BDS Greece: Απολογισμός δράσης πρώτου οκταμήνου

Το Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις (BDS) είναι ένα παλαιστινιακό κίνημα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Το BDS υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Το Ισραήλ καταλαμβάνει και αποικίζει την παλαιστινιακή γη, κάνει διακρίσεις εναντίον των παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και αρνείται στους παλαιστίνιους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εμπνευσμένη από το νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απαρτχάιντ, η έκκληση του BDS προτρέπει για δράση έτσι ώστε να πιεστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Το BDS είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο κίνημα αποτελούμενο από συνδικάτα, ακαδημαϊκούς συλλόγους, εκκλησίες και λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Έντεκα χρόνια από την έναρξή του, το BDS έχει σημαντικό αντίκτυπο και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διεθνή υποστήριξη στο ισραηλινό απαρτχάιντ και την αποικιοκρατία. Είναι ένα κίνημα αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ’ ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες. Στηρίζεται στη διαπίστωση ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη και διαιωνίζεται με ευθύνη και όσων κυβερνήσεων και οργανισμών συμπράττουν με το κράτος του Ισραήλ.

Απολογισμός δράσης πρώτου 8μήνου του BDS Greece

Το BDS Greece ξεκίνησε την δράση του στις αρχές του 2019 ύστερα από την επιτυχημένη διακίνηση ενός κειμένου συλλογής υπογραφών από πανεπιστημιακούς κι ερευνητές/ριες στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Οι περίπου 100 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν άνοιξαν τον δρόμο για την δημιουργία του ελληνικού τμήματος του διεθνούς κινήματος BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις). Έτσι, τον Γενάρη του 2019 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση του BDS Greece. Σκοπός ήταν ο συντονισμός δράσης κι ενημέρωσης σχετικά με το BDS, η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας με το διεθνές κίνημα καθώς και η συνεργασία με αυτό όπου είναι εφικτό. 

Καμπάνια Eurovision

Με αφορμή την διοργάνωση της Eurovision 2019 στο Τελ Αβίβ ως BDS Greece κυκλοφορήσαμε κείμενο συλλογής υπογραφών από καλλιτέχνες καλώντας σε απόσυρση της ελληνικής συμμετοχής από το φετινό διαγωνισμό, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 200 υπογραφές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι υπέγραψαν το κείμενο και πήραν θέση στο ζήτημα.

Το BDS Greece διοργάνωσε μια αντι-συναυλία αλληλεγγύης με τον τίτλο “Φέτος δεν πάμε Eurovision – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ”. Στο τελικό πρόγραμμα χώρεσαν δυστυχώς πολύ λιγότεροι καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα σε σχέση με όσους ζήτησαν να συμμετάσχουν. Θέλουμε ωστόσο να ευχαριστήσουμε το ίδιο κι αυτούς που συμμετείχαν και όσους δήλωσαν επιθυμία να συμμετάσχουν όπως επίσης και τους εκατοντάδες φίλους και φίλες του BDS που ήρθαν στην εκδήλωση.

Μια εβδομάδα αργότερα, το BDS Greece συνδιοργάνωσε στην Λαμπηδόνα γλέντι με μουσικά σχήματα από το χώρο της ρεμπέτικης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής σκηνής. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία και πρόταση των ίδιων των μουσικών στο BDS Greece. Σκοπός τους ήταν να στήσουν μια μαζική γιορτή για να εκφράσουν ότι το σόου της Eurovision δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να ξεπλύνει εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Ευχαριστούμε ένθερμα όλους κι όλες τις μουσικούς και τους καλλιτέχνες εκείνης της βραδιάς.

Στα πλαίσια της αυτοοργανωμένης δράσης για το BDS, συνελεύσεις και συλλογικότητες από διάφορα σημεία της Ελλάδας ζήτησαν κι εκείνες να διοργανώσουν με δική τους πρωτοβουλία και την στήριξη του BDS Greece αντίστοιχες δράσεις/συναυλίες, κάτι που συνέβη σε Αθήνα (Ζωγράφου), Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Ευχαριστούμε τα σχήματα κι ελπίζουμε σε στενότερη συνεργασία στο άμεσο μέλλον.

Στην αρχή της καμπάνιας απευθυνθήκαμε στον Ρότζερ Γουότερς, μια εμβληματική μουσική μορφή και υπέρμαχο του αγώνα των Παλαιστινίων. Του ζητήσαμε να στείλει το δικό του μήνυμα στην Κατερίνα Ντούσκα, εκπρόσωπο της Ελλάδας στον διαγωνισμό, να τολμήσει να αποσυρθεί από την Eurovision. Ο Γουότερς αποδέχτηκε άμεσα την πρόσκληση, ωστόσο η Κατερίνα Ντούσκα αρνήθηκε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό.

Γενικά, ωστόσο, θεωρούμε ότι η καμπάνια μας για τη Eurovision έδωσε την ευκαιρία να ξανανοίξει το Παλαιστινιακό ζήτημα με μαζικούς όρους δημόσιας συζήτησης στην κοινωνία. Η διάδοση του μηνύματος του Γουότερς, οι συναυλίες, τα δελτία τύπου, οι δημόσιες συζητήσεις, έστρεψαν τα βλέμματα στην Παλαιστίνη και θύμισαν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την τέχνη για να κυκλοφορήσει μια εξωραϊσμένη εικόνα ενός ανεκτικού κράτους, τη στιγμή που αρνείται βασικά δικαιώματα στους Παλαιστίνιους, συνεχίζει την κατοχή και αποκλείει την επιστροφή των προσφύγων.

Καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ

Σε συνέχεια του καλλιτεχνικού μποϊκοτάζ και ταυτόχρονα με την διοργάνωση της Eurovision, το BDS Greece έκανε έκκληση και προς τον Λεωνίδα Καβάκο να ακυρώσει τις εμφανίσεις του με την Φιλαρμονική του Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και δύο (2) επιστολές από τον βιολιστή Λοράνς Ντρέιφους και τον συνθέτη Ρέιμοντ Ντιν. Επίσης, τον Αύγουστο του 2019, το BDS Greece απηύθυνε έκκληση προς τις καλλιτέχνιδες Ίλια Πατάπη (Iotaphi), Μαριλένα Ορφανού, Μαρία Χατζάκου και Τζίνα Δημακοπούλου (Someone Who Isn’t Me), να αποσυρθούν από την διοργάνωση Pop-Kultur 2019 που διεξήχθη στο Βερολίνο. Οι εκκλήσεις μας απορρίφθηκαν. Ωστόσο, έχουμε σκοπό την συνέχιση της ενημέρωσης σχετικά με την σημασία του καλλιτεχνικού μποϊκοτάζ και την ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων καλλιτεχνών στον σκοπό αυτό.

Ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, το κείμενο υπογραφών έχει ήδη συγκεντρώσει 100 υπογραφές από πανεπιστημιακούς/ές, ερευνητές κι ερευνήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε την καμπάνια ανάδειξης του ρόλου των ισραηλινών πανεπιστημιακών και ερευνητικών θεσμών στην κατοχή της Παλαιστίνης και την λειτουργία ενός συστήματος απαρτχάιντ στο εσωτερικό του. Στα πλαίσια αυτά, επόμενες κινήσεις αφορούν δημόσιες εκδηλώσεις με διεθνείς καλεσμένους από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Απόσυρση της ΣΤΑΣΥ από τον διαγωνισμό για το τραμ

Τέλος, αναφορικά με τις δράσεις του BDS Greece στο κομμάτι της Απόσυρσης Επενδύσεων, θεωρούμε ότι συμβάλλαμε με ενημέρωση από πλευράς μας και στο μέτρο των δυνάμεων μας στο να καρποφορήσει η προσπάθεια απόσυρσης της ελληνικής κοινοπραξίας ΣΤΑΣΥ & ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ από τον διαγωνισμό για την κατασκευή ελαφρού τραμ στην Ιερουσαλήμ. Οι εταιρείες με ανακοίνωση τους δημοσιοποίησαν την πρόθεση τους να μην συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπως άλλωστε έπραξαν κι άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς κοινοπραξίες υπό την πίεση των κινημάτων BDS και των συνδικάτων εργαζομένων.

Παρουσία σε Φεστιβάλ

Το BDS Greece βρέθηκε στο 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας που διοργανώθηκε στο Πάρκο Γουδή, 28-30 Ιουνίου 2019, με παρουσία και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ, κατά το οποίο έγιναν ουσιαστικές επαφές τόσο με τους επισκέπτες του χώρου, όσο και με συγγενείς οργανώσεις από τα κάτω που στηρίζουν τον αγώνα των Παλαιστινίων. Στο τραπεζάκι, πέρα από το έντυπο υλικό, υπήρχε διαθέσιμη λίστα για προσθήκη στο newsletter, καθώς και μπλουζάκια με το λογότυπο του BDS Greece.

Οικονομικός απολογισμός

Σε ότι αφορά στον οικονομικό απολογισμό, το BDS Greece συγκέντρωσε από τις δράσεις του μέχρι σήμερα (συναυλίες, εκδηλώσεις, κουτί ενίσχυσης, συνεισφορές μελών και συμμετοχή σε φεστιβάλ) συνολικά το ποσό των 955€, εκ των οποίων τα 715€ έχουν δοθεί για να καλύψουν έξοδα εκδηλώσεων, την δημιουργία έντυπου υλικού καθώς και οργανωτικά έξοδα (π.χ. ιστοσελίδα), ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί, μαζί με μελλοντικά έσοδα, για την διοργάνωση επόμενων εκδηλώσεων και ομιλιών.

Επόμενα βήματα

Το BDS Greece καλεί όλους και όλες να ενημερωθούν για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, να δράσουν τοπικά και να αγκαλιάσουν το διεθνές μη βίαιο κίνημα που ξεκίνησε μετά το κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών. Από την μεριά μας θα συνεχίσουμε την δράση μας και κατά διαστήματα θα παρουσιάζουμε παρόμοιους απολογισμούς με αποδέκτη τον κόσμο που το ακολουθεί και το παρακολουθεί. Το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με επόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Στηρίξτε το omniatv:

  • Θέματα:
  • BDS

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο