Ομόφωνα ένοχοι και στο εφετείο, με ρατσιστικό κίνητρο, οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν

Ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό των Δ. Λιακόπουλου και Χρ. Στεργιόπουλου για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Περισσότερα για τις προηγούμενες δικασίμους μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο έκρινε ενόχους τους Διονύσιο Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, ομόφωνα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος: «Το έγκλημα τελέστηκε από κοινού με κοινό δόλο και διαδοχικές πράξεις που επέφεραν τον θάνατο». Ενώ για το κίνητρο: «Η επιλογή του θύματος έγινε λόγω φυλετικής καταγωγης. Είναι έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

Παρά την πρόταση του εισαγγελέα να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη – μειοψηφήσαντος ενός εφέτη – και όρισε την τελική ποινή σε 21 έτη και 5 μήνες για τον καθένα από τους δολοφόνους, με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στην μητέρα του δολοφονημένου Σαχζάτ Λουκμάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος δικάζονται επίσης στην δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Διαβάστε την ανταπόκρισή μας από την δικαστική αίθουσα.


10:02 – Η αίθουσα 80Δ στην οποία θα ολοκληρωθεί η δίκη είναι πολύ μικρή. Στην είσοδο οι αστυνομικοί αφήνουν πολύ λίγο κόσμο να περάσει. Έξω από τα δικαστήρια υπάρχει συγκέντρωση, γύρω στα 50-60 άτομα.

10:15 – Η έδρα ξεκίνησε λέγοντας ότι η απόφαση είναι ομόφωνη.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο κηρύσσει ενόχους τους κατηγορουμένους. Το έγκλημα τελέστηκε από κοινού με κοινό δόλο και διαδοχικές πράξεις που επέφεραν τον θάνατο.

Για το κίνητρο: Η επιλογή του θύματος έγινε λόγω φυλετικής καταγωγης. Είναι έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Πρ: Για τα ελαφρυντικά.

Στο σημείο αυτό διακόπτει ο συνήγορος υπεράσπισης Κωνσταντίνου ζητώντας διακοπή επειδή ψηφίζεται τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο. Συμπληρώνει η υπόλοιπη υπεράσπιση ότι συμφωνεί. Η έδρα αναφέρει ότι δεν θα απαντήσει σε αυτό το αίτημα. Άλλος συνήγορος υπεράσπισης ζητάει το να ληφθεί υπόψιν ο πρότερος έντιμος βίος.

Συμπληρώνει νομολογιακά ο συνήγορος υπεράσπισης Ευαγγελάτος.

Ευαγγελάτος: Να ληφθεί από το δικαστήριο αν η συγκεκριμένη πράξη των κατηγορουμένων ήταν μια παραφωνία στην ζωή τους. Καταθέτω άλλες 10 υποθέσεις ανθρωποκτονίας…

Πρόεδρος: Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική.

[Ο Ευαγγελάτος επαναφέρει το ζήτημα της ψήφισης τροπολογίας σε νομοσχέδιο για την διαχείριση κατηγορουμένων]

Ευαγγελάτος: Γνωρίζετε πώς είναι η κατάσταση στις φυλακές. Ο πελάτης μου έχει κάνει 2000 μέρες φυλακής και δεν υπέπεσε σε παραβατικές συμπεριφορές, παρόλο που αυτό είναι πολύ δύσκολο στις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Σας ζητάω να ληφθεί και αυτό υπόψιν.

[Άλλος συνήγορος υπεράσπισης ζητάει να ληφθεί ως ελαφρυντικό η μακρά διάρκεια της δίκης.]

Φούσας (υπεράσπιση Στεργιόπουλου): Μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, η ισόβια κράτηση θεωρείται η εσχάτη των ποινών. Θέλω να αναρωτηθήτε: Είναι από τις περιπτώσης αυτή που θα μπορούσε να επιβληθει στον Στεργιόπουλο η εσχάτη των ποινών; [Ζητάει ελαφρυντικά λόγω προτέρου εντίμου βίου, διαγωγής κοσμιοτάτης στις φυλακές και καλής συμπεριφοράς απέναντι στους γονείς του…]

Ο συνήγορος Φούσας (υπεράσπιση Στεργιόπουλου) ζητάει επίσης ελαφρυντικά λόγω μεταμέλειας και συνεργασίας με τις αστυνομικές αρχές.

Σταύρου (συν. Στεργιόπουλου): Βάζετε ποινή σύμφωνα με συναπόφαση. Αυτό δεν έχει νομική βάση (για την επιβολή της εσχάτης της ποινής), είναι μια νομική κατασκευή. Από πουθενά δεν προέκυψε ότι πρόκειται περί οργανωμένης δράσης. Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικο. Ως τέτοιο θα πρέπει να κριθεί, ανεξάρτητα από βαρύτητα.

Φούσας: Σας λέμε για την νομολογία, επειδή…

Πρόεδρος: Μα την ξέρουμε την νομολογία! Και υπάρχει νομολογία τόσο υπέρ της μίας άποψης όσο και της άλλης.

Εισαγγελέας: Όσον αφορά το αίτημα περί διακοπής, δεν ευρίσκει νόμιμο έρισμα. Προτείνω την απόρριψη του. Όσον αφορά τα ελαφρυντικά προτέρου εντίμου βίου, μεταμέλειας κλπ. Η αναγνώριση των ελαφρυντικών αυτών είναι για να σπάσει τα ισόβια.

Περί εντίμου βίου: Το λευκό ποινικό μητρώο δεν είναι ικανό για να πείσει το δικαστήριο, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο. Περί ειλικρινούς μετάνοιας: Δεν αρκείται το δκαστήριο στην συγγνώμη του κατηγορούμενου, ούτε η ομολογία είναι ικανή.

Περί καλής διαγωγής: Θα πρέπει ο κατηγορούμενος να επέδειξε καλή συμπεριφορά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη του. Ο Α. Πάγος λέει ότι η καλή συμπεριφορά θα πρέπει να εκτιμάται, όχι μόνο με το να ακολουθούνται οι κανόνες της φυλακής, αλλά πρέπει να συντρέχουν άλλοι παράγοντες, βεβαιότητα για ειλικρινή μεταστροφή.

Ότι ομολόγησαν δεν υπάρχει θέμα [ελαφρυντικού] επειδή συνελήφθησαν με τα όπλα του εγκλήματος.

Παρότι είμαι επιεικής συνήθως με κατηγορούμενους, τα στοιχεία όμως που έχουμε δεν μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε ελαφρυντικό. Προτείνω την απόρριψη των προτάσεων ελαφρυντικών περί προτέρου εντίμου βίου, μεταμέλειας, καλής διαγωγής.

Ο συνήγορος Φούσας προσπαθεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα του εισαγγελέα, ξαναναφέροντας όλες τις καταθέσεις περί καλής διαγωγής.

Σταύρου (υπεράσπιση) : 26 ετών ήταν! Τι παραπάνω θα έπρεπε να κάνει για να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου; Οι άνθρωποι που είναι στα 26 δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τέτοια σκληρότητα, θεωρείται ως ηλικία στις παρυφές της εφηβείας!

[Ευαγγελάτος επαναλαμβάνει τις θέσεις του Σταύρου]

Πρόεδρος: Κε, εισαγγελέα, δεν αναφέρατε κάτι για ελαφρυντικό περί μακράς διάρκειας δίκης.

Εισαγγελέας: Δεν έχει νομικό έρισμα αυτός ο ισχυρισμός.

Πρόεδρος: Διακόπτουμε για – τουλάχιστον – μισή ώρα.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής πολύς κόσμος βρίσκεται στον διάδρομο έξω από την αίθουσα. Μεταξύ τους είναι και η κα. Μάγδα Φύσσα.

12:21 – Το δικαστήριο αλλάζει αίθουσα και μετακινείται στην 120Β στον 6ο όροφο. Είναι κανονικού μεγέθους αίθουσα.

Πρόεδρος: Παρακαλώ το ακροατήριο ησυχία! Να μην ακουστούν φωνές.

Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα ευνοικότερης μεταχείρησης. Απορρίπτεται το αίτημα διακοπής. Απορρίπτεται το ελαφρυντικό μακράς δίκης. Αναγνωρίζει το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Μειοψήφισε ο εκ δεξιών εφέτης. Απορρίπτονται ομόφωνα τα υπόλοιπα ελαφρυντικά.

Εισαγγελέας: Προτεινόμενη ποινή 20 χρόνια για ανθρωποκτονία, 20 για οπλοκατοχή. Αφαίρεση χρηματικής ποινής λόγω ελαφρυντικού.

12:46 – Το δικαστήριο ξαναδιακόπτει για να ανακοινώσει την απόφαση επί της ποινής.

12:57 – Η έδρα επανήλθε.

Πρόεδρος:

Για την πρώτη πράξη (ανθρωποκτονία): Καθείρξη 20 έτων κατά πλειοψηφία.

10 μήνες για οπλοφορία

18 μήνες οπλοχρησία

6 μήνες για οπλοκατοχή

Άλλο ένα λεπτό διακοπή.

Επανήλθε η έδρα.

Πρόεδρος: 21 έτη και 5 μήνες έκαστος σύνολο ποινής. Αφαιρείται ο χρόνος κράτησης. Δήμευση κατασχεθέντων. Απόδοση κατασχεθέντων στους γονείς του παθόντος. Στέρηση πολ. δικαιωμάτων. Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στην μητέρα του παθόντος.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, υπήρξαν αντιδράσεις από το κοινό για την μείωση της ποινής (υπενθυμίζουμε ότι στο πρωτόδικο ήταν ισόβια). Ο αστυνομικός επικαφαλής των μέτρων τάξης απείλησε να συλλάβει κάποια άτομα, ωστόσο παρενέβη η κ. Μάγδα Φύσσα και άλλοι παριστάμενοι με έντονες διαμαρτυρίες, αποτρέποντας την προσαγωγή.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο