Ποιοί κάνουν παρακολουθήσεις με συσκευές γεωεντοπισμού;

Απανωτά κρούσματα με ανεύρεση συσκευών παρακολούθησης σε οχήματα ανθρώπων με πολιτική δράση.

Υπάρχει μια σειρά γεγονότων και στοιχείων που καταδεικνύουν πως άτομα του αναρχικού χώρου, αριστεροί και γενικότερα άνθρωποι με κοινωνική δράση, έχουν μπει στο στόχαστρο των κρατικών υπηρεσιών, με μεθόδους που θυμίζουν άλλη εποχή.

Λίγους μήνες πριν, στις 9/8/2019, ο Παναγιώτης Πολίτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική του δράση, κατήγγειλε μέσω μιας επιστολής του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι ανακάλυψε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού, όταν μετέφερε το όχημα του στο συνεργείο για τυχαίο έλεγχο.

Τώρα, στο στόχαστρο έχουν μπει πολίτες που δραστηριοποιούνται στον αναρχικό χώρο.

Η παρακάτω καταγγελία, καθώς και στοιχεία που την αποδεικνύουν έφτασε στο omniatv. Τη δημοσιεύουμε αυτούσια όπως τη λάβαμε από τον καταγγέλλοντα:

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα συγκέντρωση και πορεία ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/ριών, όπου και συμμετείχα. Αποχωρώντας από την πλατεία, σύντροφοι αντιλήφθηκαν ”άγνωστα άτομα” να περιεργάζονται τη μηχανή ενός εξ αυτών. Καταλαβαίνοντας ότι πρόκειται για ρουφιάνους της ασφάλειας, ενημέρωσαν τον κόσμο που συμμετείχε στη συγκέντρωση. Αφού το πληροφορήθηκα θεώρησα σκόπιμο, να ψάξω το όχημά μου, όπως και άλλοι/ες σύντροφοι/ισσες,. Ψάχνοντάς λοιπόν το δικό μου εντόπισα έναν κοριό, του οποίου η λειτουργία ήταν να μεταδίδει ανά πάσα στιγμή τη θέση της μηχανής μου.

Η ”κυβέρνηση των αρίστων” καταστρώνει το σχέδιο εγκαθίδρυσης αυτού που οραματίζεται ως κανονικότητα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αν δεν πνιγούν στη θάλασσα, φυλακίζονται και επαναπροωθούνται, «οι απεργοί δε θα ταλαιπωρούν τους πολλούς», τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον ποδοπατούνται στο όνομα των επενδύσεων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στην ίδια κατεύθυνση, οι καταλήψεις εκκενώνονται και στα Εξάρχεια η αστυνομία στρατοπεδεύει παντού, επιχειρώντας να ελέγξει μια συνοικία αγώνα.

Κεντρικό κομμάτι αυτού του κατασταλτικού σχεδίου είναι και η ένταση της επίθεσης στον αναρχικό χώρο και όσων αντιστέκονται στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Όσων αγωνίζονται στο εδώ και το τώρα για έναν κόσμο αυτοοργάνωσης, ισότητας και αλληλεγγύης, δίνοντας περιεχόμενο στις έννοιες αυτές στην καθημερινή ζωή.

Δημοσιοποιώ το γεγονός αυτό, πιστεύοντας ότι αφενός πρέπει να γίνονται γνωστές αυτές οι πρακτικές και αφετέρου πως δεν πρέπει να τις αποδεχτούμε ως κανονικότητα. Όπως και χιλιάδες κόσμου, έτσι κι εγώ δεν αντιμετωπίζω πρώτη φορά παρόμοιες πρακτικές, που κύριο στόχο έχουν να σπείρουν το φόβο και να διαρρήξουν το κύριο όπλο του κόσμου του αγώνα: τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Το φόβο που προσπαθούν να διαχύσουν να τους τον επιστρέψουμε.

Ο κόσμος της εξουσίας, των εξαθλιωμένων και των δισεκατομμυριούχων, της βαρβαρότητας, της καταστροφής του περιβάλλοντος, του ρατσισμού, της πατριαρχίας δε γίνεται αποδεκτός.

Αλέξανδρος Κ.
(για την ΕΛ.ΑΣ. πομπός νούμερο 13)

Σε αντίθεση με τη συσκευή εντοπισμού που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η συσκευή που βρέθηκε στη μηχανή του Αλέξανδρου Κ. ήταν πολύ μικρότερη, στο μέγεθος μιας μπαταρίας ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι εμφανώς νεότερης τεχνολογίας, είχαν όμως παρόμοια χαρακτηριστικά.

Υπήρχε αρίθμηση [στην περίπτωση του Αλέξανδρου Κ. η συσκευή ήταν χειρόγραφα αριθμημένη εξωτερικά με τον αριθμό 13, του Παναγιώτη Πολίτη έφερε επίσης χειρόγραφα τον αριθμό 4589 επάνω στην κάρτα SIM]. Υπήρχε και στις δυο συσκευές κάρτα SIM, μπαταρία, και φυσικά ισχυροί μαγνήτες στην εξωτερική πλευρά ώστε να μπορούν να κολλήσουν σε μεταλλική επιφάνεια, όπως αυτή του αυτοκινήτου και της μηχανής.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγγελθεί και το 2010, όταν επίσης άτομο του αναρχικού χώρου εντόπισε ένα άτομο να περιεργάζεται, το αυτοκίνητο της μητέρας του, κάτω από το σπίτι του στην Αγία Παρασκευή, για να τοποθετήσει παρόμοια συσκευή. Όταν τον ακινητοποίησε με τη βοήθεια των ανθρώπων της γειτονιάς και αφού κατέφθασαν περιπολικά που είχαν καλεστεί από τους περίοικους, παραδέχτηκε πως βρίσκεται σε «αποστολή» και πως υπηρετεί στην ΕΥΠ, ενώ εναντίον του υποβλήθηκε μήνυση.

Οι συσκευές αυτές, έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες κραδασμών (shock sensors), κάτι που σημαίνει πως μπορεί να ειδοποιείται με μήνυμα ένας προκαθορισμένος αριθμός που έχει οριστεί σαν «αφεντικό» της συσκευής, ακόμη και με την παραμικρή μετακίνηση του οχήματος, ενώ διαθέτουν μονάδα GPS η οποία λαμβάνει συντεταγμένες μέσω δορυφορικού δικτύου. Μέσω της κάρτας SIM αποστέλλονται συντεταγμένες του οχήματος με γραπτό μήνυμα, πολλές φορές και ένας σύνδεσμος που οδηγεί στο Google Μaps, έτσι ώστε να φαίνεται η ακριβής θέση του οχήματος, η οδός και ο αριθμός όπου βρίσκεται, όποτε και αν ζητηθεί από τον χειριστή της συσκευής. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εκείνος που το τοποθετεί να ακούει τι συμβαίνει στον χώρο που είναι εγκατεστημένο, με μια απλή κλήση στον αριθμό της κάρτας SIM που εσωκλείεται στη συσκευή. Χωρίς να γίνεται αντιληπτό φυσικά, αφού δεν ακούγεται ο παραμικρός ήχος.

Παρόμοιες συσκευές εντοπισμού κυκλοφορούν και στο εμπόριο. Η μπαταρία τους συνήθως διαρκεί έως πέντε ημέρες. Μετά χρειάζεται επαναφόρτιση, γι’ αυτό και όσοι τις επιλέγουν για να τις τοποθετήσουν οι ίδιοι στα οχήματα τους για περιπτώσεις κλοπής, επιλέγουν να τις συνδέσουν με τη μπαταρία του αυτοκινήτου ώστε να τροφοδοτούνται συνεχώς. Στις περιπτώσεις των καταγγελιών είχαν τοποθετηθεί εξωτερικά του αυτοκινήτου στο κάτω μέρος η μία και, επίσης εξωτερικά, σε μη εμφανές σημείο επάνω στη μηχανή η άλλη.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε από ποια υπηρεσία, της αστυνομίας ή άλλη, προέρχονται αυτές οι «κινήσεις». Είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε πως αυτού του είδους οι συσκευές, τα γνωστά GPS trackers, έχουν διάφορες λειτουργίες, όπως ο γεωεντοπισμός και η ηχητική παρακολούθηση. Λειτουργίες που προσθέτουν μια εντελώς αντιδημοκρατική και παραβιαστική χροιά στην καθημερινότητα των πολιτών και των προσωπικών τους δεδομένων.

Τα πλήρη στοιχεία του καταγγέλλοντα βρίσκονται στη διάθεση του omniatv.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 4 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο