Για την δυστοπική φυλάκιση του αναρχικού Χρ. Κορτέση ή όταν η Θέμις διαπράττει ληστρική κλοπή στο ζύγι

Προφυλακίζοντας λόγω «οικονομικής ένδειας»: πόσους συγγραφείς έργων κοινωνικής δυστοπίας μπορεί να εμπνεύσει μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δικαστών;

Τα γεγονότα

Περίπου στις 15:30 ώρα της 12/07/2019, οι Χριστόφορος Κορτέσης και Ευθύμιος Α. εισέρχονται στο κατάστημα LEROY MERLIN στην Πειραιώς 165 στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Λίγη ώρα μετά, ο Μάριος Κ., υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας με την επωνυμία OVIT IKE, αρμόδιας για την φύλαξη των εγκαταστάσεων του καταστήματος, υπεύθυνος για τον έλεγχο των καμερών ασφαλείας σε εκείνη την βάρδια, ενημέρωσε τον Παναγιώτη Μ., συνάδελφό του, επιφορτισμένο να επιτηρεί με πολιτική περιβολή, πως ενδέχεται να έχει πραγματοποιηθεί κλοπή στο κατάστημα. Του υποδεικνύει δύο πελάτες με σακίδια πλάτης και τσαντάκια μέσης οι οποίοι κινούνται ύποπτα εντός του καταστήματος. Ο Παναγιώτης Μ. προσπαθεί, με την τηλεφωνική καθοδήγηση του συναδέλφου του να τους εντοπίσει και εν τέλει ενημερώνεται ότι ο δεύτερος εξ αυτών βρίσκεται ήδη στο ταμείο, ενώ ο πρώτος σε ξεχωριστό τόπο του καταστήματος. Στις 15:59 ο εργαζόμενος της εταιρίας σεκιούριτι OVIT IKE Παναγιώτης Μ. επιχειρεί να ελέγχξει τον δεύτερο πελάτη, Ευθύμιο Α. ο οποίος έχει έναν υφασμάτινο επίδεσμο στήριξης στον βραχίωνα του αριστερού χεριού και φοράει γυαλιά. Αφού ο Ευθύμιος Α. αρνείται τον έλεγχο, τον αγνοεί και απομακρύνεται βιαστικά από το κατάστημα περνώντας την Πειραιώς και κατευθυνόμενος στο στενό της ΙΟΝ.

Λίγα λεπτά μετά και κατόπιν προηγούμενης υπόδειξης του μυστικού υπαλλήλου φύλαξης Παναγιώτη Μ., ένας τρίτος υπάλληλος της εταιρίας σεκιούριτι επιχειρεί να πραγματοποιήσει έλεγχο και στον πρώτο πελάτη, Χριστόφορο Κορτέση, μόλις αυτός περνάει από τα ταμεία. Οι υπάλληλοι της εταιρίας φύλαξης εισπράττουν αρχικά την άρνησή του να ελεγχθεί, όμως τελικά τον πείθουν και τον οδηγούν σε ειδικό χώρο ασφαλείας του καταστήματος που προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις. Εκεί, μετά τον έλεγχο, προκύπτει ότι έχει αφαιρέσει ορισμένες ασφάλειες ηλεκτρικού πίνακα και δύο γερμανικά κλειδιά.

Μετά από λίγη ώρα και κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης του Χριστόφορου Κορτέση ο Ευθύμιος Α. επιστρέφει οικειοθελώς στο κατάστημα χωρίς τα προϊόντα που είχε πριν τοποθετήσει στο σακίδιο του. Ο Κορτέσης του ζητάει να τα παραδώσει, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα χωρίς την εμπλοκή της αστυνομίας, αφού ο ίδιος βρίσκεται εκτός φυλακής σε καθεστώς αναστολής ποινής η οποία κινδύνευε να αρθεί. Πράγματι ο Ευθύμιος Α. φεύγει από το κατάστημα και επιστρέφει μετά από λίγα λεπτά παραδίδοντας πίσω τα αντικείμενα που είχε παρανόμως αφαιρέσει, δηλαδή έναν φακό, μερικές μπαταρίες και σακούλες για ηλεκτρική σκούπα.

Στον χώρο που κρατούνται εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής της εταιρίας σεκιούριτι OVIT IKE, Κωνσταντίνος Δρίβας, ο οποίος τους ζητάει να συντάξουν ο καθένας από μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αναγνώριζαν την πράξη τους και θα προσκομίσουν το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε στα αντικείμενα που παρανόμως είχαν αφαιρέσει. Οι ίδιοι είχαν αναφέρει ήδη στους υπαλλήλους της εταιρίας ότι επικοινώνησαν με γνωστά τους άτομα και αυτά θα προέβαιναν στη συλλογή και προσκόμιση του απαιτούμενου ποσού, πράγμα που έγινε δεκτό από την εταιρία φύλαξης. Συγχρόνως ζητείται από τον Κορτέση να υπογράψει ότι γνωρίζει τον Γιάννη Α., «την γάγγραινα του καταστήματος», όπως (σύμφωνα με την κατάθεση του Ευθύμιου Α.) τον χαρακτήρισε ο επικεφαλής της εταιρίας σεκιούριτι, Κωνσταντίνος Δρίβας. Η απαίτηση αυτή από πλευράς του ιδιοκτήτη – επικεφαλής της OVIT εξηγείται από το γεγονός πως ο Γιάννης Α., εκτός από γνωστός στην εταιρία σεκιούριτι για την συνδικαλιστική του δράση ως εργαζόμενου στα LEROY MERLIN, τυχαίνει παράλληλα να είναι και κουμπάρος του Κορτέση.

Μόλις το ζήτημα φάνηκε να διευθετείται, τόσο με την πληρωμή του ποσού όσο και με την υπογραφή των υπεύθυνων δηλώσεων και, ενώ οι δυο τους είναι έτοιμοι να φύγουν, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας φύλαξης, Κ. Δρίβας, τους απαγορεύει την έξοδο γιατί, όπως τους είπε, έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία. Οι δυο τους αρνούνται να παραμείνουν και, δεδομένου ότι η συμφωνία από πλευράς τους έχει τηρηθεί, προσπαθούν να φύγουν από το δωματιάκι όπου παρανόμως κρατούνται, ενώ ο Δρίβας προσπαθεί να τους αποτρέψει κάνοντας χρήση βίας. Εκτός από σπρωξιές και λαβές, φτάνει στο σημείο να τραβήξει το τραυματισμένο χέρι του Ευθύμιου Α. και να σκίσει τον επίδεσμο με τον οποίο στηριζόταν. Επίσης του σπάει τα γυαλιά.

Παρά την βία που ασκείται εναντίον τους από τον ιδιοκτήτη της εταιρίας Σεκιούριτι OVIT, οι δυο άνδρες τελικά καταφέρνουν να απελευθερωθούν από την παράνομη κράτησή τους με την βοήθεια πελατών που έσπευσαν προς υπεράσπισή τους, καθώς και των φίλων τους που βρίσκονταν εκεί, προκειμένου να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχούσε στα αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί και τα οποία είχαν ήδη επιστραφεί στο ακέραιο.

Τόσο τα σπασμένα γυαλιά όσο και ο επίδεσμος στήριξης θα συλλεχθούν και θα κατασχεθούν αργότερα, όχι για να πιστοποιηθεί ο βασανισμός των δύο παρανόμως κρατηθέντων από την εταιρία φύλαξης OVIT-IKE αλλά η, έτσι κι αλλιώς αδιαμφισβήτητη, παρουσία τους στο σημείο.

Τη σκυτάλη μέσα σε μερικά λεπτά θα πάρει η Αστυνομία η οποία, ενώ όλα τα δεδομένα συνηγορούν για το ότι δεν πρόκειται για δραπέτες φυλακών υψίστης ασφαλείας αλλά για δυο πελάτες που όταν εντοπίστηκαν να αφαιρούν παρανόμως αντικείμενα από το κατάστημα τα επέστρεψαν οικειοθελώς, ωστόσο συστήνει ομάδα για τον εντοπισμό και την σύλληψη τους: «Κατόπιν των ανωτέρω εκτεθέντων από την Υπηρεσία μας συστάθηκε ομάδα, προς εντοπισμό και σύλληψη, εντός των ορίων του αυτοφώρου, των δραστών της εν θέματι υπόθεσης και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισταμένες αναζητήσεις αυτών. Περί τις 16.30 ώρα της 13-07-2019, οι αστυνομικοί της υπηρεσίας μας εντόπισαν τον ανωτέρω κατηγορούμενο (Χριστόφορο Κορτέση) να κινείται πεζός επί της οδού Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια αφού δήλωσαν την αστυνομική τους ιδιότητα τον ακινητοποίησαν και στη συνέχεια τον οδήγησαν στην έδρα της Υπηρεσίας μας όπου και συνελήφθη εντός των ορίων του αυτοφώρου».

Μετά την σύλληψή του, ακολουθεί έρευνα στο σπίτι του, όπου μεταξύ άλλων ύποπτων αντικειμένων, όπως μια γραφομηχανή, εντοπίζονται και μη τοποθετημένα κουρτινόξυλα (αυτοσχέδιες ξύλινες ράβδοι) οπότε και οδηγείται στη φυλακή με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφού πρώτα του αποδίδονται οι παρακάτω κατηγορίες:

  1. Ληστρική κλοπή κατά συναυτουργία
  2. Οργάνωση με άλλο πρόσωπο για την διάπραξη κακουργήματος (συμμορία)
  3. Οπλοκατοχή (αυτοσχέδιες ξύλινες ράβδοι).

Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται ο ανακριτής (πρωτοδίκης) Γεώργιος Παντελίδης για να επιβάλει το αναντίστοιχα σκληρό μέτρο της προφυλάκισης, είναι το γεγονός ότι είναι φτωχός, καθώς και η, κατά την κρίση του, ύπαρξη κάποιου οργανωμένου, ενδεχομένως σκοτεινού, υποστηρικτικού δικτύου, δεδομένου ότι μερικοί φίλοι και σύντροφοί τους πήγαν να καταθέσουν το οφειλόμενο ποσό.

Σύμφωνα με τον Πρωτοδίκη Γεώργιο Παντελίδη λοιπόν ο Χριστόφορος Κορτέσης πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή: «Διότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αποδιδόμενης σε αυτόν πράξης, από την υποδομή που είχε αναπτύξει, με πρόθεση επανειλημμένης τελέσεως εγκλημάτων κλοπής και ληστείας, με επιθέσεις απρόκλητες από κοινού, χρήση βίας και απειλών, άμεση επικοινωνία με έτερα πρόσωπα για την παροχή άμεσης συνδρομής με ένα δίκτυο διαθέσιμων δραστών, από τον συντονισμό και την οργάνωση τους, με τρόπο συστηματικό και μεθοδικό, πλήττοντας τα έννομα αγαθά και την ιδιοκτησία πλειόνων παθόντων, σε συνδυασμό με το γεγονός της προηγούμενης εμπλοκής του με καταδίκη του για συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση, εν όψει της οικονομικής αδυναμίας του για την αποκομιδή επαρκούς εισοδήματος βιοπορισμού του, προκύπτει δε σκοπός του για πορισμό παρανόμου εισοδήματος και ροπή του προς διάπραξη εγκλημάτων κλοπής και ληστείας ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, κρίνεται δε ότι αν αφεθεί ελεύθερος, έστω και με περιοριστικούς όρους, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα κακουργηματικού δε χαρακτήρα. Επομένως είναι απολύτως αναγκαία η επιβολή της προσωρινής του κράτησης στην περίπτωσή του…”

Συγχρόνως, ασκείται πλημμεληματικού χαρακτήρα δίωξη και στα πρόσωπα που έσπευσαν να πληρώσουν το ποσό που είχε ζητηθεί και αντιστοιχούσε στα προϊόντα που είχαν αφαιρεθεί (παρότι αυτά είχαν ήδη αποδοθεί στην εταιρία).

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα γεγονότα όπως προκύπτουν από την δικογραφία, υπό το πρίσμα της κοινής πείρας. Τα γεγονότα όμως αυτά τελικά δημιουργούν ερωτήματα που πλέον ξεπερνάνε κατά πολύ το ζήτημα της κλοπής μερικών προϊόντων ευτελούς αξίας και την ενδεχόμενη διαφωνία κάποιου γύρω από αυτήν την πράξη.

Τα ερωτήματα

Πώς μια απόπειρα κλοπής αντικειμένων, αξίας μερικών δεκάδων ευρώ, μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο (είτε έχει λευκό ποινικό μητρώο είτε όχι) στη φυλακή;

Πώς γίνεται σε ένα κράτος, που προσπαθεί να υποδύεται το σύγχρονο, να υπάρχουν δικαστές που διατάσσουν την προφυλάκιση ενός ανθρώπου με διατυπωμένο εγγράφως επιχείρημα την οικονομική ένδεια του κατηγορούμενου;

Πώς γίνεται το παραπάνω επιχείρημα, όχι να αποτελεί μια ενοχική σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού ενός δικαστή αλλά ξεδιάντροπα να διατυπώνεται σε ένταλμα κράτησης;

Αλλά, κυρίως, πώς γίνεται η οικονομική αδυναμία ενός κατηγορούμενου να μην εγείρει αντανακλαστικά επιείκειας ενός δικαστή αλλά αυστηρότητας;

Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι κινητοποιήθηκε ολόκληρος μηχανισμός της αστυνομίας για να συλληφθεί ένας άνθρωπος επειδή αποπειράθηκε να κλέψει δυο γερμανικά κλειδιά και μερικές ασφάλειες ηλεκτρικού πίνακα; Μήπως ήταν η ιδιότητα του αναρχικού που έπαιξε καταλυτικό ρόλο; Μήπως τελικά το να είναι κανείς αναρχικός αποτελεί και τυπικά πλέον κάποιου είδους ιδιώνυμο;

Πώς γίνεται να μην έχει διωχθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρίας σεκιούριτι, Κωνσταντίνος Δρίβας για το αδίκημα της παράνομης προσωποκράτησης αφού, χωρίς να προκύπτει από πουθενά ότι έχει τέτοια εξουσία και, αποδεδειγμένα, με βάσεις τις ίδιες του τις καταθέσεις, κράτησε δυο πελάτες για τουλάχιστον τρεις ώρες σε ένα κλειστό δωματιάκι;

Πώς γίνεται να μην έχει διωχθεί ο ίδιος άνθρωπος για βασανιστήρια και σωματικές βλάβες, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που οι ίδιοι οι υπάλληλοι της εταιρίας σεκιούριτι OVIT IKE συνέλεξαν (σπασμένα γυαλιά οράσεως και επίδεσμο του Ευθύμιου Α.;)

Πώς γίνεται να έχει ανατεθεί σε μια εταιρία σεκιούριτι η διαχείριση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων στα LEROY MERLIN όταν υποτίθεται έχει αναλάβει απλώς την φύλαξη των εγκαταστάσεών της; Τι είδους πληροφορίες έχει ο ιδιοκτήτης – επικεφαλής της εταιρίας φύλαξης OVIT IKE ώστε να αποκαλεί «γάγγραινα» συνδικαλιστή καταστήματος με το οποίο συνεργάζεται υποτίθεται μόνο στο πεδίο της ασφάλειας; Ποιανού εντολές εκτελεί όταν προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ενοχοποίησής του;

Πώς γίνεται μια απόπειρα κλοπής αντικειμένων ευτελούς αξίας να αναβαθμίζεται στην κατηγορία της ληστρικής κλοπής (η οποία, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 380 ΠΚ αποδίδεται σε εκείνον που καταλήφθηκε επ’ αυτοφώρω να κλέβει και μεταχειρίζεται σωματική βία εναντίον προσώπου ή απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής για να διατηρήσει το κλοπιμαίο), την στιγμή που προκύπτει, τόσο από τις καταθέσεις των υπαλλήλων της εταιρίας σεκιούριτι όσο και τα ίδια τα έγγραφα της δικογραφίας, ότι τα κλοπιμαία αποδόθηκαν νωρίτερα;

Ποια είναι τα όρια εξουσίας μια εταιρίας σεκιούριτι; Ποια δύναμη είναι αυτή που της δίνει την δυνατότητα να επιβάλλει ή να υποβάλλει σε δικαστές και εισαγγελείς, αν όχι τις αποφάσεις της, τουλάχιστον τα αφηγήματά της;

Για ποιον λόγο επιστρατεύεται κάθε πιθανός τρόπος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την δικαστική αρχή ώστε για να επιτευχθεί αυτή η προφυλάκιση;

Πώς γίνεται οι φίλοι του Κορτέση, που ήρθαν κατόπιν κλήσης του για να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό, να αναφέρονται από τον ανακριτή ως «δίκτυο υποστήριξης» και κάποιοι από αυτούς να διώκονται μάλιστα, έστω και σε πλημμεληματικό βαθμό;

Πόσους συγγραφείς έργων κοινωνικής δυστοπίας μπορεί να εμπνεύσει μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δικαστών;

Τελικά, πόσες ακόμα εσάρπες στα μάτια της και πόσα σταθμά στην πλευρά του κανταριού που εκπροσωπεί το κεφάλαιο σκοπεύει να βάλει ακόμα η ελληνική δικαιοσύνη;

Εικόνα άρθρου: Ο υπεύθυνος της εταιρείας σεκιούριτι Ovit ΙΚΕ, Κ. Δρίβας, μιλώντας σε πρόσφατη έκθεση για τεχνολογίες ασφάλειας

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο