4 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Ήταν στις 20 Απριλίου του 2015 όταν, για πρώτη φορά στις τρεις δεκαετίες της αιματηρής δράσης του, το ναζιστικό μόρφωμα «Χρυσή Αυγή» βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου.

Και βρέθηκε στη θέση αυτή ως οργάνωση, με όλη της την ηγετική ομάδα, για μια σειρά επιθέσεων από το 2008 έως το 2013. Αντίθετα με ό,τι γινόταν παλιότερα, όταν αντιμετώπιζαν κατηγορίες και καταδίκες μόνο κάποια από τα μέλη του, ως αυτουργοί μεμονωμένων εγκλημάτων.

Αυτό είναι, στο πλαίσιό του, ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η δίκη αυτή όχι μόνο εξετάζει την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης υπό την ηγεσία του Νίκου Μιχαλολιάκου, ντυμένης με τον μανδύα του «πολιτικού κόμματος» αλλά είναι και η πρώτη δίκη ναζιστικού κόμματος σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως, στον δημόσιο διάλογο, πολλές φορές χρησιμοποιείται η δικαιολογία του «νόμιμα εκλεγμένου πολιτικού κόμματος» από εκείνους που διστάζουν να απομονώσουν κοινωνικά και πολιτικά τους Έλληνες ναζιστές. Είτε γιατί είναι δύσκολο να ξερριζωθούν οι ιδεολογικές και πολιτικές συγγένειες της οργάνωσης με την ευρύτερη ελληνική δεξιά, είτε γιατί η κυρίαρχη ιδεολογία ενσωματώνει και αναπαράγει τις συντηρητικές αντιλήψεις από τις οποίες τρέφεται η Χρυσή Αυγή και τα μέλη της.

Τις αντιλήψεις αυτές και το πώς η ναζιστική οργάνωση τις αξιοποιεί για την απεύθυνσή της, τις έχει καταγράψει γλαφυρά στο ντοκυμανταίρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» η δημοσιογράφος Ανζελίκ Κουρούνης. Η ταινία είναι το αποτέλεσμα 5 ετών δημοσιογραφικής δουλειάς της σκηνοθέτριας, μέσα στα οποία, με την επιμονή της πέτυχε να έχει πρόσβαση στα μέλη της τοπικής οργάνωσης Νοτίων Προαστίων. Μέσα από τις συνεντεύξεις, καταγράφεται το δασκάλεμα των μελών πάνω στον «διπλό λόγο» της οργάνωσης, την προσπάθεια, δηλαδή, να εμφανιστεί ένα «μετριοπαθές» προσωπείο, χωρίς ωστόσο οι χρυσαυγίτες να καταφέρουν να κρύψουν την εθνικοσοσιαλιστική τους ιδεολογία.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της το 2016 στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο MPM Averroès Junior στο φεστιβάλ CMCA PriMed και την τιμητική αναφορά καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Λος Άντζελες, την ίδια χρονιά. Η παραγωγή έγινε από το omniatv σε συμπαραγωγή με το γαλλογερμανικό δίκτυο Arte και την Yemaya Productions.

Με την ευκαιρία των 4 χρόνων από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, η «Εφημερίδα των Συντακτών» διαθέτει μαζί με το φύλλο του Σαββατοκύριακου στις 20 Απριλίου 2019 το DVD της ταινίας.

https://vimeo.com/147206226

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο