Κάλεσμα της νέας συλλογικότητας «Αυτενέργεια-ΑΚ»:

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συρρίκνωσης του λεγόμενου ριζοσπαστικού κοινωνικού κινήματος στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο πολλοί-ες συνδέουν με τη λογική της ανάθεσης. Αυτή η άποψη έρχεται ως αποτέλεσμα της κυριάρχησης της αριστερής κυβερνησιμότητας, συνοδευόμενη από την υιοθέτηση μιας αριστερής ρητορικής από ένα μεγάλο κομμάτι του ελευθεριακού κινήματος, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αντλήσει σιγουριά και νόημα από τις ταυτότητες του παρελθόντος. Εκτός αυτού, διαπιστώνουμε ότι τα κοινωνικά κινήματα συμπαρασύρονται σε μια καθοδική κίνηση εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το παραδοσιακό πολιτικό κίνημα. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από τη συρρίκνωση της πολιτικής, την εργαλειοποίηση κάθε σημασίας και νοήματος, καθώς και την καθολίκευση της θεαματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα όμως, διαπιστώνουμε την ύπαρξη ενός κοινωνικού ρεύματος από τα κάτω, το οποίο, παρότι βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, έχει σαφείς πολιτικές αναφορές σε κάθε έκφανσή του.

Πρόκειται για εκείνες τις περιπτώσεις όπου, είτε συλλογικά είτε ατομικά, οι άνθρωποι σχεδιάζουν και οργανώνουν την καθημερινότητά τους με στόχο την πραγμάτωση της αυτοοργάνωσης, αρχής γενομένης από την παραγωγή. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου η δημοκρατία της παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης γίνεται μέρος του κοινωνικού πράττειν. Πρόκειται, επίσης, για τα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος όπως το κίνημα των Πλατειών ή το σύγχρονο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, τα οποία αποδεικνύουν καθημερινά την άρνηση των αυθεντιών της πολιτικής καθώς και την άρνηση της πολιτικής αντιπροσώπευσης. Πρόκειται τέλος, για το σύγχρονο οικολογικό κίνημα από το Στάντινγκ Ροκ της Βόρειας Αμερικής έως τα Συμβούλια της Οικολογίας στη Μεσοποταμία · τη Ροζάβα και τους Ζαπατίστας. Είναι όλες αυτές οι περιπτώσεις, όπου η άμεση δημοκρατία εφαρμόζεται μεν ως διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα τίθεται και ως κορυφαίο πολιτειακό ερώτημα, ένα βήμα πριν, ίσως, από μια πιθανή πολιτειακή κατάφαση.

Βλέπουμε, λοιπόν, την ανάδυση μιας τέτοιας κοινωνικής κίνησης εντός της οποίας φυτρώνουν οι σπόροι ενός νέου πολιτικού κινήματος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δραστηριότητας του κοινωνικού φαντασιακού, η οποία επιδιώκει τον περιορισμό της οικονομίας και την υποταγή της στην αλληλεγγύη και την κοινωνική-δημόσια διαχείριση των κοινών αγαθών. Σ’ αυτήν μπορούμε να δούμε την προοπτική αναδημιουργίας του δημόσιου χώρου, προχωρώντας πέρα από την απλή κατάληψή του. Οι κοινωνικές συνομαδώσεις που αναδύονται από τη δυναμική αυτή παραμένουν αόρατες για όσες-ους επιλέγουν την αυτοαναφορικότητα και τη σιγουριά της ιδεολογίας, όπως το παραδοσιακό πολιτικό κίνημα. Ίσως, όμως, να αποτελούν τη μαγιά για τη δημιουργία μη εθνικών/ μη κρατικών κοινοτικών μορφών ζωής, ως κομμάτι ενός παγκόσμιου δημοκρατικού κινήματος για την αυτοκυβέρνηση.

Προβληματισμένοι-ες από τα παραπάνω, αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε βάση και να δυναμώσουμε το πολιτικό πράττειν με την ίδρυση μιας νέας συνέλευσης της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης στην Αθήνα με όρους πραγματικής θέσμισης. Είναι καιρός να αναπροσαρμόσουμε τις προτάσεις μας, να δημιουργήσουμε εμείς τις καταστάσεις και να εμπλακούμε ακόμη πιο ενεργά στη δημόσια σφαίρα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Υπάρχει εκ νέου η ανάγκη δημιουργίας ενός πόλου στην Αθήνα με βάση τα προτάγματα της άμεσης δημοκρατίας, του κοινοτισμού, της κοινωνικής οικολογίας και της αυτονομίας.

Ενώ επικρατεί ο λόγος περί δικαιωμάτων και η στείρα αντίσταση στο υπάρχον, είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε με βάση την πρότασή μας για το πολιτειακό ζήτημα στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Η στόχευση αυτής της νέας πολιτικής συλλογικότητας είναι να πειραματιστεί με την άμεση δημοκρατία και να εμβαθύνει σε αυτήν, θέτοντάς την ως πολιτειακό ζήτημα · να δώσει αλλά και να δημιουργήσει χώρο στο πολιτικό κίνημα της ριζικής κοινωνικής αλλαγής. Πρόκειται για μια πολιτική συνέλευση που επιδιώκει να γίνει μέρος εκείνων των θεσμισμένων λειτουργιών και κανόνων που θα υπερασπιστούν εκ νέου το πρόταγμα της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας, πέρα από το κράτος και το κεφάλαιο.

Αυτό σημαίνει να δημιουργήσουμε μια συνέλευση που θα κάνει πράξη την άμεση δημοκρατία σε όλες τις πτυχές της καθημερινής της λειτουργίας, βασισμένη στο «λόγον διδόναι», την ελεύθερη έκφραση και την ισονομία, αποφεύγοντας παράλληλα τη γραφειοκρατία -καπιταλιστική και κρατική- που ταλανίζει τις κοινωνίες.

Περιγράφοντας τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο πως η άμεση δημοκρατία στην ουσία της, καταργώντας κάθε ιεραρχία, καθιστά τη συνέλευση ανώτατο όργανο λήψης των αποφάσεων και δεν περιχαρακώνει ούτε διακρίνει κανέναν-καμία από την ίση συμμετοχή στις αποφάσεις, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ο.κ.

Τέλος, ακολουθούμε το πλαίσιο των 3 βασικών αρχών που θέτει το δίκτυο της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης πανελλαδικά: την αντι-ιεραρχική δομή, την άμεση δημοκρατία και τη συμφωνία μη κατάληψης εξουσίας.

Η «Αυτενέργεια – Αντιεξουσιαστική Κίνηση» απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, στους ανθρώπους εκείνους που ασχολούνται στην πράξη με την ατομική και συλλογική χειραφέτηση και ελευθερία, για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου που θα θέτει το πολιτειακό ζήτημα στο κέντρο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Καλούμε όλες και όλους στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση της «Αυτενέργειας» την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στις 20:00, στο κτήριο του TRISE (Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας), Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα, 2ος όροφος.

Αυτενέργεια – Αντιεξουσιαστική Κίνηση
[email protected]