News-Views #5 | EASO – Τουρκία | Γιαγιάδες ενάντια στην ακροδεξιά | Στρατιωτικές δαπάνες 2018

Tο βιντεομαγκαζίνο News-Views, είναι μια εβδομαδιαία συμπαραγωγή του ελληνικού γραφείου της pressenza και του omniatv.


Ταυτότητα
Κωδικός: 01.05
Δημοσίευση: 2019-05-7
Δημιουργοί: pressenza.com/el – omniatv.com
Τόπος: Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Μουσική: Πρωτότυπη σύνθεση
Διάρκεια: 2’57
Πηγές: pressenza.com/el, FLICKR creative commons, CCTV+, RT, RUPTLY, EASO – Council of the European Union, SIPRI, UNIAN information agency, Cars of hope campaign, Benjamin Julian creative commons, Omas Gegen Rechts – M. Luger, J. Gruber.
Προσβασιμότητα: Creative Commons 4.0
Κατηγορίες: Video, Διεθνή, Ειρήνη και Αφοπλισμός, Μετανάστες, Πολιτική, Φύλο και Φεμινισμοί
Tags: EASO, NewsViews, Omniatv, SIPRI, ακροδεξιά, ασφαλής τρίτη χώρα, Βιέννη, Γαλλία, γιαγιάδες, διαδηλώσεις, επιστροφές στην Τουρκία, ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Σ. Αραβία, στρατιωτικές δαπάνες, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, Τουρκία

Περιεχόμενο επιγραμματικά
Κεφάλαιο 1 [00.04-01.13]: Αδημοσίευτη έρευνα του EASO για το αν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».
Πλάνα: ακτές Αν. Αιγαίου, διάσωση προσφύγων με σωσίβια, καταυλισμός προσφύγων Αν. Αιγαίου, διαδικασίες εισαγωγής και ταυτοποίησης στα ΚΥΤ, κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας από ευρωπαίους ηγέτες, γεωγραφικός περιορισμός προσφύγων στα νησιά του Αν. Αιγαίου, κακές συνθήκες φιλοξενίας.

Κεφάλαιο 2 [01.14-01.55]: Η ομάδα «γιαγιάδες» ενάντια στην ακροδεξιά.
Πλάνα: διαδήλωση ομάδας στη Βιέννη και συνεντεύξεις μελών της.

Κεφάλαιο 3 [01.56-02.47]: Στοιχεία του οργανισμού SIPRI για τις παγκόσμιες και εθνικές στρατιωτικές δαπάνες για το 2018.
Πλάνα: έδρα του SIPRI στη Στοκχόλμη, αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού για στρατιωτική άσκηση στη θάλασσα, εκπρόσωποι ηγεσίας Σαουδικής Αραβίας, Ινδίας, Γαλλίας, Κίνας και ΗΠΑ, επίσκεψη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο 2018, καταστροφές από στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Πλοκή αναλυτικά
Κεφάλαιο 1:. Αδημοσίευτη έρευνα του EASO για το αν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».
Ο οργανισμός EASO ιδρύθηκε από την ΕΕ με σκοπό την εφαρμογή κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, και την παροχή τεχνογνωσίας, ώστε τα κράτη μέλη να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους την έχουν ανάγκη. Μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας το 2016 και το μεγάλο κύμα εναντίωσης προς αυτήν, ανατέθηκε στον EASO διεξαγωγή έρευνας και συγγραφή αναφοράς για το κατά πόσο η Τουρκία εκείνης της περιόδου ήταν μια «ασφαλής τρίτη χώρα», ώστε να δικαιολογείται η επιστροφή Σύρων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα του Αποστόλη Φωτιάδη, η αναφορά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στη λογοκριμένη εκδοχή της, που κατόπιν αιτήματος του εστάλη, προκύπτει ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν την τύχη των επιστραφέντων Σύρων αιτούντων άσυλο επί τουρκικού εδάφους. Μέρος αυτής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι και η υποχρέωση της Ελλάδας να κρατά τους αιτούντες άσυλο υπό γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Κεφάλαιο 2: Η ομάδα «γιαγιάδες» ενάντια στην ακροδεξιά.
Η ομάδα «Γιαγιάδες ενάντια στην ακροδεξιά» δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2017 στη Βιέννη. Διεκδικούν: Κοινωνική ισορροπία μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Καλή ζωή για όλους. Εξάλειψη του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Δημοκρατία στην Ευρώπη και παντού. Καταπολέμηση των συμφερόντων του καπιταλισμού. Βαδίζουν δίπλα στις νέες και τους νέους για πολιτικές αλλαγές υπέρ του περιβάλλοντος. Καλούν γυναίκες, γιαγιάδες και ευρωπαίους πολίτες να συνταχθούν με τα αιτήματά τους και ζητούν ενόψει ευρωεκλογών να μη δοθούν εξουσίες στα ακροδεξιά κόμματα.

Κεφάλαιο 3: Στοιχεία του οργανισμού SIPRI για τις παγκόσμιες και εθνικές στρατιωτικές δαπάνες για το 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Στοκχόλμης (SIPRI) ξοδέψαμε παγκόσμια για στρατιωτικές δαπάνες το 2018 1 τρισεκατομμύριο 822 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες ήταν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Γαλλία. Όλες αυτές οι χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Στην Ελλάδα δαπανήσαμε για όπλα 5,2 δισ. δολάρια, δηλαδή 469,10 δολάρια ανά άτομο, περίπου διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Έξι από τις δέκα χώρες με την υψηλότερη δαπάνη σε σχέση με το ΑΕΠ βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο