Οδηγός για το προσφυγικό: πώς να καταστήσεις μια χώρα αφιλόξενη 

Η νέα κυβέρνηση μπορεί να ζηλεύει τις σιωπηλές επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο που πραγματοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά έχει καταφέρει ήδη να παρουσιάσει πιο ενδιαφέροντα δείγματα. Θα έλεγε κανείς ότι προσέθεσε μια δική της, σιωπηρή πολιτική, καθώς τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να επιτεθούν στους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας εργαλεία βιοπολιτικής. 

Προτού αναφερθούμε σ’ αυτά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε δύο προσθήκες της κυβέρνησης στην προηγούμενη κυβερνητική πολιτική, ή καλύτερα μια προσθήκη και μια κατάργηση. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την: 

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που ανέφερε ότι η πρόβλεψη δεύτερου βαθμού εξέτασης των αιτήσεων ασύλου «δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά υποχρέωση που προβλέπεται, για το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, απευθείας από το ενωσιακό δίκαιο».

Παράλληλα, η κυβέρνηση φρόντισε να εγκαταστήσει ένα ζέπελιν πάνω από τη Σάμο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το ζέπελιν σε συνεργασία με τη Frontex βρίσκεται εκεί για να παρακολουθεί τις προσφυγικές ροές. Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν το λιμενικό δεν έχει εντολή να επαναπροωθήσει μέσα στη θάλασσα τις γεμάτες με πρόσφυγες βάρκες, για να τους κάνει “πάσα” στο τουρκικό λιμενικό.   

Αυτά όμως είναι εμφανή, όπως και τα αποτελέσματά τους. Πιο σημαντική, πιο υπόγεια και σαφώς πιο επιβλητική είναι η βιοπολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Υπουργοί και στελέχη έχουν προβεί σε μια σειρά από αποφάσεις και δηλώσεις που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να πουν στους πρόσφυγες «εμείς θα κάνουμε την Ελλάδα κόλαση για τους αλλοδαπούς».

Υγεία

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δηλώνει μια μέρα μετά τις εκλογές «η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!» σχετικά με την χορήγηση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς και ανακαλεί την ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης, μέσω της οποίας ρυθμιζόταν η χορήγηση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς πολίτες. 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μερικές εβδομάδες μετά δηλώνει: «Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους» και αποστέλλει εγκύκλιο στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας που διευκρινίζει ότι σε περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., τότε οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες!

Επιδόματα μόνο για Έλληνες

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είχε αναγγείλει προεκλογικά, στο ακροδεξιό κοινό του, 2.000 ευρώ για κάθε νέο τέκνο. Υπό μια προϋπόθεση, να είναι ελληνόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτκας φρόντισε να τον επιβεβαιώσει μετεκλογικά, τον Αύγουστο, τονίζοντας ότι τα 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση «αφορούν κάθε οικογένεια της οποίας ένας εκ των δύο γονιών είναι Ελληνας πολίτης».

Ιθαγένεια

Αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση καθώς στις 2 Αυγούστου ο υπουργός εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με απόφασή του έβαλε φρένο στην χορήγηση ιθαγένειας, καθιστώντας την διαδικασία πολυπλοκότερη. Πιο συγκεκριμένα, πλέον αντί τα αιτήματα να εξετάζονται εκεί που κατατίθενται, δηλαδή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας, κάθε αίτηση θα περνά από το γραφείο του κ. Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με την αριθμ. 34226/6-5-2019 υπουργική απόφαση (Β΄ 1603).

Εκπαίδευση  

Την ίδια στιγμή που αρνούνται την περίθαλψη και την ιθαγένεια στους ενήλικες, η κατάσταση για τους ανήλικους βαθαίνει. Συγκεκριμένα,  σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι πάνω από το 75% από τα 4,656 παιδιά σχολικής ηλικίας, και τα οποία διαμένουν σε κέντρα υποδοχής, δε συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πολιτικός λόγος Ν.Δ.: ένας συνεχές κάλεσμα σε βια

Ας βάλουμε τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε μια σειρά. Τις μετεκλογικές, γιατί αν επεκταθούμε στο παρελθόν, μπορούμε να θυμηθούμε τον Θάνο Πλεύρη να ζητά νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο. Την Δευτέρα, το πρώην (πλέον) στέλεχος της ΝΔ, Κώστας Γιάνναρος, θίγεται που Ιρανός πρόσφυγας κάνει tweet για τους φασίστες στην Ελλάδα και τον αποκαλεί πίθηκο. Την Πέμπτη, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στον φιλόξενο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ χαρακτηρίζει τους μετανάστες εισβολείς: «το να απωθήσω έναν εισβολέα από το σπίτι μου δεν στρέφεται εναντίον του εισβολέα. Μπαίνει στο σπίτι μου». Την Παρασκευή, ο Γιώργος Κύρτσος λέει καθαρά αυτό που θέλει να φωνάξει όλη η ακροδεξιά παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Σταματήστε να έρχεστε».

Ο Αράς Χαμπέι, τον οποίο ο Γιάνναρος αποκάλεσε πίθικο, αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο ethnos.gr: «Φοβάμαι για την ασφάλειά μου. Από την ώρα που με αποκάλεσε «πίθηκο» έχω δεχτεί πολλά υβριστικά και απειλητικά μηνύματα στο Twitter».

Αυτός ο πολιτικός λόγος καλεί σε βια και παρέχει την απαραίτητη νομιμοποίηση σε κάθε ακροδεξιό να βγει στο δρόμο και να επιτεθεί σε οτιδήποτε αυτός κρίνει ως «εισβολέα», που πρέπει «να σταματήσει να έρχεται». Η Νέα Δημοκρατία νομιμοποιεί το μίσος και τη βια απέναντι στους πρόσφυγες. Εξουσία και βια συναντιούνται στο δρόμο αλλά συναντιούνται και στον λόγο και τότε είναι πιο πλατιές και συνεπώς πιο βίαιες.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο