Η μέθοδος απώθησης προσφύγων στη θάλασσα από το ελληνικό Λιμενικό – Ακτοφυλακή τεκμηριώνεται σε βίντεο

Το βίντεο που αφορά σε περιστατικό στις 17 Ιουλίου 2019 ανοιχτά της Κω, έρχεται να επιβεβαιώσει δεκάδες μαρτυρίες επιζώντων για τις «μανούβρες επαναπροώθησης» του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Με μια δημοσίευση στο Facebook, η νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση, Aegean Boat Report, φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει καθαρά την ελληνική ακτοφυλακή να πραγματοποιεί επαναπροωθήσεις προσφύγων στην θάλασσα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Aegean Boat Report, την Τετάρτη 17 Ιουλίου, μια βάρκα με 34 πρόσφυγες που βρίσκεται βόρεια της Κω, επαναπροωθείται από τις ελληνικές αρχές. Η καταγγελία της οργάνωσης έρχεται να επιβεβαιωθεί και να εμπλουτιστεί με ένα βίντεο που δημοσιεύει στην σελίδα της: 

Στο βίντεο μπορεί κανείς να εντοπίσει την ελληνική αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία περιμένει μέχρι το ελληνικό σκάφος να απωθήσει την βάρκα με μια επικίνδυνη μανούβρα, προκειμένου αυτή να περάσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα τουρκικά. 

Το βίντεο, πέραν της σημασίας που έχει, καθώς αποτυπώνει για πρώτη φορά τις καταγγελίες προσφύγων, μεταναστών και οργανώσεων για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που διενεργούν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, προκαλεί τρόμο αν κανείς ακούσει τις φωνές των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην βάρκα φωνάζουν συνεχώς «no Τουρκία, no», θέλοντας να δηλώσουν την άρνηση τους να επιστρέψουν εκεί που τους επαναπροωθεί η ακτοφυλακή, ενώ ζητάνε βοήθεια καθώς παιδιά ακούγονται να κλαίνε. 

Το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο αλλά και πλήθος διεθνών συμβάσεων και συμβάσεων του ΟΗΕ καθιστούν υποχρέωση τόσο των κυβερνήσεων, όσο και των πλοιάρχων να εξασφαλίσουν την παροχή βοήθειας σε κάθε άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση με την πολιτική που φαίνεται να ακολουθούν στο βίντεο, αλλά και με βάση μαρτυρίες προσφύγων και οργανώσεων, παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και του δικαίου της θάλασσας. 

Το βίντεο δημιουργεί πολλά ερωτήματα, για τη μοίρα κάθε βάρκας που πλέει ανοιχτά της Τουρκίας με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα, περαιτέρω ενδιαφέρον αποκτά η διερεύνηση των συνθηκών κάτω υπό τις προκλήθηκαν τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο τα περασμένα χρόνια. Υπενθυμίζουμε χαρακτηριστικά:

  • Το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, τον Ιανουάριο του 2014, στο οποίο πνίγηκαν 8 παιδιά και 3 γυναίκες. Οι 16 επιζήσαντες περιέγραφαν ότι το σκάφος του ελληνικού λιμενικού έκανε ακριβώς τις ίδιες επικίνδυνες μανούβρες, που οδήγησαν στην ανατροπή της βάρκας. Η διερεύνηση ευθυνών των ανδρών του Λιμενικού, τέθηκε στο αρχείο από τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, τον Ιούνιο του 2014.
  • Το ναυάγιο στο Αγαθονήσι, τον Μάρτιο του 2018, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 16 μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και 7 παιδιά.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο