News-Views #4 | Ασάνζ | Γκρέτα Τούνμπεργκ | Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης

Tο βιντεομαγκαζίνο News-Views, είναι μια εβδομαδιαία συμπαραγωγή του ελληνικού γραφείου της pressenza και του omniatv.

Ταυτότητα
Κωδικός: 01.04
Δημοσίευση: 2019-04-23
Δημιουργοί: pressenza.com/el – omniatv.com
Τόπος: Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Μουσική: Πρωτότυπη σύνθεση
Διάρκεια: 3’35
Πηγές: pressenza.com/el, CCTV+, RT, Diem25, https://multimedia.europarl.europa.eu/x_I171700-V_rv © European Union 2019, Fridays for future – Verona, Pressenza Berlin, Rooms for change – Drug Reporter, ‘Safe Injection Case’, Jim Hoffman.
Προσβασιμότητα: Creative Commons 4.0
Κατηγορίες: Video, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ειρήνη και Αφοπλισμός, Υγεία
Tags: Ασάνζ, Αφγανιστάν, Βαγδάτη, Γκρέτα Τούνμπεργκ, δολοφονίες αμάχων, Ευρωκοινοβούλιο, Ιράκ, κλιματική αλλαγή, στρατιωτικό ελικόπτερο

Περιεχόμενο επιγραμματικά
Κεφάλαιο 1 [00.04-01.17]: Τζούλιαν Ασάνζ: τι αποκάλυψε το wikileaks, άρση ασύλου από τον Ισημερινό, αντιδράσεις ανά τον κόσμο.
Πλάνα: πλάνα του Τζούλιαν Ασάνζ από διαδικτυακή παρέμβαση σε εκδήλωση του Diem25, πλάνο του wikileaks, απόσπασμα από το βίντεο που διέρρευσε το wikileaks της δολοφονίας αμάχων στη Βαγδάτη από αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο, το 2007, βίντεο από την πρεσβεία του Ισημερινού στη Μεγάλη Βρετανία, σύλληψη του Ασάνζ από τη βρετανική αστυνομία, διαμαρτυρίες έξω από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στη Μεγάλη Βρετανία.

Κεφάλαιο 2 [01.18-02.05]: Γκρέτα Τούνμπεργκ: καλεσμένη στο Ευρωκοινοβούλιο ζητά να γίνουν αλλαγές ριζικές και με διάρκεια.
Πλάνα: πλάνα από την ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο ευρωκοινοβούλιο, 2019.

Κεφάλαιο 3 [02.06-03.25]: Θάνατοι από χρήση ψυχοδραστικών ουσιών: οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης έχουν πολλαπλά οφέλη.
Πλάνα: αποσπάσματα από το βίντεο ‘Safe Injection Case’ του 2011, πιάτσα χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης στον Καναδά, αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ ‘Rooms for Change’, 2015, street work του ΟΚΑΝΑ σε πιάτσες στην Αθήνα, Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης «Οδυσσέας» στην Αθήνα.

Πλοκή αναλυτικά
Κεφάλαιο 1: Τζούλιαν Ασάνζ: τι αποκάλυψε το wikileaks, άρση ασύλου από τον Ισημερινό, αντιδράσεις ανά τον κόσμο.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ιδρύει το 2006 το Wikileaks μια πλατφόρμα διαρροής απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ για τη βιομηχανία, την εθνική ασφάλεια και τους πολέμους. Aπό τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις της πλατφόρμας το 2010, ήταν ένα βίντεο με αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο να δολοφονεί εν ψυχρώ 18 αμάχους στη Βαγδάτη, ανάμεσά τους και δύο δημοσιογράφους του Reuters. Την ίδια χρονιά, το Wikileaks δημοσίευσε χιλιάδες έγγραφα αποδεικνύοντας ότι ο αμερικανικός στρατός, εκτέλεσε εκατοντάδες πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, και 66.000 πολίτες στο Ιράκ. Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες από ΗΠΑ και Σουηδία ο Ασάνζ βρήκε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Μεγάλη Βρετανία. Στις 11 Απριλίου 2019, η νέα κυβέρνηση του Ισημερινού, αφαίρεσε το καθεστώς ασύλου. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη του Ισημερινού, η αφαίρεση του ασύλου παραβιάζει νόμους της χώρας αλλά και διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαμαρτυρίες υπέρ της απελευθέρωσης του Ασάνζ, εκδηλώνονται σε όλον τον κόσμο.

Κεφάλαιο 2: Γκρέτα Τούνμπεργκ: καλεσμένη στο Ευρωκοινοβούλιο ζητά να γίνουν αλλαγές ριζικές και με διάρκεια.
Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος, εμπνέοντας χιλιάδες νέες και νέους σε όλο τον κόσμο να διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή για το μέλλον τους εδώ και έξι μήνες. Στις 11 Απριλίου 2019 κλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μιλήσει στους ευρωβουλευτές για την κλιματική αλλαγή. Πήγε από τη Σουηδία, ταξιδεύοντας με το τρένο. Στην ομιλία της ζήτησε διαρκείς και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε κάθε τομέα της κοινωνίας. Να ακουστεί η φωνή των παιδιών και των εφήβων που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. «Όσο μεγαλύτερο είναι το αποτύπωμα άνθρακα που κάνεις τόσο μεγάλο είναι και το ηθικό σου καθήκον.» «Μπορείτε να μην μου δώσετε σημασία στο κάτω κάτω είμαι μόνο μια 16χρονη, δώστε όμως σημασία στα όσα λένε οι επιστήμονες».

Κεφάλαιο 3: Θάνατοι από χρήση ψυχοδραστικών ουσιών: οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης έχουν πολλαπλά οφέλη.
Η προβληματική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών έχει επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό. Οι παρεμβάσεις μείωσης βλάβης στοχεύουν στο να ελαχιστοποιήσουν ακριβώς αυτές τις συνέπειες. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δηλώνονται περίπου 70 θάνατοι από υπερδοσολογία, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν δηλώνονται εξαιτίας του στίγματος. Τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε στην Ελλάδα Νόμος που επιτρέπει τη λειτουργία ειδικών χώρων, όπου οι χρήστες ναρκωτικών θα μπορούν να κάνουν χρήση υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού. Τα οφέλη τέτοιων χώρων είναι πολλαπλά: δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από υπερδοσολογία παγκοσμίως, αποφεύγονται μολύνσεις HIV και ηπατίτιδας C, δίνεται η δυνατότητα ένταξης εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε θεραπευτικά προγράμματα και χώρους στέγασης, παρέχονται συμβουλές υγείας και υγιεινής, μειώνεται αισθητά η όχληση σε πάρκα, δρόμους και πλατείες. Αυτές τις μέρες αναμένεται να δοθεί από το Υπ. Υγείας το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Αν λειτουργήσουν με βάση τη διεθνή εμπειρία μπορούν να αποτελέσουν σημεία υποδοχής, σεβασμού και να παρέχουν αξιοπρέπεια στους χρήστες.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο