Ο Κόσμος Ανάποδα: διήμερο εκδηλώσεων | 08-09 Ιούνη

“Ο Κόσμος Ανάποδα” – Διήμερο εκδηλώσεων / συζητήσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας της Βαβυλωνίας.

08-09 Ιουνίου, Νομική Σχολή Αθηνών

Ένα διήμερο αναστοχασμού και διαλόγου για όλα όσα μας απασχολούν, για όλα σε όσα αντιστεκόμαστε, για όλα όσα δημιουργούμε.

ΣΑΒΒΑΤΟ 08 ΙΟΥΝΗ

17:00-19:00 «Η Σημασία των Ανεξάρτητων Εκδοτικών Εγχειρημάτων Σήμερα»
Κώστας Λεγάκης (Εκδόσεις των Συναδέλφων)
Παναγιώτης Καλαμαράς (Ελευθεριακή Κουλτούρα)
Μιχάλης Παπαρούνης (Futura)
Νίκος Κατσιαούνης (Έρμα)
Γιάννης Κτενάς (Kaboom)

19:00-20:30 «Γιατί Κινδυνεύουν οι Ζαπατίστας;»
Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος / μέλη από τη ΣΠΙΘΑ αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας & των ιθαγενών λαών

20:30-22:30 «15 χρόνια Βαβυλωνία: Βλέποντας τον Κόσμο Ανάποδα»
Φιλήμονας Πατσάκης / Γιώργος Παπαχριστοδούλου / Γρηγόρης Τσιλιμαντός

ΚΥΡΙΑΚΗ 09 ΙΟΥΝΗ

15:00-17:00 Προβολή ντοκυμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος & η Μεσοχώρα» + Συζήτηση με τον σκηνοθέτη για την ταινία και την υπόθεση της Μεσοχώρας και του Αχελώου

17:00-19:00 «Τα Κίτρινα Γιλέκα & η Εμπειριακή Πολιτική»
Μιχάλης Λιανός (κοινωνιολόγος, παν/μιο της Ρουέν) / Αντώνης Μπρούμας / Χρήστος Καραγιαννάκης

19:00-21:00 «Η Άμεση Δημοκρατία ως Πολίτευμα»
Γιάβορ Ταρίνσκι / Αλέξανδρος Σχισμένος / Νίκος Ιωάννου

* Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και έντυπου υλικού στον προαύλιο χώρο της Νομικής καθώς και μπουφές με λιχουδιές και ποτά

Ακολουθεί το κείμενο καλέσματος:

Θεσσαλονίκη. Ιούνιος 2003. Στους δρόμους ενάντια στις «κόκκινες» ζώνες (σύνοδος κορυφής ΕΕ) μαζί με τον αντικαθεστωτικό αγώνα ή τίποτα, γεννιέται η εφημερίδα ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ. Η 1η πανελλαδική συνέλευση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης (Νοέμβριος 2003) αποφασίζει τη συνέχιση της έκδοσης σε μηνιαία βάση-συχνότητα με τη φιλοδοξία «να δούμε τον κόσμο ανάποδα», από την άλλη πλευρά. Πλουραλιστική εφημερίδα, όχι όργανο μιας μονολιθικής θέσης, αλλά μέσο αδιαμεσολάβητης αντιπληροφόρησης, πεδίο διαλόγου και διάχυσης-διερεύνησης του αντιεξουσιαστικού λόγου και πράξης.

Το συλλογικό εγχείρημα, πλαισιωμένο αρχικά και από επαγγελματίες στα μέσα ενημέρωσης, δοκιμάζεται στον πολιτικό χρόνο συναντώντας τις κοινωνικές διεργασίες των κινημάτων για το νερό, την ενέργεια, τη γη, τον δημόσιο χώρο, την επικοινωνία, τα ψηφιακά κοινά, το φύλο. Η τρικυμιώδης αναζήτηση στο πέλαγος του κοινωνικού φέρνει τον ελευθεριακό αέρα της άλλης Αμερικής (αποκλειστική συνεργασία με το δίκτυο Znet, 2008) και μετουσιώνεται στο Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ B-fest (από το 2009), το οποίο θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Νόαμ Τσόμσκι, Χάουαρντ Ζιν, Μάικλ Άλμπερτ, Ναόμι Κλάιν, Τζούλιαν Ασάνζ, Ζακ Ρανσιέρ, Ντέμπι Μπούκτσιν, Κριστίν Ρος. Το καλοκαίρι του 2011, όταν στις πλατείες το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας κονιορτοποιεί την έπαρση της Επανάστασης, η «Β» συνεχίζει ως διμηνιαίο περιοδικό και από το 2015 έως σήμερα ως ψηφιακός χώρος κάνοντας παράλληλα τα πρώτα της εκδοτικά βήματα.

Η συμπλήρωση των 15 χρόνων του εγχειρήματος της «Βαβυλωνίας» είναι η αφορμή να στοχαστούμε γύρω από τον δημόσιο χρόνο, όπως τον εννοεί ο Κορνήλιος Καστοριάδης, μιλώντας για την ανάδυση μιας διάστασης όπου η συλλογικότητα επιθεωρεί το δικό της παρελθόν, ως αποτέλεσμα των δικών της πράξεων, και όπου ανοίγεται ένα ακαθόριστο μέλλον ως πεδίο των δραστηριοτήτων της. Και εάν κάθε πρόβλεψη για το μέλλον της κοινωνικής αντιεξουσίας και των εκδοτικών εγχειρημάτων που την σκιαγραφούν κινδυνεύει να εκπέσει σε μελλοντολογική υπόσχεση, καμία συζήτηση για αυτό δεν μπορεί να αγνοήσει το παρελθόν και την αρχική μας φιλοδοξία, να δούμε τον κόσμο ανάποδα, με το βλέμμα των από κάτω.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο