Ανθρωποκυνηγητό προσφύγων από τον Ελληνικό Στρατό στον Έβρο καταγγέλλουν στρατιώτες

Η καταγγελία αναφέρεται στο φυλάκιο Πέταλο, του 31ου Τάγματος Υποστήριξης της 31η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, το οποίο βρίσκεται στην κωμόπολη Φέρες σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τον ποταμό Έβρο.

Στα σύνορα του Έβρου, είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια, κάτω από κυβερνήσεις διαφορετικών χρωμάτων και ρητορικών, λαμβάνουν χώρα επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, πίσω στην Τουρκία. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν την εμφάνιση τους, κατά καιρούς, μέσω του Τύπου και ερευνών που δημοσίευαν οργανώσεις, πλήθος καταγγελιών για συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού σε παράνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στον Έβρο, όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις.

Αφενός ο Πάνος Καμμένος, πρώην ΥΠΕΘΑ, σε ερώτηση του omniatv στη ΔΕΘ είχε αρνηθεί τη συμμετοχή αυτή, αφετέρου μέλη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον Έβρο και με τα οποία επικοινώνησε το omniatv, δεν έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να επιβεβαιώσουν τις διάφορες μαρτυρίες.

Σε όλα αυτά, ωστόσο, έρχεται να προστεθεί την Δευτέρα 27 Μαΐου, μια καταγγελία από τους ίδιους τους στρατιώτες και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος. Η καταγγελία αναφέρεται στο φυλάκιο Πέταλο, του 31ου Τάγματος Υποστήριξης της 31η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, το οποίο βρίσκεται στην κωμόπολη Φέρες, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τον ποταμό Έβρο.

η τοποθεσία της κωμόπολης Φέρες, σε σχέση με τα σύνορα του Έβρου

Οι φαντάροι του εν λόγω Τάγματος, σύμφωνα με την καταγγελία, διενεργούν περιπολίες στις οποίες δεν περιορίζονται στα τυπικά. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι: «μας βάζουν να συλλαμβάνουμε μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Σα να μην έφτανε αυτό οι υπηρεσίες εκεί γίνονται χωρίς αβολίδωτα! Η πρώτη σφαίρα δηλαδή είναι κανονική και όχι προειδοποιητική όπως προβλέπεται».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραδίδονται στην αστυνομία. Η διαδικασία η οποία ακολουθείται στην συνέχεια μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον σκιώδης. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας Daily Sabah, το οποίο αναφέρει τον βασανισμό και μετέπειτα την επαναπροώθηση ενός Ιρακινού και δύο Αιγυπτίων μεταναστών, πίσω στην Τουρκία. Το ρεπορτάζ μάλιστα συνοδεύεται και από φωτογραφίες που μαρτυρούν την βαναυσότητα της καταστολής.

φωτογραφίες από το ρεπορτάζ της Daily Sabah, χαρακτηριστικές των τραυμάτων που φέρουν οι τρεις μετανάστες

Τέλος, οι εν λόγω φαντάροι δίνουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και παράλληλα ένα «κατηγορώ» απέναντι στην κυβέρνηση και τον Ελληνικό Στρατό:

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα να εξαγγέλλουν την συγκρότηση Δημοκρατικής Συμμαχίας εναντίον της Ακροδεξιάς, κάνοντας όμως πράξη ακραία κατασταλτικά μέτρα που περιγράφει ο Κασιδιάρης και ο Μιχαλολιάκος, ο Βελόπουλος και ο Κρανιδιώτης…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΕ στρώνουν το δρόμο στην Ακροδεξιά! […]

Πρόκειται για την πιο σκληρή πραγματικότητα του στρατού αφού στρέφεται ολοφάνερα ενάντια στους αδύναμους. Μας είπαν να πάμε να υπηρετήσουμε για να προστατέψουμε την πατρίδα από τους «εχθρούς της». Δε μας είπαν ποτέ ότι θα αναγκαστούμε να το παίζουμε φύλακες στη μέση του πουθενά και να βλέπουμε αθώες ψυχές να κατασπαράσσονται από την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο όταν αναγκαζόμαστε να τις σημαδεύουμε με τα όπλα».

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μαρτυρίες και τις έρευνες που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο χρόνο, σχετικά με την παρουσία και την δράση (και) του Ελληνικού Στρατού στα σύνορα στον Έβρο. Παράλληλα αξιοσημείωτη παραμένει η ανεπιβεβαίωτη ακόμη πληροφορία που διακινήθηκε στον Τύπο, σχετικά με τους δυο στρατιωτικούς, Μητρετώδη και Κούκλατζη, που συνελήφθησαν πέρυσι σε Τουρκικό έδαφος, και φέρονται να συμμετείχαν σε μια αντίστοιχη επιχείρηση μ’ αυτήν που περιγράφεται παραπάνω.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο