Δίκη δολοφόνων Σαχζάτ Λουκμάν (β΄ βαθμός) | 8η δικάσιμος

Συνεχίστηκε σήμερα για 8η δικάσιμο η δίκη σε δεύτερο βαθμό των Δ. Λιακόπουλου και Χρ. Στεργιόπουλου για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Περισσότερα για τις προηγούμενες δικασίμους μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κατά την σημερινή δικάσιμο, αγόρευσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 6 Μαΐου, στην αίθουσα 80Δ, 2ος όροφος του Εφετείου, οπότε αναμένεται η απόφαση.


Λόγω μη απευθείας μετάδοσης του ρεπορτάζ μας από την αρχή της δικασίμου, μεταφέρουμε τα σημεία των ισχυρισμών της υπεράσπισης Λιακόπουλου, όπως τα κατέγραψε η σελίδα JailGoldenDawn:

Κίμων Ευαγγελάτος, συνήγορος Λιακόπουλου:

  • Καμία σχέση δεν έχει ο Λιακόπουλος με τη Χρυσή Αυγή.
  • Ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα, δεν έκανε όμως ποτέ τέτοια δήλωση για τον Λουκμάν.
  • Απουσιάζει η επαναληπτικοτητα στον Λιακόπουλο (σημ: μαχαιρωσε μία φορά στην καρδιά). Αν υπήρχε επαναληπτικότητα στα χτυπήματα, τότε ναι, θα προέκυπτε ανθρωποκτόνος δόλος (σημ: ο συγκατηγορούμενος Στεργιόπουλος επέφερε 6 μαχαιριές στον θώρακα).

Ζήσης Κωνσταντίνου, συνήγορος Λιακόπουλου:

  • Κακιά στιγμή. Αυτά συμβαίνουν καθημερινά.

Σταύρου, συνήγορος Στεργιόπουλου:

  • Από που προέκυψε η συναπόφαση; Από που προέκυψε ότι βγήκαν εκείνο το βράδυ για «κυνήγι»;

Επεισόδια σημειώθηκαν γυρω στις 11:20 έξω από την αίθουσα, με επίθεση αστυνομικών σε κοινό που φώναξε συνθήματα.


Εισαγγελέας: Να αλλάξουμε αίθουσα, υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, δεν μπορεί μ’αυτές τις συνθήκες να εκδοθεί απόφαση ή να γίνει πρόταση επί των ελαφρυντικών.

Σταύρου, υπεράσπιση Στεργιόπουλου: Βρέθηκε στο σκούτερ κάποιο κατσαβίδι; Πως έβγαλαν την πινακίδα; Γίνεται έρευνα και δεν βρίσκουν κατσαβίδι; Πως έβγαλαν αυτήν την πινακίδα; [ακούγονται σχόλια απο το κοινό: «με μαχαίρι»]. Βλέπουμε, από τα σχόλια που ακούγονται, ότι ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Ήταν συνεργάσιμοι με την αστυνομία. Πηγαίνει ο κατηγορούμενος και δίνει τα μαχαίρια αμέσως και δεν τα πετάει. Και εδώ τα [παρουσιάζουν] ως τρόπαια. Τι είδους τρόπαια είναι αυτά και που θα τα παρουσιάζαν; Στην οικογένειά τους; Στο κόμμα τους;

Αναφέρουμε τα πραγματικά περιστατικά και με αυτά το δικαστήριό σας ας αποφασίσει τι ήθελε να κάνει αυτός ο άνθρωπος. Δεν βάζουμε ζυγαριά στον δόλο.

Λένε οι αστυνομικοί ότι ήταν σε κατάσταση σοκ. Οι αστυνομικοί έχουν κάνει και άλλες συλλήψεις, δεν είναι η πρώτη τους. Αισθάνονται (οι αστυνομικοί) την ανάγκη για να σας μιλήσουν για σοκ.

Ξέρετε, και αν άλλα φαίνεται να έλεγαν τότε και άλλα τώρα, να σας δω εσάς αν θα βρισκόσασταν σε ανάλογη κατάσταση αν θα κάνατε το ίδιο.

Ξέρετε, το κεντρικό σημείο αυτής της δίκης είναι το ρατσιστικό κίνητρο. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.

Δεν μπορεί να διαφύγει από το δικαστήριό σας το γεγονός του ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν διέξοδο διαφυγής. Λέγεται ότι οι αστυνομικοί εμφορούνται από τα κίνητρα που έφεραν οι κατηγορούμενοι. Αυτά δεν πρέπει να λέγονται. Προέκυψε από την διαδικασία ότι οι αστυνομικοί έλεγαν ψέματα;

Υπάρχει ένα νομικό θέμα, της συναυτουργίας και της συνεκτέλεσης. Όσον αφορά την συνεκτέλεση: Έχουμε διαδοχικές πράξεις; Αν ο ένας χτυπάει με ένα ξύλο και ο άλλος μαχαιρώνει, τότε έχουμε συνεκτέλεση. Εδώ όμως η πράξη έπεται της βασικής πράξης.

Λέγεται ότι το θύμα πήγαινε απλά στην δουλειά του. Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Επίσης το ότι κάθε άνθρωπος που έχει μαχαίρι πάνω του δεν στοιχειοθετεί ανθρωποκτόνο δόλο.

Δεν είναι το κοινωνικό μήνυμα το πρωτεύον σε αυτή τη δίκη. Αυτά αρμόζουν αλλού και όχι σε δημοκρατίες.

Πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από την πράξη. Το δικαστήριο έχει ρόλο ο οποίος είναι προδιαγεγραμμένος. Οφείλει να εξετάσει τι έκαναν πρώτα αυτοί οι κατηγορούμενοι. Από τη στιγμή που έχουμε την πράξη συνομολογημένη πρέπει το δικαστήριό σας να εξετάσει τις λεπτομέρειες.

Πρόεδρος: Ωραία. Έτοιμος; [προς τον επόμενο συν. υπεράσπισης του Στεργιόπουλου, Φούσα.]

Φούσας: Δεν θα πάμε σε άλλη αίθουσα;

Πρ: Διακόπτουμε και πάμε [στην αίθουσα] 120Β, 6ος όροφος.

Διακοπή στις 12:00. Συνέχεια στις 12:52. Στην είσοδο της αίθουσας γίνεται έλεγχος για μεταλλικά αντικείμενα.

Αγόρευση του συνηγόρου Φούσα, υπεράσπιση Στεργιόπουλου:

Φούσας: Θα ξεκινήσω με δικές μου κρίσεις και σκέψεις. Οφείλω να σας πω ότι η διαδικασία ήτο άριστος. Είναι πράγματι σοβαρή υπόθεση. Από τη μια πλευρα χάθηκε ένας νέος άνθρωπος και δεν έχει σημασία άν ήταν Έλλην ή αλλοδαπός. Από την άλλη πλευρά είναι κατηγορούμενοι 2 νέοι άνθρωποι με συνέπειες σοβαρές για εκείνους και τις οικογένειές τους. Οπότε επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε την υπόθεση με απόλυτη υπευθυνότητα.

Οφείλω να διατυπώσω την αίσθησή μου και την απορία μου: Είναι δυνατόν σε 2 ανθρώπους αυτής τις ηλικίας, με τα στοιχεία και τις συνθήκες που προβλήθηκαν, αν είναι δυνατόν αυτή η υπόθεση να έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Θα σταθώ στο θέμα της αναλογικότητας: Άλλες υποθέσεις, πολύ βαρύτερες είχαν ποινές ελαφρύτερες.

Πού βρήκε η απόφαση [η πρωτόδικη] τον κοινό δόλο; Είναι χρέος του δικαστηρίου σας, είναι ανάγκη ο κάθε κατηγορούμενος να κριθεί ανάλογα με την συμπεριφορά του.

Το πρωτόδικο δέχθηκε ότι πράγματι έχουμε ανθρωποκτόνο δόλο από πρόθεση. Δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους.

Η πρωτόδικη απόφαση, όμως, διέπραξε πολλά σφάλματα.

[αναλύει την απόφαση σημείο προς σημείο και προσπαθεί να διαχωρίσει τους κατηγορούμενους, αναφέροντας ότι ο Στεργιόπουλος δεν είχε ως σκοπό την αφαίρεση της ζωής. Επίσης αναφέρει ότι είναι εσφαλμένο το περί «κοινού δόλου» και «σύμπραξης»]

Πρέπει να δούμε ποια είναι η κύρια πράξη και μετά τις υπόλοιπες. Ανεξάρτητα απο το αν υπήρξε ρατσιστικό κίνητρο, ανεξάρτητα από όλα. Πότε κατέβηκε από το ποδήλατο; Κατέβηκε όταν έλαβε δυστυχώς την πρώτη μαχαιριά ο άτυχος Πακιστανός. Έχει μεγάλη σημασία αυτό.

Η [πρωτόδικη] απόφαση δέχεται ότι ο θάνατος προκλήθηκε μόνο από [πλήγμα σ]την προκάρδια χώρα. Οπότε πώς υπάρχει ανθρωποκτονία απο κοινού; Τα τραύματα που προκάλεσε ο Στεργιόπουλος δεν είχαν σχέση με τον θάνατο. Οπότε σφάλμα της απόφασης για από κοινού δράση.

Είναι άδικο άνευ προηγουμένου να καταλογιστούν στον 2ο κατηγορούμενο πράξεις οι οποίες δεν έχει πράξει.

Κάναμε αναφορά ότι δεν έχουν καμία σχέση οι κατηγορούμενοι με την ΧΑ, και συγκεκριμένα ο κος Στεργιόπουλος.

Είναι μεγάλη ευκαιρία που οι κύριοι ένορκοι συμμετέχουν σε δικαστήριο της δικής σας περιωπής, αλλά πρέπει να σταθώ σε κάτι: Κύριοι ένορκοι, πρέπει να είστε απολύτως βέβαιοι πριν βγάλετε την απόφασή σας.

Εδώ, σε δικαστήριο 2ου βαθμού, είναι απόλυτο το ότι πρέπει να έχετε [σ. απευθύνεται στους ενόρκους] απόλυτη βεβαιότητα. Τίποτε δεν είναι δεδομένο σε μια ποινική δίκη. Όλα είναι ζητούμενα και προς απόρριψη. Αν συμβαίνει το να δεχθείτε κοινωνικά επιχειρήματα τότε θα έχουμε άδικες καταδίκες.

Είμαστε κοντά σε μετανάστες, τους Αλβανούς που ήρθαν τους αγκαλιάσαμε, τέτοιοι άνθρωποι είμαστε.

Η ευαισθησία προς τους αλλοδαπούς δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Είναι υποχρέωση όλων μας. Όλων των δημοκρατικών πολιτών της πατρίδας μας. Μερικοί δημιουργούν προβλήματα και μας ζημιώνουν όλους. Δείξαμε ένα μεγάλο κύμα ευαισθησίας το ’90. Και ο κος Στεργιόπουλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

Μια τελική παρατήρηση: Όταν έχουμε 2 κατηγορούμενους θα πρέπει να προβάλλουμε τα επιχειρήματα του καθενός ξεχωριστά.

Και τώρα κε. Πρόεδρε, Στεργιόπουλος. Ποιός είναι ο Στεργιόπουλος; Ο κος Στεργιόπουλος την περίοδο εκείνη ήταν 28 ετών, μιας φτωχής οικογένειας. Κατοικούσε στην Ν. Σμύρνη. Καλός μαθητής στο Γυμνάσιο. Άριστος. Έδωσε εξετάσεις στην πυροσβεστική και πέρασε. Υπηρέτησε χρόνια. Ο πατέρας του πέθανε σε τροχαίο με μηχανή.

[Αναφέρεται στα σημειώματα που προσκόμισε η υπεράσπιση (π.χ. του ανωτέρου του Στεργιόπουλου στην πυροσβεστική) κατά την διάρκεια της δίκης]. Να δούμε και την συμπεριφορά του στις φυλακές. Επειδή αν δεχθούμε ότι ένας κατηγορούμενος έχει ρατσιστικές αντιλήψεις τότε θα προκαλούσε προβλήματα στις φυλακές, επειδή στις φυλακές κρατούνται και αλλοδαποί, και να σας πω ότι οι αλλοδαποί έχουν άριστη εντύπωση από τον κο. Στεργιόπουλο.

[Διαβάζει σημείωμα κοινωνικού λειτουργου] Δεν προκάλεσε ποτέ πρόβλημα. Η σχέση του με τους συγκρατούμενούς του και ειδικά με τους αλλοδαπούς είναι άριστη.

Διαβάστηκε και μια δήλωση 20 αλλοδαπών, συγκρατουμένων, ότι «πράγματι η σχέση μας είναι άριστη, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε ένδειξη ότι μπορεί να έχει σχέση με ΧΑ».

[Αναφέρει όλες τις βεβαιώσεις και τα σημειώματα χαρακτήρα που αναγνώστηκαν κατα την διάρκεια της δίκης]

[Προς ενόρκους] Έχετε μεγάλη τιμή να συμμετέχετε σε ένα από τα σημαντικότερα δικαστήρια της χώρας, με έναν εξαιρετικό κύριο πρόεδρο. Θεμελιώθηκε ο θεσμός απο την αρχαιότητα, όμως τους ενόρκους δεν τους θέλουν τα δικτατορικά καθεστώτα.

[Αναφέρει τον ρόλο των ενόρκων από νομικά συγγράμματα, ότι θα πρέπει να έχουν ένθερμο ζήλο και ότι οι ετυμηγορίες τους θα πρέπει να έχουν την αρχή της αναλογικότητας, σοβαρότητα και ανθρωπισμό]

Ακούσαμε την αγόρευση του κ. Εισαγγελέα. Διακρίνεται σε 2 μέρη. Στο 1ο μίλησε για ενοχή. Αυτό με βρίσκει αντίθετο. Στο 2ο μέρος μας ανέφερε ότι είναι αποτέλεσμα του κλιματος εκείνης της εποχής. Το ζήτημα της συναπόφασης βγήκε μόνο και μόνο επειδή είχαν μαχαίρια. Αλλά ούτε συνεκτέλεση είχαμε.

Επίσης ο κ. Εισαγγελέας είπε ότι κατέβηκαν μαζι. Πού το βρήκε αυτό; Οι μάρτυρες όλοι είπαν ότι δεν κατέβηκαν μαζί! Είπε ο κ. Εισαγγελέας ότι λίγο μαζί ή διαδοχικά έγιναν τα χτυπήματα. Πώς; Πρώτα έγινε το πρώτο, το θανατηφόρο.

Είπε ο κ. Εισαγγελέας ότι ο κος Στεργιόπουλος είχε στο μανίκι του το μαχαίρι. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά και κακώς ειπώθηκε.

Είπε ο κ. Εισαγγελέας ότι είχαν 2 μαχαίρια τα οποία είναι ίδια. Από που προκύπτει αυτό;

Είπε ο κ. Εισαγγελέας ότι είχαν σκοπό να σκοτώσουν αλλοδαπό και αυτό φυσικά δεν προκύπτει από πουθενά. Στάθηκε όμως ο κ. Εισαγγελέας στον [αστυνομικό] κο. Γαλανόπουλο. Αυτό που είπε ότι δήθεν του είπανε «καλά δεν του κάναμε;» και αυτό έγινε στο τμήμα! Στο τμήμα! Και στις δικές μας ερωτήσεις δαγκώθηκε. Η κατάθεση Γαλανόπουλου δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν επειδή αυτά δεν προέκυψαν στην αρχική κατάθεση.

Είναι δυνατόν να πηγαίνουν [οι κατηγορούμενοι] στην Σταδίου και να πιστεύουν ότι δεν θα βρεθούν; Πρέπει να δεχθείτε την πρότασή μας τότε, ότι πίστευαν ότι δεν τον σκότωσαν.

Η πολιτική αγωγή επιχείρησε πολλες φορές να κάνει ερωτήσεις σχετικά εμ την προσωπικότητα του κατηγορουμένου που αυτές θα πρέπει να έχουν σχέση με ελαφρυντικά και όχι με επιβαρυντικά σύμφωνα με [δικονομική άποψη, άρθρα, κλπ].

Είδα επίσης έναν φανατισμό με υπερβολικές ερωτήσεις. Η πολ. αγ. θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για να μην βγουν υπερβολικές δικαστικές αποφάσεις. Αυτή η εμμονή με την αντίκρουση των επιχειρημάτων Στεργιόπουλου κάτι δείχνει. Δείχνει ότι τα επιχειρήματα της πολαγ και ιδιαίτερα απέναντι στο κ. Στεργιόπουλο δεν ευσταθούν […]

Η πολ. αγ. είπε ότι δηθεν βρέθηκαν στα σπίτια τους φυλλάδια της ΧΑ. Στο σπίτι και στην μηχανή του κ. Στεργιόπουλου δεν βρέθηκε κάτι.

Φτάσαν στο σημείο να εγκαλούν ακόμα και την αστυνομία για σκανδαλώδη συμπεριφορά, που δεν ήταν.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν συγνώμη από την πρώτη στιγμή και αυτή η συγνώμη είναι ειλικρινέστατη. Ακόμη είπε η πολιτική αγωγή ότι δεν έχει σημασία ποιό τραύμα είναι θατηφόρο. Θα εξομοιώσουμε τα γρατζουνίσματα με το μαχαίρωμα;

Ο ισχυρισμός της πολιτικής αγωγής ότι πολλοί Έλληνες είναι αυτοί που θεωρούν ότι «οι αλλοδαποί καταστρέφουν την πατρίδα μας». Δεν είναι πολλοί Έλληνες που να θεωρούν ότι «οι αλλοδαποί καταστρέφουν την πατρίδα μας». Και με αγάπη τους δέχθηκαν και δεν έχουν καμία σχέση οι κατηγορούμενοι με τέτοιες θέσεις.

[Αναφερόμενος στην κατάθεση του περίοικου αυτόπτη μάρτυρα] «Ξυπνήσαμε με την γυναίκα μου εξαιτίας κάποιων φωνών που ακούστηκαν στον δρόμο». Αυτό δεν μπορεί να παραγνωριστεί! Ιανουάριος, κλειστά τα παράθυρα και ξύπνησαν, που σημαίνει ότι έγινε φασαρία [συμπλοκή] εκεί!

[Αναλύει διάφορες μαρτυρίες και ισχυρίζεται ότι οι μαρτυρίες τεκμηριώνουν πως οι δράστες έφυγαν φυσιολογικά, ότι υπήρξε προηγουμένως καυγάς]. Ό,τι και να πούμε, το επεισόδιο είναι σοβαρό. Βλακωδώς έβγαλαν τα μαχαίρια, βλακωδώς έφυγαν.

Εκτός από τον Γαλανόπουλο κατέθεσαν και άλλοι αστυνομικοί. Και μας είπαν ότι το μαχαίρι του Στεργιόπουλου δεν είχε αίμα. Η πολ. αγ. μάς είπε ότι μπορεί να σκουπίστηκε, αλλά έγινε έρευνα DNA και δεν βρέθηκε αίμα. Μας είπαν ότι είναι ένα επεισόδιο της στιγμής και μας είπαν ότι δεν βρήκαν τίποτα στο σπίτι Στεργιόπουλου και ότι δεν ήξερε ότι είχε πεθάνει ο άτυχος νεαρός.

Αν έχουμε ενδεχόμενο δόλο πρέπει να δεχθεί το δικαστήριο επιεικέστερη μεταχείρηση. Και αυτό το δέχεται και το βούλευμα.

Η ΕΛ.ΑΣ. μάς λέει ότι βρέθηκαν στην Σταδίου: Δεν κρύφτηκαν.

Μας λέει ότι βρέθηκαν τα 2 μαχαίρια, το ένα με αίμα: Δεν τα πέταξαν και είναι σημαντικό.

Μας λέει επίσης ότι ομολόγησαν και αυτό είναι σημαντικό επίσης.

Επίσης μας είπαν ότι προηγήθηκε λογομαχία μεταξύ τους. Και δέχεται η αστυνομία ότι πρώτα κατέβηκε ο κ. Λιακόπουλος από τη μηχανή.

Ανεγνώσθη η έρευνα κατ’ οίκον έρευνας και δεν βρέθηκε απολυτως τίποτε που να σχετίζει τον κ. Στεργιόπουλο με ΧΑ.

[Επαναλαμβάνει και πάλι: ότι δεν κατέβηκε ο Στεργιόπουλος πρώτος από την μηχανή, ότι δεν είχε αίμα το μαχαίρι, ότι τα τραύματα ήταν αβαθή, ότι δεν είχε σχέση με ΧΑ, ότι δεν βρέθηκε τίποτα σπίτι του και στην μηχανή του, ότι η αιτία θανάτου είναι μόνο η μαχαιριά του Λιακόπουλου]

Από πού θα κριθεί αν ο κατηγορούμενος είχε δόλο;

α) Από το πληγέν σημείο του παθόντος. Αν δεν είναι σε ευαίσθητο σημείο δεν είναι δόλος.

β) Από την ένταση του πλήγματος. Εδώ ποιά είναι η ένταση; Γρατζουνίσματα.

γ) Από το αν το πλήγμα έχει σκοπό να αφαιρέσει την ζωή. Εμένα με ενδιαφέρει τι έκανε ο Στεργιόπουλος, και ο Στεργιόπουλος δεν είχε ως σκοπό να αφαιρέσει ζωή.

Για συναυτουργία, 1ον, απαιτείται κοινός δόλος, που δεν υπάρχει και 2ον, απαιτείται συναπόφαση, πού δεν τεκμηριώνεται σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.

Εδώ όμως έχουμε κλασσική περίπτωση παραυτουργίας. Έχουμε 2 ανθρώπους που ο ένας φέρει το θανατηφόρο αποτέλεσμα και ο άλλος απλά συμμετέχει. Δεν συνηθίζουν τα δικαστήριά μας να δικάζουν για παραυτουργία. Ο ένας κατηγορούμενος [ο Στεργιόπουλος] θα πρέπει να καταδικαστεί μόνο για αυτό.

Σας δίνω τώρα ένα σημείωμα, για να κατατεθεί στα πρακτικά, για το τι απεδείχθη. Και να σας δώσω σε όλους…

Πρόεδρος: Στον γραμματέα.

Φούσας: Μα οι δικαστές δεν είναι παντογνώστες! Με την άδειά σας…

[Επιτρέπει ο πρόεδρος τον διαμοιρασμό των σημειωμάτων]

Να ληφθούν όλα υπόψιν για να μην καταδικαστούν άδικα άνθρωποι. [Ο συνήγοροος Φούσας κλείνει την αγόρευσή του με αποσπάσματα από «την Δίκη» του Φρ. Κάφκα]

Πρόεδρος: Διακόπτουμε για την επόμενη δικάσιμο: 6η Μαϊου, στις 10:00, όπου θα εκδώσουμε την απόφαση. Αίθουσα 80Δ, 2ος όροφος.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο