News-Views #10 | Ευρωβουλή για αποικιοκρατία | Ντοκιμαντέρ για τα πυρηνικά | Athens Pride: 50 χρόνια απ’ το Stonewall

Περιεχόμενο επιγραμματικά:

Κεφάλαιο 1 [00.03-01.06]: Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την αποικιοκρατία.
Πλάνα: Χρονολόγιο αποικιοκρατιών, γραφεία ευρωπαϊκής επιτροπής στις Βρυξέλλες, μετρό Βρυξελλών, αρχειακές φωτογραφίες από την Ακτή Ελεφαντοστού και την εκμετάλλευση των κατοίκων για το ελεφαντοστό.

Κεφάλαιο 2 [01.07-01.53]: Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “Η αρχή του τέλους των πυρηνικών όπλων”.
Πλάνα: Νέο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου στη Νέα Υόρκη, αφίσα προώθησης της πρεμιέρας του ντοκιμαντέρ “Η αρχή του τέλους των πυρηνικών όπλων”, βράδυ πρεμιέρας του ντοκιμαντέρ, οι συντελεστές, το κοινό, οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, σκηνές από το ντοκιμαντέρ.

Κεφάλαιο 3 [01.54-02.32]: Η Αθήνα γιόρτασε 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall.
Πλάνα: Σύνταγμα, γιορτή athens pride 2019, παρέλαση athens pride 2019 Σταδίου, Βουλή των Ελλήνων.

Περιεχόμενο αναλυτικά:

Κεφάλαιο 1: Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την αποικιοκρατία.

Από το 1870 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, οι Κάτω Χώρες και η Ιταλία είχαν αποικίες στην Αφρική με σκοπό την οικονομική της εκμετάλλευση. Στις 26 Μαρτίου 2019, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επικύρωσε ψήφισμα για τα «θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων αφρικανικής καταγωγής». Κάλεσε τα κράτη- μέλη, μεταξύ άλλων να παρουσιάσουν στα σχολικά τους βιβλία μια πιο ολοκληρωμένη άποψη του αποικιοκρατισμού και της σκλαβιάς που να αναγνωρίζει τον επιβλαβή αντίκτυπο που έχει μέχρι και σήμερα η αποικιοκρατία στα άτομα αφρικανικής προέλευσης. Επιπλέον τους ζητείται ως μορφή αποκατάστασης να προχωρήσουν σε δημόσια συγγνώμη και να προβούν σε οικονομικές αποζημιώσεις.

Κεφάλαιο 2: Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “Η αρχή του τέλους των πυρηνικών όπλων”.

Στις 6 Ιουνίου έγινε στην Νέα Υόρκη η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Η αρχή του τέλους των πυρηνικών όπλων», παρουσία των συντελεστών, βετεράνων πολέμου, δημοσιογράφων και εκπροσώπων οργανώσεων. Οι HIBAKUSHA είναι άνθρωποι που επέζησαν της ρίψης της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Αναφερόμενοι στη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, είπαν: «Ζήσαμε τη φρίκη, αλλά μπορούμε να πράξουμε αλλιώς στο μέλλον και αυτό το μέλλον είναι εδώ. Τώρα η διεθνής κοινότητα έχει ένα εργαλείο στα χέρια της. Τώρα οι κυβερνήσεις καλούνται να τοποθετηθούν».

Κεφάλαιο 3: Η Αθήνα γιόρτασε 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall.

Στις 8 Ιουνίου η Αθήνα γιόρτασε 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall της Νέας Υόρκης. Με σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία», το Athens Pride γέμισε το διαδίκτυο με ξεχωριστές στιγμές των παρελάσεων των προηγούμενων ετών, ακολουθώντας την εκστρατεία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη. Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν περίπου 90.000 άνθρωποι ζητώντας ισότητα, σεβασμό και δικαιοσύνη για την πρόσφατη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Ταυτότητα:

Κωδικός: 01.10
Δημοσίευση: 2019-06-12
Δημιουργοί: pressenza.com/el – omniatv.com
Τόπος: Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Μουσική: Πρωτότυπη σύνθεση
Διάρκεια: 2’40
Πηγές: The beginning of the end of nuclear weapons – Alvaro Orus, Monkoto -Kevin MacLeod, Belgium/Brussels (Berlaymont building – EU) – Nurettin Yilmaz, Ivory trade – WIZ science, OmniaTV, Pressenza
Προσβασιμότητα: Creative Commons 4.0
Κατηγορίες: Διεθνή, Μη διάκριση, Ειρήνη και Αφοπλισμός
Tags: Αφρική, αποικιοκρατίες, ΕΕ, ψήφισμα, αποζημιώσεις, αποκατάσταση, πυρηνικά, Συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών όπλων, hibakusha, Νέα Υόρκη, ντοκιμαντέρ, Στόνγουολ, εξέγερση, athens pride, Ζακ Κωστόπουλος.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο