News-Views #8 | Credit Suisse – Μοζαμβίκη | Μαθητική απεργία για το κλίμα | Ευρωεκλογές 2019

Περιεχόμενο επιγραμματικά

Κεφάλαιο 1 : Θυγατρική της Credit Suisse υπερχρεώνει τη Μοζαμβίκη και η ελβετική τράπεζα δέχεται τη μήνυση από τη μη κυβερνητική ανεξάρτητη Public Eye

Πλάνα: φτωχογειτονιές στη Μοζαμβίκη, το κτήριο της Credit Suisse στην Ελβετία, λογότυπο της Public Eye, τηλεοπτικό spot της Public Eye για τη διαφθορά.

Κεφάλαιο 2 [00.51-01.41]: «Παρασκευές για το μέλλον» στην Αθήνα, πορεία από το Μοναστηράκι έως το Σύνταγμα

Πλάνα: μαθητική απεργία «Παρασκευές για το μέλλον» στην Αθήνα, πορεία από το Μοναστηράκι μέχρι το Σύνταγμα.

Κεφάλαιο 3 [01.42-02.20]: Πρώτη αποτίμηση των ευρωεκλογών 2019

Πλάνα: κτήρια ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, προεκλογική ομιλία της Λεπέν στη Γαλλία, «Παρασκευές για το μέλλον» διαδήλωση στο Βερολίνο.

Περιεχόμενο αναλυτικά

Κεφάλαιο 1: Θυγατρική της Credit Suisse υπερχρεώνει τη Μοζαμβίκη και η ελβετική τράπεζα δέχεται τη μήνυση από τη μη κυβερνητική ανεξάρτητη Public Eye

Η Μοζαμβίκη, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, καλείται να αποπληρώσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια που προέκυψαν από μια μεγάλης κλίμακας υπεξαίρεση. Το ήμισυ του ποσού αυτού χορηγήθηκε από θυγατρική εταιρεία της Credit Suisse. Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που δικαιολογούν την ευθύνη της μητρικής εταιρείας στη Ζυρίχη για τη χορήγηση του δανείου. Το Public Eye, ανεξάρτητος ελβετικός μη κυβερνητικός οργανισμός, που επιτηρεί την επίδραση των ελβετικών πολιτικών σε φτωχότερες χώρες, εξέτασε τα στοιχεία και αποφάσισε να μηνύσει την Credit Suisse στον Γενικό Εισαγγελέα της Ελβετίας.

Κεφάλαιο 2: «Παρασκευές για το μέλλον» στην Αθήνα, πορεία από το Μοναστηράκι έως το Σύνταγμα

Στις 26 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ευρώπη. Δεν συμμετείχε το 49% του εκλογικού σώματος. Σημειώνεται άνοδος ακροδεξιών κομμάτων σε Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται άνοδος των κομμάτων που υποστηρίζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η ανάγκη για «πράσινες» πολιτικές που εδώ και εβδομάδες υποστηρίζουν νέες και νέοι σε όλη την Ευρώπη, εκφράστηκαν με άνοδο των πράσινων κομμάτων στη γηραιά ήπειρο.

Κεφάλαιο 3: Πρώτη αποτίμηση των ευρωεκλογών 2019

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, νέοι και νέες από ολόκληρη την Αττική συμμετείχαν στη μαθητική απεργία για το περιβάλλον. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Μοναστηρακίου και κατέληξε στο Σύνταγμα. Με τα πλακάτ τους ζητούσαν «συστημική και όχι κλιματική αλλαγή». Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, το ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα βασίζεται σε υψηλό ποσοστό ορυκτών καυσίμων και σχεδίων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το μαθητικό κίνημα «Παρασκευές για το μέλλον» δραστηριοποιείται σε 125 χώρες και 1664 πόλεις σ’ όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι έχουμε ακόμα 11 χρόνια για να ξεκινήσει η μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, μέχρι το 2050.

Ταυτότητα

Κωδικός: 01.08
Δημοσίευση: 2019-05-28
Δημιουργοί: pressenza.com/elomniatv.com
Τόπος: Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Μουσική: Πρωτότυπη σύνθεση
Διάρκεια: 2’29
Πηγές: CCTV+, Credit Suisse, Leven in Mozambique- Film, Public Eye- Focus on Global Justice, Pressenza
Προσβασιμότητα: Creative Commons 4.0
Κατηγορίες: Video, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζητήματα νέων, Πολιτική
Tags: Credit Suisse, Public Eye, ακροδεξιά, απεργία, αποχή, διαμαρτυρίες νέων, διαφθορά, Ελβετία, ευρωεκλογές, μαθητές, μαθήτριες, μήνυση, Μοζαμβίκη, Μοναστηράκι, Παρασκευές για το μέλλον, πράσινες πολιτικές, Σύνταγμα, υπερχρέωση

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο