Δίκη 9 Τούρκων και Κούρδων | 7η δικάσιμος

Στις 15 Μαΐου αναμένεται η απόφαση.

Συνεχίστηκε για 7η ημέρα η δίκη των 9 Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων, με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης, Αλ. Ζορμπαλά, Δ. Σαραφιανού και Ι. Κούρτοβικ.

Το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο, Τετάρτη 15 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική διαμαρτυρία της υπεράσπισης για αυτόν τον ένα επιπλέον μήνα φυλάκισης χωρίς δικαστική απόφαση – ενώ η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική αλλά και οι προηγούμενες δικάσιμοι ήταν ήδη αραιές – ο πρόεδρος απάντησε «ε, είναι και οι αργίες του Πάσχα…».

Περισσότερα για την υπόθεση και τις ανταποκρίσεις από τις προηγούμενες δικασίμους μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθεί η ανταπόκριση από την αίθουσα.


10:10, Ξεκίνησε η διαδικασία με την αγόρευση της συνηγόρου Ζορμπαλά.

Ζορμπαλά: Χωρίς την πραγματογνωμοσύνη δεν μπορούμε να ορίσουμε τις ουσίες ως εκρηκτικές. Βρέθηκε μαγειρική σόδα, λίπασμα και άλλα σε μικρές ποσότητες.

Στην έκθεση έρευνας της ΔΕΕ αναφέρει ότι το όπλο και οι γεμιστήρες βρέθηκαν σε κρύπτη, στην στέγη άλλου σπιτιού. Διαβάζοντας την έκθεση έρευνας η ΔΕΕ προχώρησε σε μία εκτεταμένη έρευνα, σε μεγάλη ακτίνα, θα έλεγα σε μια έρευνα της μισής γειτονιάς.

Εδώ ανακύπτουν κάποια ερωτήματα: Αυτά τα ευρήματα ήταν επιμελώς αμπαλαρισμένα και κρυμένα σε στέγη άλλου σπιτιού. Πως καταλογίζονται αυτά στην υπόθεση; Υπάρχουν μάρτυρες που να λένε ότι είδαν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους να αμπαλαρίζουν, κρύβουν, πηγαίνουν στα κεραμύδια και να εισάγουν τα αντικείμενα αυτά στην κρύπτη; Μήπως υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα; Όχι. Υπάρχει γενετικό αποτύπωμα; Παρόλο που έχει παρθεί γενετικό υλίκό από τους κατηγορουμένους δεν έχει βρεθεί γενετικό αποτύπωμα στα ευρήματα.

Γιατί αυτό το όπλο και οι γεμιστήρες να μην σχετίζονται με τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή της οικίας που βρέθηκαν; Δεν προκύπτει να έχει γίνει κάποια τέτοια έρευνα και αυτό είναι σοβαρό. Έπρεπε τουλάχιστον να έχουν πάρει κατάθεση από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας. Αυτό όμως δεν έγινε. Αν είχαν βρεθεί 500γρ κοκαϊνης σε παρακείμενη πολυκατοικία, και αυτά θα καταλογιζόντουσαν στους κατηγορουμένους;

Επειδή δε προκύπτει καμία σχέση μεταξύ κατηγορουμένων και ευρημάτων, δεν μπορούμε να τους τα καταλογίσουμε.

Δεν αναγράφεται ο τόπος εύρεσης των αντικειμένων ούτε στο διαβιβαστικό, ούτε στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Ως προς τους πυροκροτητές δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πλήρεις, λειτουργικοί μηχανισμοί, χωρίς ουσία πυροκρότησης.

Πως αποδεικνύονται τα έγγραφα που βρέθηκαν ως πλαστά, χωρίς έρευνα;

Οι άνθρωποι είχαν πρόθεση να εξαπατήσουν τις ελληνικές αρχές; Από την διαδικασία δεν προέκυψε κατι τέτοιο. Η μόνη τους πρόθεση ήταν η αυτοπροστασία τους και η ασφάλειά τους.

Από την επισκόπηση της δικογραφίας δεν προκύπτει κάτι που να συνδέει τους ανθρώπους αυτούς με οποιαδήποτε οργάνωση. Από την πλευρά των κατηγορουμένων εισφέρθηκε σωρεία εγγράφων και στοιχείων. Για το ότι αυτοί οι άνθρωποι διώκονται στην Τουρκία. Φυλακίστηκαν και διώχθηκαν για πράξεις που δεν καλύπτονται από τον 187Α.

Ουδέποτε διέπραξαν οι άνθρωποι αυτοί οτιδήποτε εδώ στην Ελλάδα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παράνομη ενέργεια.

Είχαμε τις απολογίες των κατηγορουμένων μέσα από τις οποίες προέκυψε το ήθος και ο σεβασμός των κατηγορουμένων, ως προς την διαδικασία και το δικαστήριο.

Ναι, είναι μαρξιστές, κομμουνιστές, λενινιστές, και αγωνίζονται για να είναι ελεύθερος ο τόπος τους. Στην Τουρκία όμως είναι παράνομες αυτές οι ιδιότητες.

Η αθώωση των κατηγορουμένων είναι μονόδρομος.

5 λεπτά διακοπή. Η διαδικασία συνεχίζεται 11:05 με την αγόρευση του συνηγόρου Σαραφιανού.

Σαραφιανός: Με βάση τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν δεν θα υπήρχε περίπτωση να υπάρξει πρόκληση σοβαρής βλάβης στην χώρα. Και όπως – πολύ σωστά επισήμαε η κα εισαγγελέας – οι κατηγορούμενοι δεν θα μπορούσαν να θεωρούνται ως μέλη οργάνωσης.

Όσον αφορά τα αδικήματα για τον 187Α. 1ον: Βρισκόμαστε στο στάδιο της πλήρους δικανικής απόδειξης και όχι στο στάδιο των ενδείξεων. Θα πρέπει για κάθε έναν από τους κατηγορουμένους να υποδειχθεί ποιό είναι αυτό το αδίκημα που διαπράξανε.

Κανένας από τους κατηγορουμένους δεν έχει αποδειχθεί ότι είχε επικοινωνία ή ότι βρέθηκε σε κάποιο άλλο σπίτι από αυτό που ήτανε.

Σε σχέση με τα επιμέρους ευρήματα: για το όπλο, δεν είναι αλήθεια ότι βρέθηκε στο ίδιο σημείο. Και πώς ευρέθη; Σε μία νάυλον σακούλα χρώματος πορτοκαλί, εντός της οποίας βρέθηκε μια άλλη σακούλα κ.ο.κ. και στο τέλος ήταν τυλιγμένο σε μια μαύρη, ρυπαρή μπλούζα. Και ερωτώ: σε αυτήν την ρυπαρή μπλούζα, δεν υπήρχε γενετικό υλικό;

Για το κυλινδρικό αντικείμενο που βρέθηκε, η έκθεση αναφέρει ότι πιθανόν να αποτελεί μέρος εκρηκτικού μηχανισμού. Απο πού προκύπτει ότι αποδίδονται αυτοί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε κάποιον από τους κατηγορουμένους; Δεν υπάρχει ούτε αποτύπωμα, ούτε στοιχείο DNA.

Σε αυτά τα σπίτια μένουν, όχι μονο οι κατηγορούμενοι, αλλά, ως επιπλωμένα, έχουν φιλοξενηθεί και άλλοι στο παρελθόν.

Τα έγγραφα αποδείχθηκαν ότι κάποια είναι γνήσια, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα υπόλοιπα δεν είναι.

Για το αδίκημα της αντιστάσεως, συντάσσομαι με την πρόταση της κας εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι βγήκαν στο μπαλκόνι, για να αναπνεύσουν, επειδη η εισβολή της αστυνομίας έγινε με χρήση δακρυγόνων. Το αναφέρω επειδή η αστυνομία αναφέρει ότι βγήκαν για να πετάξουν πράγματα.

Ο 4ος των κατηγορουμένων έχει υποστεί νευρική βλάβη από τα βασανιστήρια στην Τουρκία. Δυστυχώς, με αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κράτος δικαίου.

Είπε, και σωστά, η κα. εισαγγελέας ότι οι 3 νεαρότεροι κατηγορούμενοι ήταν φιλοξενούμενοι. Το ίδιο ισχύει για τον κατηγορούμενο ο οποίος έδινε το παρών στο Α/Τ. Εξακολουθεί όμως να στοχοποιείται από το τουρκικό κράτος. [Αναφέρει επιγραμματικά τις διώξεις και τα βασανιστήρια που έχουν περάσει οι κατηγορούμενοι στην Τουρκία].

Γνωρίζουμε ότι διώχθηκαν και μέλη οικογενειών τους. Με αυτούς τους όρους θα ήταν παράλογο να κατείχαν πλαστά έγγραφα; Δεν θα ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας; Και ως «φίλοι της Ελλάδος» διώκονται στην Τουρκία. Επειδή το να είσαι «φίλος της Ελλάδος» στην Τουρκία συνιστά αδίκημα. Γιατί διώκονται και στην Ελλάδα;

Τελειώνοντας θα πω μια φράση: Δεν υπήρξε κανένα αποδεικτικό στοιχείο του ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στην Ελλάδα.

Αγορεύει η συνήγορος Ι. Κούρτοβικ.

Κούρτοβικ: Έχω καλυφθεί από τους συναδέλφους μου και συντάσσομαι με την πρόταση της κας εσαγγελέα.

Το σύνταγμα της Τουρκίας, μετά τις αλλαγές που πέρασαν πριν 2 χρόνια, ενισχύει την καταπίεση.

[Η Κούρτοβικ εξηγεί την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, στον τομέα των δικαιωμάτων, των ελευθεριών κλπ]

Κούρτοβικ: Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν εδώ με την προσδοκία ότι θα γυρίσουν κάποια στιγμή πίσω σε μια πατρίδα ελεύθερη.

Για το 187Α δεν υπάρχει νομολογία, μόνο κρίσεις για το τί μπορεί να συνιστά. Ένα αντικειμενικό στοιχείο όμως είναι η προσφορότητα, δηλαδή η βαρύτητα των πράξεων. Και μας λέει «Μια πράξη θα πρέπει να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει έναν δημόσιο οργανισμό». Στην προκειμένη δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία. [Απαριθμεί διατάξεις και άρθρα και αναφέρει ότι δεν καλύπτονται από τα στοιχεία που έχουμε στην δικογραφία].

Δεν βρέθηκε κάποιο πλαστό έγγραφο που να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. Και δεν μπορούμε να εικάζουμε την χρήση εγγράφων. Αν όμως κρίνετε ότι υπάρχει προσφορότητα στην χρήση αυτών των εγγράφων, αναφέρω ότι πρόκειται για έγγραφα τα οποία είναι μόνο και μόνο για να γλιτώσουν από την Τουρκία.

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε για 15 Μαϊου, 9:30 το πρωϊ.

Διακοπή στος 12:00 για την επόμενη δικάσιμο, 15 Μαΐου 2019, οπότε και αναμένεται η απόφαση.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο