Ο Σαλβίνι ποινικοποιεί τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2018 εισήλθαν και αιτήθηκαν άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία, δια της Μεσογείου, περίπου 35.000 άνθρωποι.

Μετά την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης, πριν από περίπου ένα χρόνο, να μη δεχτεί το στο έδαφός της το πλοίο Aquarius που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, ο ξενοφοβικός της κυνισμός συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι πρότεινε στην Ιταλική Βουλή νομοσχέδιο που θα επιβάλει χρηματικές ποινές σε όσους διασώζουν πρόσφυγες στη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνει ποινές από 3.500 έως 5.500 για κάθε άνθρωπο που θα διασώζουν, λιμενικοί και αλληλέγγυοι. Το εντυπωσιακό στο εν λόγω νομοθέτημα εκτός από τον ξενοφοβικό του χαρακτήρα και πρόθεση είναι και το γεγονός ότι αντιτίθεται πλήρως σε διεθνείς συμβάσεις.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) υποχρεώνει λιμενικούς σε διάσωση όποιου ανθρώπου βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Σε διαφορετική περίπτωση έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο. Δε θα μπορούσε να αποτυπώσει καλύτερα τον κυνισμό του Σαλβίνι η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ιταλίας, όταν ανέφερε ότι: «είναι σαν να επιβάλλεις πρόστιμο σε ένα ασθενοφόρο που έφερε τον ασθενή στο νοσοκομείο».

Το νομοσχέδιο αποτελεί ευρύτερα μια επίθεση στα δικαιώματα και ένα “άνοιγμα” στην κρατική καταστολή. Όλα αυτά την περίοδο των ευρωεκλογών και ενώ ο Σαλβίνι έχει κάνει έκκληση σε Αυστρία (FPÖ), Ουγγαρία (Fidesz–KDNP), Γερμανία (AfD) και Γαλλία (FN) για τη συγκρότηση μιας “εναλλακτικής” για την Ευρώπη, θέλοντας να συνδέσει τα ακροδεξιά κόμματα σε ένα σχήμα έξω από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ένα σχήμα εμφανώς πιο ακροδεξιό και συνάμα αντικομμουνιστικό όπως έκανε σαφές το κοινό ανακοινωθέν των Σαλβίνι-Όρμπαν την περασμένη εβδομάδα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο