδοχής δόκιμων μελών» και αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τον Ματθαιόπουλο σε φωτογραφία με μέλη των ταγμάτων εφόδου.

Τούφας: «Αυτοοργανωμένες οι τοπικές της Χ.Α.»

Ο Στέργιος Τούφας, επίσης στέλεχος της Χ.Α. και υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης της Χ.Α. στην Καστοριά, κατέθεσε για την υπεράσπιση του Ματθαιόπουλου και δήλωσε και αυτός ότι «δεν υπάρχουν μέλη», πράγμα που τον έφερε στη δύσκολη θέση να πρέπει να απαντήσει αν, τελικά και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος είναι μέλος της οργάνωσης.

Πρόεδρος: Εκτός απο υποστηρικτής, μέλος είστε;

Τούφας: Πολιτικά προσκείμενος είμαι, στην ιδεολογία, όχι μέλος.

Πρόεδρος: Για να γίνει κάποιος μέλος τι πρέπει να κάνει;

Τούφας: Τίποτα… φιλότιμο… λέει «θέλω να κατέβω βουλευτής».

Πρόεδρος: Για μέλος λέω. Εσείς δεν είστε μέλος;

Τούφας: Εγώ είμαι στην Κεντρική Επιτροπή αλλά δεν είμαι μέλος.

Χαρακτηριστικός ήταν και ο διάλογος που ακολούθησε, κατά τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής:

Καμπαγιάννης: Μας έχουν πει εδώ οι μάρτυρες ότι τα μόνα μέλη είναι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι 60 αυτοί είναι και μέλη της ΧΑ;

Τούφας: Δεν υπάρχουν μέλη.

Καμπαγιάννης: Ο Μιχαλολιάκος είναι μέλος της ΧΑ;

Τούφας: Ο κ. Μιχαλολιάκος είναι γενικός γραμματέας της ΧΑ.

Καμπαγιάννης: Είναι μέλος;

Τούφας: Μα είναι γενικός γραμματέας.

Καμπαγιάννης: Σας ρωτάω κάτι απλό. Είναι μέλος;

Τούφας: Είναι η ΧΑ.

Καμπαγιάννης: Και σεις είστε;

Τούφας: Είναι.

Καμπαγιάννης: Άρα η ΧΑ έχει ένα μέλος;

Ενώ, όταν ερωτήθηκε και για την κλήση του σε πειθαρχικό, που επιβεβαιώνει την ιεραρχία της οργάνωσης:

Πρόεδρος: Πρακτικά συνεδριάσεως 25/10/13… κατόπιν εντολής… καλείται να απολογηθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο ο… και ο περιφερειάρχης Τούφας Στέργιος. Τι είναι αυτό;

Τούφας: Τώρα αυτή η ποινή…;

Πρόεδρος: Αφήστε την ποινή. Δε σας κάλεσαν; Είναι λάθος;

Τούφας: Δε θυμάμαι…

Πρόεδρος: Κοιτάξτε τώρα, ερχόμαστε εδώ να λέμε αλήθειες. Δεν καλείται νομίζω κανείς συχνά – πυκνά σε πειθαρχικό.

Ο μετανάστης φίλος, η νονά και ο απολιτίκ φίλος της οικογένειας

Κατά την 351η δικάσιμο, την Παρασκευή 12/4/2019, κατέθεσαν τρεις μάρτυρες για τον κατηγορούμενο Θωμά Μαρία (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες).

Και οι τρεις μάρτυρες υπεράσπισης του Μαρία, δήλωσαν ότι «δεν συζητούσαν για πολιτικά», ότι «δεν ήταν πολιτικοποιημένος» και ότι «δεν ασχολούνταν με τα πολιτικά», σε μια προσπάθεια να δείξουν ένα φιλήσυχο προφίλ. Ο πρώτος μάρτυρας, Σαμίρ Αμπάς, φίλος του αδελφού του κατηγορούμενου, μετανάστης από την Πολωνία, δήλωσε ότι οι γονείς του Μαρία είχαν φιλοξενήσει την δική του οικογένεια για 6 μήνες. Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δει ποτέ τις φωτογραφίες του Θωμά Μαρία με σημαίες της Χ.Α. κλπ.

Η νονά του κατηγορούμενου, Μπαντινάκη, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Θ. Μαρίας «δεν είχε καμμία σχέση» με τη Χ.Α. Για την λίστα μελών της Χ.Α. στην οποία εμφανίζεται ο Μαρίας, η μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ήταν γραμμένο το όνομά του γιατί έπαιρνε τρόφιμα από τη Χ.Α.

Ο μάρτυρας Κουλούρης, φίλος της μητέρας του Μαρία, ισχυρίστηκε ότι η Χρυσή Αυγή – που την χαρακτήρησε «άκρως δεξιά οργάνωση», προσέγγιζε νεαρά άτομα που δεν είχαν πολύ μυαλό, όπως για παράδειγμα ο Θωμάς Μαρίας, που τον χαρακτήρισε «εύκολο στόχο» της Χ.Α., γιατί «προερχόταν από φτωχή οικογένεια».

Ο πατέρας του Σαντοριναίου και τα τηλεφωνήματα για τη βόλτα του σκύλου

Τελευταίος μάρτυρας κατά την ίδια, 351η δικάσιμο, εξετάστηκε ο Κωνσταντίνος Σαντοριναίος, πατέρας του κατηγορούμενου Σταύρου Σαντοριναίου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα).

Ο μάρτυρας Κ. Σαντοριναίος υποστήριξε ότι τα τηλεφωνήματα των συνεννοήσεων τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πολλές, σύντομες κλήσεις μεταξύ του Σαντοριναίου και Αναδιώτη, οφείλονται στο ότι μίλησαν για αγώνα «Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού» και ότι στις 00:10 τη νύχτα της δολοφονίας ο Σαντοριναίος «πήγε βόλτα το σκυλάκι».

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν ήξερε ότι ο γιός του έχει αναγνωριστεί από τους μάρτυρες της ανθρωποκτονίας, απάντησε… «δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά»:

Τομπατζόγλου ερωτήσεις για πολ.αγ.: Ο γιός σας σας είπε ότι αναγνωρίστηκε;

Κ. Σαντοριναίος: Όχι, δεν με ενδιέφεραν αυτά τα πολιτικά.

Τομπατζόγλου: Μα δεν είναι πολιτικά αυτά.

Κ. Σαντοριναίος: Όχι, δεν ξέρω.

Τομπατζόγλου: Τον Π. Φύσσα τον ξέρατε;

Κ. Σαντοριναίος: Τον είχα δει μια φορά. Η μητέρα του δούλευε με τη νύφη μου. Όχι δεν είχαμε σχέσεις.

Ενώ σε φωτογραφίες αναγνώρισε τον φασιστικό χαιρετισμό της Χ.Α.:

Παπαδοπούλου: Να επιδείξω αυτή τη φωτογραφία. Αν αναγνωρίζει στη φωτογραφία.

Κ. Σαντοριναίος: Εδώ είναι ο Αναδιώτης. Όπως είναι όλοι, ντυμένοι. Πάνω λέει ΧΑ. Εδώ σ’ αυτή τη φωτογραφία…

Παπαδοπούλου: Αναγνωρίζετε τον χαιρετισμό;

Κ. Σαντοριναίος: Είναι αυτό που βλέπουμε …φασιστικός.

Μια τραγική διάσταση αναδείχθηκε όταν ο μάρτυρας περιέγραψε ότι η σύζυγός του συμμετείχε στο πένθος της οικογένειας Φύσσα πριν μάθουν ότι ο γιός τους ήταν κατηγορούμενος:

Παπαδοπούλου: Έχετε πάει στο σπίτι της κ. Φύσσα μετά τη δολοφονία;

Κ. Σαντοριναίος: Εγώ ποτέ. Η νύφη μου ναι, και η γυναίκα μου. Συμμετείχε στο πένθος. Μετά μάθαμε ότι και ο γιός μας είναι κατηγορούμενος.

Η δίκη συνεχίζεται

Κατά την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι εξής δικάσιμοι:

  • Δευτέρα 15 Απριλίου, αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού
  • Τρίτη, 16 Απριλίου, αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών
  • Παρασκευή 19 Απριλίου, αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Η έδρα ανακοίνωσε επίσης τις δικασίμους για τον μήνα Μάιο:

Εφετείο: 6, 7, 14 και 15/5

Κορυδαλλός: 8, 9, 16, 21 και 22/5

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο